Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređivanje dvorišta
  • 18.07.2017. 10:30

Iskoristite stare stvari za uređenje vrta

Čuvanje okoline je trend i prioritet koji je na svu sreću došao na red i kada je riječ o krajobraznoj arhitekturi. Jedan od načina je i da stvarima koje mnogi odbacuju produžite život i napravite samo svoje cvjetne oaze.

Foto: Magdalena Nenković
  • 3.247
  • 99
  • 0

Detalji u vrtu su osobni pečat svakog vlasnika. Ma koliko stručnjaci uplitali svoje prste prilikom dizajniranja zelenih površina, ono što će dati posebnu draž prostoru, kada se krajobrazni arhitekti povuku u svoje urede, su detalji koje biraju vlasnici. Na osnovi njih možete "pročitati" što vole i čemu su skloni oni koji najčešće provode vrijeme u tim dvorištima.

U seoskim dvorištima su to uglavnom etno-detalji, ali ni to više nije pravilo. Eksperimentira se u posljednje vrijeeme. I to je dobro.

Stari namještaj - nove žardinjere

Stare stolice, umivaonike iz bakinih kuhinja i bokale nemojte bacati. Prvo, stari namještaj je pravljen od kvalitetnih materijala, drveta ili kovanog željeza. Možda više nisu reprezentativni primjerci za trpezarije ili sobe, ali prebojane u dvorištu poslužit će kao odlična saksija. Prije svega je dekorativno posebice ako se aranžman postavi na čiste zelene površine.

Stari namještaj umesto žardinjera

Primjeri koje smo već viđali, a koji vam daju za pravo da se možete razmahati detaljima su prebojani bicikli ukrašeni cvijećem, ili poljoprivredna mehanizacija koja se više ne koristi.
Međutim, došlo je vrijeme novih trendova. I to recikliranih. Ne ideja, već rekvizita. Pravilo je da se ništa ne baca.

Dok čekate unuke, uzmite tobogane

Izraubani rekviziti s dječijih igrališta mogu poslužiti kao odlična podloga za cvijeće. Ukoliko ste u svojim dvorištima imali mini igralište za svoju djecu, ljuljačke i klackalice dobro dođu za novu cvjetnu postavku. Ali, jedan od boljih učinaka postiže se s dječijim toboganom. Sam po sebi ima dobar pad i idealan je za pravi slap od cvijeća. Na vama je da li ćete cvijeće posaditi direktno u sloj zemlje koji ste formirali na toboganu ili ćete ga zaštiti i poredati saksije. Druga opcija je bolja ukoliko ga želite sačuvati kada stignu unuci.

Zeleni zid od gajbica za rajčice

Nema seoskog gospodarstva u kojemu na tavanu ili pod trijemom ne stoji barem dvadesetak gajbi od tankih letvica. Kada su poljoprivrednici prešli na kartonske kutije u koje pakiraju svoje voće i povrće, one su ostale pomalo zapostavljene i zaboravljene. Da ne bi bile beskorisne ili da se ne bace, prijedlog je iskoristiti ih na najbolji mogući način. Bonus je što su od prirodnih materijala, te nema narušavanja sklada s okolinom.

Zeleni zid od gajbica

Ovaj detalj je praktičan ukoliko želite sakriti neki zid u dvorištu ili napraviti mobilni paravan. Mogu se poredati kako vam odgovara, vertikalno, horizontalno ili kombinirano, a onda su mogućnosti pravljenja zelenog zida neograničene. U gajbice se može posaditi paprat, ali i cvjetnice. Sve je stvar osobnog izbora i ukusa.

Staro stablo - odličan stalak

Stabla koja su iz bilo kojeg razloga morala biti posječena u dvorištu, uvijek za sobom ostavljaju panjeve. Uglavnom stoje tako po nekoliko godina jer njihovo vađenje nije uvijek prioritet, a zahtjeva malo više truda. Dok ne stigne na red mučni dio vađenja panjeva, neka posluži kao stalak za cvijeće. Pa možda i preživi.

Ako imate višekraka stabla koja hoćete posjeći, nemojte ih sjeći do zemlje. Ostavite ih na 50cm do 1m, kako vam najviše odgovara. Ravno ih isjecite. Jedini trošak je da kod staklara naručite nekoliko stakala okruglog oblika i da osigurate saksije s cvijećem. I to je cijeli posao oko jedinstvenog detalja u dvorištu.

Cvjetni robot ili bakina škrinja

Cvjetni robot

Djeluje možda neozbiljno, ali u nešto nekonvencionalnijim dvorištima odličan je detalj. Kućišta od starih računala ili televizora mogu poslužiti kao osnova za neobičnu instalaciju u dvorištu. Ako su djeca manjeg uzrasta dodajte još ruke ili noge od starih grana. Učinit ćete da mlađi članovi obitelji obrate pažnju na detalj, pa će možda s radošću zalijevati biljke u svom cvjetnom robotu.

Ukoliko bakine škrinje više nisu za kućnu upotrebnu, dovoljno je da se malo ukrase bojama i služit će u dvorištu bar još jedno desetljeće. Odlične su i stare natkasne koje godinama premještate iz podruma na tavan, kao i bačve koje su odradile svoj posao. Prepolovljene se mogu pretvoriti u garnituru za sjedenje.

Produžite život odbačenim stvarima

A dijelovi ograde od pruća, koji mnogi bacaju u vatru, daju posebno draž svakom dvorištu. Konceptom da odbačenim stvarima produžavamo život, čuvamo i okolinu. Ali i svoj kućni budžet.

Foto: Magdalena Nenković


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]