Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadinke
  • 25.03.2022. 12:00
  • Šumadijski okrug, Rajkovac i Šume, Topola

Gde su u Srbiji žene na selu - srećne žene?

Bezbroj puta smo čuli da je žena stub kuće i to je u seoskim sredinama na mnogo primera dokazano.

Foto: Goca Glišić
  • 778
  • 335
  • 1

Jelena Mitrović iz topolskog sela Rajkovac od 2007. godine bavi se proizvodnjom rasada. Pored ovog izuzetno zahtevnog posla, ona se bavi i stočarstvom, nosilac je gazdinstva, a pre svega je supruga i majka dva sina.

"Proizvodnja rasada u plastenicima počinje početkom februara sejanjem semena koje ide na grejače, potom u tople leje. Sa kalemljenjem lubenice počinjem početkom marta, najpre se seje tikva koja je podloga za kalemljenje pa lubenica i onda se to posle kalemi. Pipav je to posao i uvek radim ja jer nije to baš tako jednostavno. Tu je i rasad paradajza, paprike, krastavca, ima svačega ali dominira lubenica", kaže Mitrovićeva i dodaje da kada nije u plasteniku onda hrani svoje krave, a brine i o svinjama, živini.

Nije teško kad se radi s ljubavlju

"Dan traje od izlaska sunca pa do ponoći, jer kada završim poslove u polju moram obaviti kućne poslove", kaže i ističe da nije ni malo lako biti žena na selu, ali ljubav je pokretač svega. 

Pored toga što se radi mnogo i naporno, žena, kaže mora da svaki dan pripremi obrok, slatkiš, opere, očisti - mora biti i majka i domaćica.

Jelena Mitrović od 2007. godine bavi se proizvodnjom rasada (foto: M. Lazarević)

"Ipak, meni ništa ne pada teško jer sve radim sa ljubavlju, a tu je i suprug, dva sina, majka, pa se ispomažemo i posao se obavlja", rekla je ova domaćica iz Rajkovca. 

Srećna što je seljanka

Ništa manje nije vredna ni Goca Glišić iz sela Šume. Na njenom imanju ovih dana previše posla, jer došlo je proleće i vreme poljoprivrednih radova. Sa svojom porodicom gaji jagode, a oko ovog voća i te kako ima posla.

"Šišanje jagoda i berba kad stigne rod, oduzima nam dosta vremena. To jeste profitabilna voćka, ali se mora raditi da bi došao berićet. Nije nam lako, posla ima, ali selo i sva njegova lepota ne mogu se izmeriti sa naporom koji ulažemo da bi dobili ukusne plodove. Najsrećnija sam i nekako sam, svoj na svome, kada sam u polju, kada zemlja isprlja ove ženske ruke, kada su oko mene životinje i kada je cvrkut ptica muzika za moje uši", kaže naša sagovornica i dodaje da je to je to "hrana za njenu dušu" i da je srećna što je seljanka. 

Glišićeva je najsrećnija kada zemlja isprlja njene ženske ruke

Ova hrabra i odvažna žena registrovala je svoje domaćinstvo za seoski turizam, pored brojnih obaveza ona stiže da pripremi hranu i da svoje mušterije obraduje ukusnim delikatesima naše kuhinje. 

"Iako se mnogo radi u polju, oko voća, povrća, životinja, uvek se mora naći vreme, a i ima ga za kuću i obaveze u njoj. Od svakog voća koje gajimo ja pripremam razne vrste slatke zimnice, prvenstveno za naše potrebe, a evo došlo je vreme da se po nešto može i prodati. Rešili smo da se oprobamo i u seoskom turizmu, smatram da dosta toga možemo ponuditi našim gostima, zdrava hrana, mir i tišina sve su više na ceni a mi toga imamo i previše."

Nevidljiva radna snaga?

I nema sumnje da su žene na selu srećne, vrednim radom, žuljevitim rukama, proizvode hranu i prehranjuju svoje porodice, a za javnost one predstavljaju nevidljivu radnu snagu. Zdrava sredina i zdrava hrana za njih su ne merljivo bogatsvo, a kuća puna čeljadi dokaz da se vredi boriti.

Međutim, za njihov predan rad i teške fizičke poslove koje obavljaju nema novčane nadohnade, većina žena na selu nema socijalno i zdravstveno osiguranje i uskraćene su za penziju. Ipak ohrabruju potezi nadležnih institucija kojima se pokušava poboljšati položaj žena na selu.


Foto prilog


Tagovi

Šumadinke Goca Glišić Jelena Mitrović Žena na selu Proizvodnja jagoda Proizvodnja rasada


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer