Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajivači sitne živine
  • 27.07.2016. 09:00

Hotel za kokoške potreban zbog reprodukcije

Radomir Erić, došao je na ideju da spoji lepo i korisno, pa je na svom imanju napravio pravi hotel za kokoške. U svojoj odgajivačnici ovaj domaćin drži preko 150 komada kokošaka raznih rasa.

  • 2.697
  • 493
  • 0

Na pola puta od Posavine ka Tamnavi, u selu Zvečka, postoji pravi hotel za kokoške. Šesnaest boksova uređeno je tako da sve izgleda kao raj za kokoške, ili možda bolje rečeno kao hotel.

Odgajivač, Radomir Erić se već nekoliko godina uspešno bavi gajenjem živine, a u svojoj odgajivačnici, ovaj domaćin ima različite vrste kokošaka i to, saseks beli kolumbija, saseks porculan, orpington žuti i plavi, kao i crna austrolorpa.

I dok bi neki rekli da su sve kokoške iste, pa zato zaslužuju isti tretman, Erić objašnjava zbog čega je ova živina drugačija: "Ovo i jeste hotel za kokoške, ali se kokoške i moraju tako držati sve odvojene zbog plodnosti i reprodukcije. Na jednom kvadratnom metru može da se drži pet kokošaka, ali se na osnovu prostora, koji trenutno posedujem, moglo ubaciti još oko 100 komada. Domaća kokoška snese 80, 90, najviše 100 jaja, bez obzira na to kako se hrani, a ova kokoška snese najmanje 150 jaja. Postoji čak i jedna vrsta koja može da snese i do 300 jaja godišnje. Razlika je u nabavci pilića ove živine koji su skuplji nego domaće pile, a isto se hrane."

Sedlo za kokoške i petao iz Nemačke

Petao rase lenhor
Petao rase Lenhor

Odgajivačnica Erić specifična je po dve stvari, velikom petlu, iz Nemačke, rase Lenhor, ali i po sedlima za kokoške, koja su po rečima uzgajivača jedinstvena u našim krajevima."Sedlo koristimo zbog toga što su petlovi rase lenhor mnogo veliki, krupni, pa mogu da oštete kožu kokoške. Često dolazi do otpadanja perja, pa smo zato došli na ideju da koristimo sedla, koja će i spasiti kokošku i doprineti njenom lepšem izgledu", ističe Erić.

Mađarska, Švajcarska i Engleska su samo neke od zemalja u kojima se na veliko gaje različite vrste rasne živine, dok se cena jaja domaćih kokošaka kreće 10-15 dinara, ova su znatno skuplja. Ovaj domaćin dosta ulaže u sopstvenu odgajivačnicu, pa je nabavio i inkubator i valjajonik. "Pilići se iz jaja izlegu dvadesetprvog dana, s tim što jaja posle osamaest dana prebacujemo u valjaonik, i kad se pile izleže nosimo ga pod sijalicu ili pod kvočku, oznake na jajima služe da bi se znalo od koje kokoške i koje rase jaje potiče, te je tako najlakše napraviti selekciju. Cena jaja kreće se od 30 dinara do čak 200 dinara, pilići su od 80 do 250 dinara".

Živina se razmenjuje i prodaje na izložbama

Hotel za kokoške
Hotel za kokoške

Veliki broj ove živine ide na izložbe, gde se ona razmenjuje i prodaje, pa zahvaljujući tome i opstaju odgajivačnice. "U Srbiji nema nikakvog podsticaja. U drugim zemljama podsticaji se daju po rasama kokošaka. Toga kod nas nema i zato mi možemo biti odgajivači ili ljubitelji, ali kokoške ne jedu hranu koja je baš jeftina, tako da samom prodajom ili razmenom, odgajivačnice i opstaju", Erić.

Radomir Erić je okupio odgajivače sitnih životinja, pa je tako i nastalo udruženje "Obrenovac 2011", kome se često pridružuju i članovi iz cele Srbije.


Tagovi

Kokoške Odgajivačnica Odgajivači sitne živine Radomir Erić Mađarska Engleska Svajcarska Pilici Jaja Rase lenhor


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]