Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje čvaraka
  • 21.01.2023. 18:00

Kako napraviti čvarke u masti, paštetu i prženicu?

Donosimo tri recepta koji osim što omogućavaju čuvanje čvaraka, danas su i posebno cijenjena tradicionalna jela.

Foto: Depositphotos/9VIPDesignUSA
  • 96
  • 12
  • 0

Ljubitelji čvaraka nastoje da produže sezonu njihovog konzumiranja i čuvanja. Iz tog razloga nastali su brojni recepti, a mnogi su tradicionalni i prenose se iz generacije u generaciju.

Čvarci u masti

Najjednostavnije konzerviranje je zalijevanje rastopljenom mašću. Orijentaciono će vam za dva do tri dijela čvaraka biti potreban jedan dio masti. Na dno posude ulijemo sloj rastopljene masti, a zatim dodamo čvarke i dobro ih pritisnemo rukom da što više stane. Zalijemo rastopljenom mašću da prodre u sve prazne prostore, da bude i na vrhu.

Komadi čvaraka ne smiju da vire i budu u kontaktu s vazduhom. Čuva se na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Pašteta od čvaraka

Još jedna zimska delicija koju možemo napraviti je pašteta. Recepata je mnogo, a osnovu čine čvarci koji se sitno samelju s ostalim sastojcima. Ako koristite ručnu mašinu za mljevenje mesa dobro je dva puta da ih sameljete kako bi pašteta bila bolje maziva.

U zavisnosti od vašeg ukusa dodaju se crveni i bijeli luk, skuhano jaje ili samo žumance, kiseli krastavčići, majoneza, so, biber, mljevena začinska paprika i drugi začini. Crveni luk može da se dodaje sirov ili da ga prodinstamo, a što zavisi od ukusa i koliko dugo ćemo čuvati paštetu. Kada se koristi dinstani, duže traje. 

Uzmite manju glavicu crvenog luka, oko 80 g, usitnite i prodinstajte. Kada se ohladi, dodajte 200 g čvaraka, jedan do dva čena bijelog luka, dva kuhana jajeta.

Sve se dobro samelje i doda jednu kašiku majoneze, so i biber. Na kraju se sve dobro izmiješa i čuva u frižideru.

Čvarci se mogu iskoristiti na puno načina (Foto: M.Pavlović)

Prženica ili sprža

Ovo jelo se pravilo u zimskom periodu i pripremalo od čvaraka i junetine, ali i svinjetine. Svježe meso treba biti bez masnoće.

Potrebno je 300 g junetine, 200 g čvaraka, malo vode i začini.

U šerpu uspemo čvarke i prelijemo ih vodom. Ostavimo da nabubre i tek tada uključimo šporet na nižu temperaturu. Kada proključa, doda se meso isječeno na veće kocke, poklopi i ostavi da kuha naredna 2 do 3 h. Komadi mesa treba da se doslovno raspadaju, a tečnost da ispari. Posljednjih 5 minuta miješamo kašikom da se sve ujednači i da ne zagori. Dodamo so, biber, samljevenu suhu papriku, a po originalnom receptu dodaje se i ljuta tucana paprika.

Kada je gotovo, prebaci se u pliću posudu i razvuče u sloj debljine oko 3 cm. Zbog masnoće iz čvaraka, kada se ohladi, prženica će biti stvrdnuta. Čuva se u frižideru. Može da se koristi sama ili se uprži sa jajima, nasiječe za sendviče ili kao popularni finger food.


Tagovi

Čvarci Čvarci u masti Pašteta od čvaraka Prženica Sprža Tradicionalni recept Finger Food


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.