Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseljenje kupusa
  • 04.10.2019. 18:30

Kiseli kupus u tegli - kako ga pripremiti i čuvati

Za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konezrvansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvek se nađe mesta na polici špajza.

Foto: Depositphotos/Szakaly
  • 9.090
  • 72
  • 0

Nije jednostavno kiseliti kupus kada živiš u stanu, kada nemaš gde da staviš bure ili plastičnu kantu. Ipak, za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konezrvansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvek se nađe mesta na polici špajza. 

Za jednu teglu od 1,5 litre potrebna vam je: 

  • srednja glavica kupusa, oko 1,5 kg;
  • 1,5 kašika soli;
  • začini po želji (kim, lovor, kadulja, biber);
  • par zrna kukuruza za žutu boju kupusa;

Kiseliti ili kupovati kupus?

Tegle dobro operite i osušite na vazduhu ili sterilizujte u rerni na 100°C. Glavici kupusa uklonite spoljašnje listove i eventualna oštećenja. Operite je i isčetvrtajte. 

Kupus možete izribati na ribež ili iseći na trake (na deblje ili tanje, u zavisnosti od želje). Kupus prebacite u veću posudu, posolite ga, dobro izgnječite, dodajte začine i promešajte. 

Ovako izmešani kupus prebacite u teglu, dobro pritisnite šakom i dodajte tečnost koja je ostala u posudi u kojoj ste ga mešali sa solju i začinima. U manju teglu (koja mora proći kroz otvor veće) stavite kamenje, klikere ili nešto teško kako bi pritisli kupus koji sve vreme mora biti pod tečnosti

Prekrijte otvor tegle tkaninom i zavežite konopcem ili gumicom. Važno je da kupus ima vazduha, ali i da sprečite upadanje mušica ili trunja. 

Ukiselite povrće na prirodan način

Prvih 24 sata nekoliko puta pritiskajte manju teglicu kako bi kupus ispustio tečnost (rasol). U slučaju da u roku 24 sata ne bude dovoljno tečnosti da prekrije kupus, u šoljici vode promešajte kašičicu soli i dodajte onoliko koliko je potrebno da prekrije sav kupus. Ulijte, promešajte i ponovo pritisnite teglicom. 

Kupus će se kiseliti tri do deset dana, koliko mu je potrebno za fermentaciju. U tom periodu držite ga na tamnijem mestu i sobnoj temperaturi, od 18 do 23°C. Svaki dan ga proveravajte i pritiskajte kako bi bio pod vodom. 

Nakon tri dana probajte ga. Ako se ukiselio (što zavisi od temperature), zatvorite teglu njenim poklopcem i ostaviti je u frižider. Ako imate hladniji špajz, podrum ili terasu, možete ga i tu držati neko vreme. 

U slučaju da se na površini pojavila beličasta prevlaka, nemojte brinuti jer se radi o normalnom procesu. Jednostavno je skinite kašikom. 

Ovako ukiseljen kupus trajaće dva meseca, a tokom jeseni i zime možete napraviti još nekoliko novih tura. 

Uvek pokušajte koristiti veću teglu kako kupus prilikom fermentacije ne bi "kipio" preko ivica. Najbolje je teglu dodatno staviti na tanjirić kako bi pokupio moguće "ključanje" kupusa. 


Tagovi

Kiseli kupus Kupus u teglama Fermentacija Recpet


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.