Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konji
  • 27.04.2021. 16:00
  • Pomoravski okrug, Oparić, Rekovac

Imati konja - porodična tradicija i ljubav koja (ne) košta

Služe pretežno za rad, za izvlačenje drva iz šume. Međutim mi ne radimo sa njima - gajimo ih iz ljubavi, kaže Srđan Đusić, čija porodica čuva pored ovih plemenitih životinja gaji i magarce koji su prava retkost u Levču.

Foto: Jelena Lukić
  • 338
  • 42
  • 0

Porodica Đusić iz Oparića kod Rekovca uzgaja konje generacijama. Počeo je deda Miladin, nastavio Zoran, a sada i njegova deca - sinovi Srđan (25) i Slađan (14) i ćerka Sandra (21). Svi obožavaju ove plemenite životinje i uživaju u njihovom društvu. Iako ima dosta posla, nije im teško da redovno čiste štalu, hrane ih i svakodnevno izvode ili upregnute ili da se istrče. Trenutno imaju dva, a možda će i povećati broj.

"Konje držimo odavno, još je moj otac Miladin imao konje. Sa njima je obrađivao zemlju i izvlačio drva iz šume. Želeli smo da nastavimo tradiciju. Stariji sin sada najviše brine o njima, nema dana da ih ne upregne, imamo fijaker, čezu i špediter", kaže Zoran Đusić.

Ljubav ne košta

A njegov sin Srđan ističe da voli da provodi vreme sa "atima" jer su to zaista plemenite životinje.

"Da ih ne volim ne bih ih ni držao jer, ne samo da nemam nikakve materijalne koristi od njih, već imam samo troškove. Ali ja na to ne gledam kao na trošak i opterećenje jer ih zaista volim. Ima dosta posla oko ishrane, oko timarenja, čišćenja. Najmanje sam tri puta dnevno u štali", kaže Srđan.

Srđan svaki dan brine o konjima

Konji naviše vole da budu na otvorenom.

"Oni se napolju jure, igraju se, skaču jedan na drugog. A meni je zadovoljstvo da ih gledam."

Atrakcija na izložbama, saborima i takmičenjima

Đusići su se odlučili da čuvaju radne konje. Reč je o ukrštenom domaćem radnom konju i hrvatskom hladnokrvnjaku.

"To su malo teža grla, krupnija, čvrsta, jakih kostiju. Otporni su i nisu zahtevni za čuvanje. Služe pretežno za rad, za izvlačenje drva iz šume. Međutim, mi ne radimo sa njima, imamo traktore za oranje, a gajimo ih iz ljubavi", kaže naš sagovornik i dodaje da njegov mlađi brat Slađan pomaže oko konja, zna da upregne i jaše konje

Đusići svoje ljubimce prikazuju na raznim izložbama. Na Levačkom saboru u Kaleniću njihov fijaker sa konjima je prava atrakcija, naročito među decom.

"Prvo smo bili na fijakerijadama. Nekoliko puta smo učestvovali u Kragujevcu kada smo imali lakše konje. Zatim smo posećivali izložbe ovih životinja, a onda smo krenuli na štraparijade. To je takmičenje kada konji izvlače balvan na stazi od 100 metara i pri tome se meri vreme. Takmiče se u tri kategorije - laka, srednja i teška. Takmičenja se održavaju u Rumi, Kraljevu, Kruševcu", kaže Srđan i ističe da su njihovi konji bili solidni pogotovo ako se uzme u obzir konkurencija koja je bila izuzetno jaka.

Svinje i magarci

Đusići se bave i poljoprivredom.

"Malo se bavimo ratarstvom i stočarstvom. Imam kukuruz i pšenicu, ne mnogo već samo za sopstvene potrebe jer imamo desetak svinja koje čuvamo i za nas i za prodaju", kaže Zoran Đusić.

Osim konja, Đusići čuvaju i dva magarca, mužjaka i ženku. Čim se vreme prolepša, puštaju ih da šetaju u ograđenoj parceli pored puta.

Đusići čuvaju i dva magarca - mužjaka i ženku

"Ne planiramo da pravimo farmu jer je to veća obaveza. Ovako ih samo iz zadovoljstva čuvamo. Zimi su u štali, a kada je lepo vreme na otvorenom su."

Ove životinje su retke u Levču tako da uvek privuku pažnju prolaznika.


Foto prilog


Tagovi

Radni konji Atrakcija Srđan Đusić Izvlačenje drva Fijakeri Zoran Đusić Štraparijada


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.