Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje rebara
  • 11.12.2022. 07:30

Kako sušiti rebra u tri koraka i zašto nikada ne koristiti zamrznute komade?

Nakon usoljavanja, odleževaju kraći vremenski period. Za sušenje je najbolji dim od voćnih vrsta, hrasta i johe.

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 1.623
  • 188
  • 0

Sušena rebra se pripremaju lako, a koriste se u raznim tradicionalnim jelima. Za sušenje se uzimaju sveži komadi koje usolimo ili mariniramo po sopstvenoj želji. Njihova prednost je što se posle obrade kratko drže u pacu i odležavaju, a i ne suše se dugo poput drugih komada mesa.

Obično se koriste sveža svinjska ili goveđa rebra, a za usoljavanje najčešće kuhinjska so. Može još da se doda beli luk, ljuta ili slatka paprika, đumbir, med, pivo, soja sos, biber, lovor, senf. Od upotrebljenih sastojaka zavisiće ukus gotovog proizvoda i dužina čuvanja.

Upotrebljavaju se isključivo sveži komadi, jer se u zamrznutim vlakna skoro unište prilikom stvaranja leda što daje lošiji ukus. Pored toga, i bakterije se brže razvijaju u odmrznutom mesu.

Priprema 

Prvi korak je priprema. Uzimaju se rebra s leđnog dela, najbolje mlađe životinje, jer imaju manje masnoće, tkivo je nežnije i imaju više mesa. Komadi s prednje strane su tvrđi, žilaviji i treba im duže kuvanje. Skinu se svi delovi mesa koji vise, kao i opna s donje strane. Uklanja se masnoća, jer ona može dati gorčinu.

Soljenje ili salamurenje

Soljenje može biti suvo i mokro. Kod suvog se vrši jednostavno utrljavanje soli i dodatih začina. U ovom slučaju dimljenje traje nešto duže, jer gubljenje vlage nije uravnoteženo. Krajnji proizvod se duže čuva. Kod mokrog se koristi marinada ili salamura, a komadi dobijaju jednaku količinu rastvora, sušenje je kraće, meso je sočnije, ali je kraći vremenski rok čuvanja.

Koriste se u mnogim jelima (Foto: Depositphotos/13-Smile)

Često se za suvo soljenje koristi krupna so, jer se sporije rastvara. Sitna se brzo otopi. Usoljeno meso se na otvorenom drži dva dana, a u frižideru do šest dana. Na hladnijoj temperaturi se meso skupi i so sporije prodire.

Tri načina usoljavanja mesa za sušenje - pazite na temperaturu

Postupak se obavlja u plastičnoj posudi. Neki preporučuju da se nešto jače zasole jer će samo meso povući onoliko soli koliko može. Na komad rebara neki domaćini preporučuju 100 grama soli i nešto belog luka isečenog na listiće. U plastičnoj posudi poređamo komade, posolimo i pospemo listićima belog luka. Čuva se na hladnom mestu ili frižideru do sedam dana na temperaturi tri do šest stepeni Celzijusa, a tokom tog perioda obavlja se okretanje, što je dole - okreće se prema gore.

Šta ako pac ima čudan miris?

Salamura se priprema od vode, soli i raznih začina. Najjednostavniji recept je da se u 100 ml vode rastvori 100 g soli i doda po 10 g mlevene paprike (može slatka ili ljuta po želji) i bibera, dve kašike sirćeta i pola kašičice karanfilića. Voda se zagreva, dodaju so i začini, meša se dok se ne otope, a sirće se dodaje pred ključanje. Prelijemo preko pripremljenih komada, pustimo da se ohlade, a zatim prekrijemo prozirnom folijom i tri do četiri sata ostavimo u frižideru. Ako vodu ne zagrevamo, postupak odležavanja je duži.

Posle usoljavanja i mariniranja komade okačimo da se ocede.

Sušenje

Sušenje može da bude toplo i hladno.

Ako želimo produžiti rok trajanja, koristi se metoda hladnog dimljenja. Dobijeni proizvod ima veoma izraženu aromu. Temperatura dimljenja je niža. Kod toplog sušenja ne treba preterivati i odmah dostići maksimalnu temperaturu. Visoke temperature će zatvoriti pore i voda neće izaći iz unutrašnjosti. Loše osušena su podložna kvarenju.

Kod sušenja u domaćinstvu najbolje je sušenje obaviti s granjem voćaka. Uzimaju se od jabuka, šljiva i(li) krušaka. Od ostalog drveća koriste se joha ili hrast. Dimljenje se obavlja u nekoliko navrata, prva dva do tri dana, a zatim se napravi pauza od jednog do dva dana. I tako ih tri puta izlažemo dimu.

Za brzo sušenje održava se konstantna temperatura, ne treba se spuštati ispod 100 stepeni. Gotova su kada ubodemo nož, a iz rane ne teče krvav sok. Možemo ih poslužiti čim se malo ohlade.

U savremenim sušarama održavajte temperaturu između 90 i 110 stepeni Celzijusa nakon stvaranja dima. Kako bi se formirala lepa pokorica, temperaturu u poslednjih 10 minuta podesiti na maksimum.


Tagovi

Sušenje mesa Sušena rebra Svinjska rebra Goveđa rebra


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]