Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seme paradajza
  • 02.09.2020. 07:30

Kako sakupiti i sačuvati seme paradajza za sledeću sezonu

Kao najbolji način se pokazalo fermentiranje semena jer se na taj način ono najbolje razdvoji od ostatka ploda.

Foto: Maja Celing Celić
  • 657
  • 147
  • 0

Mnogi su ove godine prvi put posadili svoju baštu, ili barem koju stabljiku paradajza na terasi. Da biste tako nastavili i ubuduće, prikupite seme koje će nastaviti da plodonosi i dogodine. 

Imati svoje, a ne kupovno, seme paradajza prava je sreća, posebno ako uzgajate stare, isprobane sorte. Već nekoliko godina u svojoj maloj bašti na osječkim urbanim vrtovima uzgajam volovsko srce, amerikanca, paradajz za punjenje i vrlo slatku sortu čerija malo većih plodova. 

Proletos sam nabavila još jednu vrstu amerikanca, vrlo slatkog i sočnog pa i tamni paradajz, koji je takođe vrlo sladak. Svakako sam želela da sačuvam njihovo seme za narednu sezonu pa sam ga "uhvatila" i ove godine. 

Fermentacija semena

Kao najbolji način se pokazalo fermentiranje semena jer se na taj način ono najbolje razdvoji od ostatka ploda te se kasnije ne lepi za papir ili posudu u koju ćete ga skladištiti. Šta to znači? 

Paradajz je najbolje ostaviti na stabljici do pune zrelosti. Gledajte da to budu najbolji primerci ploda. 

Seme izvadite zajedno sa pulpom, stavite u posudicu i sipajte vode i ostavite dan, dva, da fermentira. Na površini će se verovatno skupiti bela prevlaka ili će se čak dogoditi da deo pulpe na površini postane plesnjiv, ali to ne treba da vas zabrinjava. 

Nakon toga ga prebacite u cediljku i dobro ga isperite pod mlazom vode kako bi se uklonili svi ostaci. Ostavite ga da se osuši ili prebacite na tanjirić, a nakon što se dobro osušilo (nemojte ga stavljati na sunce), u papirne vreće ili tegle. Obeležite ih kako biste tačno znali o kom se semenu radi i sklonite na suvo i hladno mesto. 

Doba je godine kada se prikuplja i seme drugog povrća i cveća. 

Kako najbolje sačuvati seme paradajza

Važno je znati koje su biljke jednogodišnje, a koje dvogodišnje, pa u odnosu na to ga i sakupiti. 

U slučaju da uzgajate hibride, nemojte se truditi da ostavljate, jer u drugoj godini sigurno nećete dobiti biljke iste kao one od kojih ste seme sakupili. 


Tagovi

Seme paradajza Kako Čuvanje semena Ostavljanje semena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.