Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grbić sapuni
  • 29.12.2018. 08:00

Inženjeri Bojana i Zdravko svoju ljubav pronašli u izradi prirodnih sapuna za tijelo i kosu

Sve je počelo prije dvadesetak godina, ljubavnom pričom. Tadašnji srednjoškolski ljubavni, a današnji bračni par, Bojana i Zdravko Grbić iz Prijedora, oduvijek su sve oko sebe oduševljavali svojom kreativnošću.

Foto: Arhiva porodice Grbić
  • 291
  • 18
  • 0

Sve je počelo prije dvadesetak godina, ljubavnom pričom. Tadašnji srednjoškolski ljubavni, a današnji bračni par, Bojana i Zdravko Grbić iz Prijedora, oduvijek su sve oko sebe oduševljavali svojom kreativnošću. Kruna sreće su im njihova tri sina, a poslednjih godina sve veću pažnju privlače svojim ručno izrađenim, originalnim sapunima od prirodnih sastojaka.

Sapuni nastali u kuhinji bračnog para Grbić

Skoro svakog dana u kuhinji bračnog para Bojane i Zdravka Grbića iz Prijedora nešto se krčka, osim ručka. Divno miriše, a boje privlače poglede svakog ko im dođe u posjetu. Sapuni neobičnih oblika i boja, njihovi ručni radovi, nastali su od prirodnih sastojaka.

Riječ je sapunima za tijelo i kosu, jedinstvenima na ovom području, koji ovaj mladi bračni par pravi na tradicionalni način. Kažu, dugo su maštali da se upuste u ovu proizvodnju, a za prvi korak, trebalo je samo malo hrabrosti. Danas su čuveni baš po svojim proizvodima, sapunima od prirodnih sastojaka, sa brojnim dodacima, poput morske soli, gline, aktivnog uglja, ljekovitog bilja. Stručne analize Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, potvrdile su ispravnost i značaj njihovih sapuna.

vdd
Prave prirodne sapune za tijelo i kosu

"Mi naše sapune pravimo, između ostalog, koristeći jestiva ulja, maslinovo, kokosovo, palmino, ali i kakao puter, šea puter, soju, ricinus, badem. To su sve  jestiva ulja, osim hidroksida. U našim sapunima, za koje se trudimo i da izgledaju atraktivno, nema detardženata, konzervansa, vještačkih boja i mirisa. Isključivo koristimo eterična ulja i sve je prirodno, na šta smo posebno ponosni", kaže Prijedorčanka Bojana Grbić.  

Godinama se usavršavaju

Ni Bojana ni Zdravko u ovoj branši nisu amateri. Ona je diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i stečeno znanje primijenila je u svojoj kućnoj laboratoriji. On je kao inženjer mašinstva stekao sertifikat beogradskog PMF-a za izradu sapuna. Tako su "uozbiljili" cijelu priču.

"Mi smo imali svoj san i mnogo smo znanja, strpljenja, rada i vremena uložili u njegovo ostvarenje. Posebna karakteristika naših sapuna je da oni nastaju tradicionalnom metodom, takozvanim hladnim postupkom. Sirovine koje koristimo su prirodnog porijekla, a prije svega riječ je o mastima i uljima. Godinama smo usavršavali našu tehnologiju i na kraju dobili sapune koje koristimo i mi i naša djeca i svi naši najbliži. Ko god ih je probao, oduševio se, jer odgovaraju svakome, pa i onima koji imaju problema s kožom. Mi u šali znamo da kažemo da naši sapuni nisu testirani na životinjama, već na našoj rodbini i prijateljima", priča Zdravko Grbić.

I tako je jedan san ostvaren. Ovaj mladi bračni par, roditelji su tri sina, Petra, Žarka i Janka, koji su od rođenja uključeni u njihove kućne kreativne radionice. I oni su već vrsni poznavaoci tehnologije nastanka sapuna. I naravno u njihovoj kući, nema gelova za tuširanje i šampona. Ali zato, nemaju problem s kožom, peruti i svi imaju divan ten.

cd
Porodica Grbić

Nagrađena "In ideja"

Bojana i Zdravko, zajedno su od gimnazijskih dana. Sličan se sličnom raduje, rekli bi oni, a njih je oduvijek, osim velike ljubavi, povezivala i ta zajednička umjetnička crta. Od starog su pravili novo, pravili narukvice, ogrlice, oslikavali saksije, pravili originalne čestitke.

Osnovali su i Kreativnu radionicu pod nazivom "In ideja", koja je nedavno od strane Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, nagrađena sa 3.000 KM za najbolju poslovnu ideju, odnosno proizvodnju drvenih didaktičkih igračaka.

"Kupili smo jedan laserski rezač, smjestili ga garažu i počeli na lakši i brži način da pravimo dekorativne predmete, poput kutija i drugih suvenira. Supruga je sve oslikavala dekupaž tehnikom ili je bojila, a onda smo došli na ideju da izradjujemo didaktičke igračke. Tako su počele da stižu i narudžbe. Nagrada je potvrda da se svaki trud isplati i da posla ima, ako hoćeš da radiš", kaže Zdravko.

Tako su osavremenili izradu suvenira. Prave magnete, lampe, igračke, replike spomenika na Кozari. Sapuni su posebna priča, jer su jedan od njihovih prvih, visoko cijenjenih proizvoda. Mnogo puta svoje sapune od prirodnih sastojaka predstavili su na lokalnim preduzetničkim sajmovima. Kažu da je njihov hobi prerastao u mali porodični posao, koji obožavaju i koji djeluje terapeutski. Maštaju da će upravo sapuni postati prijedorski brend i maštaju o serijskoj proizvodnji.


Fotoprilog


Tagovi

Prirodni sapuni Bojana Grbić Zdravko Grbić In ideja Suveniri


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.