Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačko osvetljenje
  • 29.09.2018. 16:30

Kako da iskoristite LED sijalice i pomognete vašim biljkama da porastu

Postoje mnogobrojni načini koji će omogućiti da vaše biljke uspevaju kao na prirodnoj, sunčevoj svetlosti. Jedan od njih su LED sijalice, koje odaju sunčeve UV zrake, a biljkama omogućavaju da izrastu zdrave i jake. 

Foto: Pixabay / syndy
  • 15.982
  • 105
  • 0

Ukoliko živite u stanu, vrlo je verovatno da nemate dovoljno adekvatnog prostora za baštu. Ipak svaki, pa i najmanji prostor, zahteva svetlost, da bi biljke mogle da rastu, da se razvijaju i da obavljaju fotosintezu. Postoje mnogobrojni načini koji će omogućiti da vaše biljke uspevaju kao na prirodnoj, sunčevoj svetlosti. Jedan od njih su LED sijalice, koje odaju sunčeve UV zrake, a biljkama omogućavaju da izrastu zdrave i jake. 

Najvažnije je da utvrdite kolikim prostorom raspolažete i koje biljke želite da uzgajate, piše Backyard Boss. Na osnovu toga odaberite sijalice koje najbolje odgovaraju za određene biljke. Ako uzgajate biljke koje je pre zime neophodno uneti u zatvoren prostor, obezbedite dovoljnu visinu sijalicama, kako ne bi srpžile biljčice. Što je prostor veći, potrebna je jača voltaža sijalica. Posejano seme ne zahteva jako UV zračenje. 

Važnost rasvete za gajenje biljaka u zatvorenom prostoru

Kako da napravite baštu pod LED osvetljenjem?

Pripremite: semena ili rasad, zemlju, saksije, sijalice, lampe, šarafe i matice. 

Na samom početku posejte seme ili posadite rasad u zemlju, u odgovarajuću saksiju. Potom odaberite sijalice. One velike gustine pogodne su za otporne biljke, kao što su paparat ili ruže. Sijalice slabije gustine koriste se za uzgoj sukulenata i biljaka mekih cvetova, kao što su božur ili mak. Sijalice u boji su takođe veoma korisne, jer neke biljke bolje napreduju pod crvenim ili plavim svetlom. 

Sijalice namestite na lampe sa "guščijim vratom", odnosno one koje ćete lako pokretai i okretati u pravcu koji vam najviše odgovara. Instalirajte ih na zid ili ih postavite da stoje. Iskoristite odgovarajuće šarafe, kako vam lampa ne bi pala na biljke, ukoliko je namonitrate na zid. Pozicionirajte ih na određenu distancu u odnosu na biljke. Najsigurnija udaljenost je od 120 cm do 150 cm. O ovome posebno vodite računa ako uzgajate povrće, jer ove biljke lako mogu da se oštete, ukoliko se koristi prejaka sijalica. Vodite se računicom - koliko je sunčeve svetlosti potrebno određenoj biljci - i na taj način podesite lampe. 

Svetlost i biljke
Primer udaljenost lampi od biljaka

Na jednostavan način možete da instalirate i prekidač ili tajmer, zahvaljujući kome će sve biljke biti pod svetlom ili bez svetla, u zavisnosti od toga da li ste se odlučili za "on" ili "off" i u kom momentu. Naravno, postoje i aplikacije, kojima preko telefona možete da kontrolišete osvetljenost.

Nega biljaka po osvetljenjem

Kao i obično, važno je voditi računa da biljke dobijaju dovoljno vode, ali i da je u saksijama dobra drenaža, kako bi višak vode otekao. Najjednostavinje je da koristite saksije sa rupicom na dnu, a po potrebni izbušite još nekoliko rupa. Vodite računa o tome u kom stadijumu je koliko svetlosti potrebno biljkama, pa sve prilagodite pomerajući vratove lampi i menjajući sijalice.  


Tagovi

LED sijalice LED osvetljenje Biljke Lampa Veštačko svetlo za biljke


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.