Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolj
  • 16.12.2022. 18:00

Kako kuhati iznutrice i izraditi krvavicu - korisni savjeti i trikovi

Odnos mesa glave i iznutrica treba da je 50:50. Možemo ih zamrznuti ili kratkotrajno prosušiti na dimu.

Foto: Martina Popić
  • 214
  • 11
  • 0

Svinjokolj je nezamisliv bez tradicionalnih krvavica (divenica, duvenica, crnih divenica, ćurki). Recepata za njihovu primjenu ima koliko ima i domaćinstava koja ih pripremaju. Osnova su džigerica, uši, jezik, glava, kožurice, a glavni sastojak je krv zaklane životinje. U pripremi fila mogu se koristiti kaše žitarica, luk, a obavezni su začini. Smjesa se probavala prije nadijevanje u crijeva, a mogu se jesti poslije barenja ili ih stavimo na kratkotrajno sušenje.

Obično se peku ili pripremaju uz kiseli kupus ili restani krompir.

Šta se i kako kuha?

Za pripremu se uzimaju bijela džigerica (pluća) i dijelovi svinje poput glave, ušiju, jezika, kožurice. U nekim krajevima koriste i crnu džigericu (jetru), dok se u drugim pravi isključivo s bijelom. Dodaje se i leđna slanina u količini do jedne trećine. Odnos mesa glave i iznutrica treba da je ujednačen.

Svi komadi se očiste i stave kuhati. Veoma je važno da se svi sastojci pravilno pripreme. Meso je gotovo kada je mekano, a kožurice kada ih pritiskom između prstiju možemo probušiti. Ako koristimo jezik, treba znati da na njemu postoji opna koja se poslije kuhanja skida. Potrebno je provjeravati namirnice i vaditi iz posude što je gotovo. Nikako nemojte prekuhati, jer će to loše uticati na kvalitet samih krvavica.

Glava se vadi kada se dijelovi počnu odvajati od kostiju. Obratite pažnju na pluća. Potrebno je da uzmete dovoljno veliku posudu, jer će se ona tokom kuhanja napuhnuti i zauzeti prostor. Gotove namirnice se izvade, puste da se okaplju i prohlade. Sve to možete odraditi i dan ranije. Zatim se režu na komade i melju u mašini za mljevenje mesa na krupnu šajbu.

Ako će se odmah peći, mogu se puniti i tanka crijeva 

Recept za krvavice

Za osnovni recept biće nam potrebne skuhane iznutrice, bijela džigerica, glava, kožurice, so, biber, luk i crvena mljevena paprika. Crveni luk se izreže na listiće, izdinsta i samelje zajedno sa ostalim sastojcima. U nekim krajevima se dodaje svjež, usitnjen bijeli luk. Ako se dodaje kaša od žitarica, to uradite u ovom trenutku i ona mora biti dobro ocijeđena. Smjesa se dobro izmiješa. Probajte da li je začinjeno i na kraju dodajte krv. Fil ne smije biti gust. U tom slučaju dolijte sasvim malo vode u kojoj ste kuhali sastojke.

Nadijevaju se debela crijeva, a kada su puna, podvežu se na željenu dužinu. Nakon toga se krvavice izbockaju iglom kako ne bi popucale. Kratko se obare da puste višak masnoće i kako bi se termički obradila krv i crijeva. Za to će nam biti potrebna voda koju posolimo da ima slanost do dva posto. Obična voda bi izvukla so iz krvavica i one bi bile neslane.

Obarene se izvade i prebacimo ih u hladnu vodu. Kada se okaplju, mogu se kratkotrajno čuvati u frižideru. Zaleđene se čuvaj do pola godine. Ako želite, mogu se prosušiti na dva dima u pušnici. Tada će im ukus biti još bolji.


Tagovi

Svinjokolj Krvavice Divenice Duvenice Priprema krvavica Crne krvavice Recept za krvavice Kako kuhati Obarine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.