Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega pasa
  • 05.09.2020. 10:00

Evo kako da pripremite psa za jesenje dane

Kako bi vaš ljubimac uživao u jesenjim danima, bitno je urediti dvorište u kom boravi. Obavezno povedite računa da je ograda cela, kako pas ne bi imao gde da se provuče i pobegne. Održavajte mu dlaku, hranite dobro i ne zaboravite na vodu.

Foto: JumpStory
  • 428
  • 756
  • 0

Ljudi koji imaju pse prema njima se ophode kao prema članu porodice, bilo da ih drže u stanu kao kućne ljubimce ili ih drže u dvorištu kao čuvare. Nega ovih životinja, veoma je važna preko cele godine, ali u smenjivanju dva godišnja doba, vrlo je bitno da pripremite svog psa za predstojeće hladnije vreme.

Dlaka

Jesen je godišnje doba kada se psi više linjaju i kada im u manjem ili većem broju otpada dlaka. Kako biste svom ljubimcu sačuvali sjaj dlake veoma je važno da je redovno održavate. 

"Psi koji žive u dvorištu, isto kao i psi u gradu iziskuju negu. Ipak seoski psi zahtevaju malo više pažnje, posebno pred hladnije vreme. Dovoljno je da one sa kratkom dlakom četkate jedanput nedeljno, a pse sa dugom dlakom trebalo bi češljati svaki dan. Preporuka vlasnicima je da četkanje ponove i nekoliko puta dnevno u periodu linjanja, a to se posebno odnosi na pse koji žive u dvorištu", kaže Milica Vujičić, grumerka odnosno frizer za pse iz Novog Sada. 

Šišanje i nega pasa draži od kancelarijskog posla

Do opadanja dlake dolazi najčešće s proleća i s jeseni kad životinja živi napolju. Kako bi psu i vama bilo prijatno postavite ga na neki sto i počnite sa četkanjem. 

"Ukoliko pas ima kratku dlaku, poželjno je da se koristi gruba četka s kojom ćete ga četkati pažljivo i po celom telu u pravcu rasta dlake odnosno od glave prema repu i od leđa prema stomaku, s tim da ne zaboravite na šapice. Održavanje duže dlake zahteva složeniju opremu, poput češlja za raščešljavanje, metalnu četku, metalni češalj, običnu četku, a ukoliko je dlaka jako zamršena preporuka je da koristite i kremu za raščešljavanje." 

Najpre uklanjanje prljavštine, pa onda fino češljanje

Prema njenim rečima, prvo se četkanjem uklanja sva prljavština sa psa. Zatim se moraju rukama razmrsiti čvorovi, a ukoliko je jako zamršena, namaže se bilo koji proizvodom za raščešljavanje. Nakon što nanesete ovaj preparat, iščetkajte ga 'češagijom', jer ćete na taj način ukloniti otpalu dlaku i na kraju završite sa finim češljem.

"Ovo je vrlo bitno, jer seoski psi koji žive napolju s jeseni dobijaju vrlo gustu i kvalitetnu dlaku koja će im odlično poslužiti pred nastupajuću zimu. Takođe na ovaj način se uklanja i mrtva dlaka koja može ponekad da bude opasna po zdravlje kože ljubimca", objašnjava naša sagovornika.

Dvorište i kućica

Kako bi vaš pas uživao u jesenjim danima, bitno je urediti dvorište u kom boravi. Obavezno povedite računa da ograda nema rupa i prolaza, kako pas ne bi imao gde da se provuče i pobegne. Ukoliko je ona na nekim mestima oštećena, najbolje bi bilo da je zavarite, ukoliko je metalna ili da zamenite daske, ako je reč o drvenoj. 

Najbitnije od svega jeste sagraditi mu kućicu i naravno psa ne držati na lancu, već ga pustiti da se slobodno kreće, a ukoliko padne kiša on će sam naći put do svog doma. 

Kada hobi sa životinjama postaje zadovoljstvo?

Ako pas živi napolju, jesen je najidealnije vreme da mu obezbedite krov nad glavom, a ukoliko ima kućicu, proverite da nije može propala. Kućica za psa bi morala da da bude udobna i komforna, kako bi vaš ljubimac imao dovoljno prostora kad legne u nju. Najbolje su se pokazale drvene kućice koje su izdignute od tla. Idealno bi bilo da zidove kućice izolujete, tako što ćete ih napraviti od dasaka, a između njih u sredinu staviti stiropor.

Tako će dom vašeg psa biti topao. Dno bi trebalo tapacirati kako bi se u njoj sakupljalo manje prljavštine. U principu sve kućice za pre grade se po istom principu, a najbolje su one rasklopive, koje mogu da se rasklapaju, kako bi se lakše očistile.

Kada je reč o građi, najbolje bi bilo da mu nabavite kućicu od drveta koje sadrži smolu, a reč je o boru, kedaru i jeli. Mirisi ovog drveća odbijaju parazite. Savet je i da se kućice ne postavljaju u pravcu severa ili na suncu, već je idealno mesto za njih zavetrina gde će biti zaštićeni od promaje.

Ishrana

Veliki broj vlasnika zna za onu izreku koja glasi - "U jesenjem i zimskom periodu, psima treba više hrane". Ovo je delimično tačno, jer izreka važi za seoske i pse koji žive u dvorištu.

Za pse koji žive u boksovima, dvorištu, čuvaju imanje ili idu u lov, potrebna je pojačana hrana, jer im se dešavaju metaboličke promene. Ove promene se usklađuju upravo ishranom. U jesen bi polako trebalo povećavati energetske potrebe organizma, kako bi psi održali stalnu telesnu temperaturu i u zimskim uslovima.

Briga o psu tokom zime

Hrana u jesenjem odnosno zimskom periodu trebalo bi da sadrži visok procenat proteina (preko 30 odsto, prvenstveno životinjskog porekla), kao i visok procenat masti sa udelom oko 20 odsto. Tokom jesenjih i zimskih meseci može da dođe do dehidracije, pa se voda mora menjati često, jer je aktivnim psima srednje kategorije potrebno minimum oko 360 do 720 mililitara vode dnevno.


Tagovi

Psi čuvari Nega pasa u jesen Ishrana pasa Kućica za pse Milica Vujičić Održavanje dlake psa


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić