Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezbarenje voća i povrća
  • 31.08.2019. 18:00

Karving: Umetničko delo od voća i povrća

Karving, veština dekorativnog rezbarenja voća i povrća, privlači mnogo pažnje kako u svetu, tako i u našoj zemlji. Za rezbarenje lubenice potrebno je vreme, mašta talenat i strpljenje, a sam proces u zavisnosti od toga šta se pravi traje od dva do čak sedam sati.

Foto: Zoran Blažić
  • 516
  • 22
  • 0

Ova metoda ukrašavanja hrane ima dugu istoriju, a nastala je u Tajlandu gde se i danas veoma neguje i izučava u specijalizovanim školama i fakultetima.

U Srbiji je karving i dalje u razvoju, ali se sve češće na svečanim trpezama može videti široka paleta voća i povrća izrezbarenih u najrazličitije oblike. Karvingom se već godinu dana, bavi i Zoran Blažić iz mesta Zabrežje, nadomak Obrenovca.

"Od malih nogu me je privlačila ljubav prema kulinarstvu, kuvanju i samim tim kada sam nešto kuvao i spremao trudio sam se da to bude ukusno, lepo, a onda je najbitniji utisak i izgled samog jela pa sam davno krenuo da ono što pripremim, da to i lepo aranžiram. Poslednjih godinu dana krenuo sam sa ovom umetnošću ili veštinom izrade rezbarenja voća i povrća," započinje priču Zoran Blažić. 

Interesovanje od rane mladosti

Pre nekoliko godina, Zoran je upoznao master karving majstora iz Kisača kod Novog Sada, koji ga je zainteresovao da počne i sam da se bavi karvingom.

"Nisam imao direktan kontakt sa njim, nego uglavnom samo preko interneta ono što sam mogao da vidim od njegovih radova. Malo po malo, sam se zainteresovao za tu veštinu. Otišao sam kod Kineza i za 100 dinara bukvalno kupio dva nožića, koje sam prilagodio obliku koji meni najviše odgovara. Polako sam krenuo s jabukom, kruškom i ostalim voćkama koje su mi bile pri ruci," kaže ovaj karving majstor. 

Prvi radovi nisu bili toliko uspešni, ali je za kratko vreme savladao, a zatim i usavršio ovu veštinu. "Ne mogu za sebe reći ni najmanje da sam tu negde blizu majstora karvinga, ali opet sav taj trud se donekle i isplati. Obično volim da odem na Savu, na Perilo da gledam u vodu i da radim," kaže Zoran. 

Metoda ukrašavanja hrane ima dugu istoriju, a nastala je u Tajlandu 

Za rezbarenje lubenice potrebno i do sedam sati 

Kako bi izrezbario lubenicu potrebno je vreme, mašta talenat i strpljenje, jer sam proces u zavisnosti od toga šta se pravi traje od dva do sedam sati.

"Bitna je sama tehnika i uglovi. Nešto se reže pod pravim uglom, a nešto pod uglom od 45 stepeni. Imam lubenice koje sam radio po šest, sedam sati. Lubenice, na primer mogu da stoje po nekoliko dana, da bude folija preko njih i da budu u frižideru," kaže on.

Zoran uživa u tome da dekoriše voće na ovakav način, kada nema voća, tokom zime tu je dulek. "Postoje u Kikindi dani ludaje, to je negde od 21. do 23. septembra, gde sam pozvan da budem na jednom takmičenju karving majstora. Biće nas 12 i jedino sam ja amater. Nadam se da ću otići tamo, jer nemam šta da izgubim," kaže ovaj domaćin. 

Ukoliko želite da probate da se bavite karvingom ne zaboravite osim volje, voća i jednog malog noža, ništa vam drugo nije potrebno. Ovaj domaćin je veoma uporan i zasigurno je da će i dalje raditi na tome da impresionira svoje poznanike ovakvim radovima, koji su zaista vredni divljenja.


Foto prilog


Tagovi

Karving Rezbarenje voća Rezbarenje lubenice Dani ludaje Dulek Zoran Blažić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]