Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 07.10.2022. 07:30

Kako kiseliti kupus ribanac?

Kiseli kupus ribanac lako se priprema, a cijenjen je zbog svojih ljekovitih svojstava

Foto: Ranka Vojnović
  • 3.174
  • 198
  • 0

Kiseli kupus je nezaobilazna zimnica cijenjena zbog svoje ljekovitosti i specifičnog okusa. Smatra se da je prvi put fermentisan prije više od 2.000 godina kada je preliven slanom vodom, a pod uticajem bakterija došlo je do fermentacije i stvaranja mliječne kiseline. Poznat je po sadržaju vitamina C, ali i vitamina K i B grupe. Od minerala bogat je natrijem, kalijem, fosforom, kalcijem, željezom, sumporom, cinkom, silicijem, borom, bakrom.

Priprema ribanca

Kako bi uvijek imali spreman kiseli kupus za salate i podvarak priprema se kupus ribanac. Biće nam potrebne glavice koje ostavimo tri do četiri dana da odstoje. Odstrane se vanjski i oštećeni listovi, a glavica isiječe na četiri dijela. Ukloni se središnji dio. Sjeckanje se obavlja nožem ili pomoću rende (ribeža). Kada smo ga isjekli na sitne trakice, stavi se u posudu koja može biti plastična ili staklena te se posoli. U novije vrijeme ribanac prave u najlonskim vrećama. Može da se kiseli samo kupus ili mu se dodaju druge vrste povrća i voća.

Na 10 kg kupusa biće vam potrebno 350 do 400 g soli.

Tradicionalna priprema

Priprema se tako što se u posudu stavi red naribanog kupusa kojega posolimo, a zatim sve dobro sabijemo rukama ili batom, što zavisi od količine. Pustiti će vodu koja treba da ga prekrije. Tada ga treba dobro pritisnuti kako bi ostao potopljen. Ako se drži na optimalnoj temperaturi od 13 do 20ºC, već poslije dvadeset dana spreman je za jelo. 

Zašto ga redovito jesti? 

Ova namirnica ima protuupalna, baktericidna, analgetična i antikancerogena svojstva. Redovnim konzumiranjem poboljšava se probava, snižava loš holesterol i normalizuje dijabetes. Poznato je da pomaže u borbi protiv stresa i depresije, a odličan je za detoksikaciju organizma. Sprečava probleme s prostatom i aterosklerozu krvnih sudova.

Sok od kupusa se u narodnoj medicini koristi za liječenje čira na želucu i crijevima, a pomaže kod gastritisa i pankreatitisa. Uzima se četiri puta u toku dana po jednu čašu toplog soka prije jela. Tretman treba da traje mjesec dana.

Preporučuje se njegova primjena u kozmetičke svrhe, jer imam izuzetno pozitivno djelovanje na kožu. Od njega mogu da se prve kreme, maske i drugi pripravci koji koži vraćaju mladalački izgled, ublažavaju akne, uklanjaju staračke pjege.

Ipak, može imati i negativno dejstvo. Ne preporučuje se osobama s povećanom kiselošću želučanog soka, kod oboljenja bubrega, gušterače, hipertenzije i kamena u žuči.


Tagovi

Kiseli kupus Kupus ribanac Zimnica Kišeljenje kupusa Tradicijska kuhinja Recpet


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.