Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekstremna poljoprivreda
  • 15.03.2018. 09:00

Josip Barišić: Šta vrijede traktori i prikolice, ako nismo mobilni za vrijeme poplava

Porodica Barišić je 2014. godinu upamtila kao izuzetno tešku. Te godine paprike su brali iz čamca, a većina uroda kukuruza poplavljena je pred samu berbu. Ova višečlana porodica se ne predaje i sa uspjehom se suprostavlja ekstremnim uslovima.

Foto: Boško Grgić
  • 1.274
  • 115
  • 0

Uvidjevši da nivo Save, koja im u vrijeme izlijevanja dođe praktično do kućnih vrata, porodica Barišić iz Bok Jankovca se priprema za novu sezonu. U nebranjenom dijelu, između korita Save i odbrambenog nasipa na veoma kvalitetnom zemljištu uglavnom siju kukuruz i povrće. U branjenom, pšenicu i rani kukuruz, koji jedini u selu siju u martu. Minuli vikend Josip i Željko su iskoristili da naprave mali čamac. Pomogao im je na trenutak prijatelj Zoran Račić.

"Bez čamca ovdje nema života. 2014. godine smo supruga i ja brali paprike čamcem i to ispod nivoa vode. Tako smo obrali i nešto kukuruza, pa čak i graha kukuruzara. Čamcem obilazimo parcele, prevozimo đubrivo, a kad ima ribe, onda malo i ribarimo", kaže Josip. U narednoj proljetnoj sjetvi Barišići planiraju zasijati veliku baštu. I to baš u dijelu koji je trenutno potopljen.

Čamcem sve obavljaju

"Malo je vjerovatno da će u aprilu i maju na potopljenom dijelu biti bašta. Tamo gdje planiramo saditi batat, krompir, paradajz, paprike, boraniju, krastavce, pa čak i dinje i tikve, sada je voda dublja od dva metra. Kada se voda povuče, zemljište praktično bude nađubreno. Mi tačno znamo koliko koga đubriva treba dodati, jer smo veoma vični u procjeni koliko Sava donese, a koliko odnese", kaže Josip Barišić.

Već prihranili pšenicu, kukuruz siju u martu

U 'kontinentalnom' dijelu Josip je sa sinovima Tonijem i Željkom upravo prihranio pšenicu. I zadovoljan je i nije.

"Dobro izgleda pšenica, mada na parcelama koje smo iznajmili neće gotovo ni biti uroda, jer je žito već tri mjeseca pod vodom. Sigurno je da će biti dovoljno pšenice za brašno, mekinje i slamu što je najvažnije. Nama je više stalo do kukuruznog brašna, koga godišnje sameljemo i prodamo nekoliko tona", pričaju Barišići.

Kada se voda povuče, zemljište praktično bude nađubreno. Mi tačno znamo koliko koga đubriva treba dodati, jer smo veoma vični u procjeni koliko Sava donese, a koliko odnese, kaže Josip Barišić.

Zanimljivo je da Barišići jedini siju kukuruz prije zvaničnog agroroka. Još u martu. Svake godine studiozno prate temperaturu vazduha i zemljišta i donose ispravne zaključke.

"Riječ je o ranom kukuruzu, kojeg sijemo u martu na parceli koja je znatno viša i toplija. Isforsiramo malo sa gnojidbom i to je to. Ranom sjetvom obezbijedimo sasvim dovoljno kukuruza za pečenjke za pijacu, preostalo pustimo da dozrije i dobijemo kvalitetno zrno za kukuruz", kaže Josip.

Čamac od hrastove i smrčove daske

Čamac koji su sagradili za jedan vikend , izradili su od suhe hrastove i smrčove daske, ofarbali, katrenisali i isprobali. Nosivost mu je zadovoljavajuća, lagan je za prenijeti kući u vrijeme niskog vodostaja, a procjenjuju da će imati dobar gaz.

Mali Saša Barišić, Josipov unuk, budući graditelj čamaca 

"Nismo mu još dali ime, važno je da ne pušta vodu i da spremni dočekujemo i sjetvu i berbu. Ne damo se iznenaditi. Šta vrijede traktori i prikolice, ako nismo mobilni za vrijeme poplava", kaže Josip Barišić, čuveni bokjankovački majstor i stručnjak za ekstremnu poljoprivredu.


Fotoprilog


Tagovi

Josip Barišić Bok Jankovac Poplave Čamac Ekstremna poljoprivreda Dobar gaz Željko Barišić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer