Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Torbe
  • 19.03.2022. 10:30
  • Nišavski okrug, Labukovo, Svrljig

Domaće ručno rađene torbice raznih materijala i boja, nose se i u inostranstvu

Vredna Milkica Petrović iz Svrljiga iz dana u dan stvara torbice koje ostavljaju bez daha u Srbiji, a i šire.

Foto: Milkica Petrović
  • 1.487
  • 683
  • 0

Milkica Petrović rođena u selu Labukovo kod Svrljiga, odrasla u porodici Ilića gde su sve žene radile ručne radove.

"Detinjstvo sam provela u kući gde je majka Divna kada bi sve sredila i uredila u kući i oko ukućana sela u svoju omiljenu fotelju uzela svoje pletivo i upustila u svoju pustolovinju stvaranja magije. Rad sa iglama nju je odmarao, smirivao, a oči su joj blistale", priseća se Petrovićeva.

Kako sama kaže, bila je veoma radoznalo i uporno dete i dugo je molila majku da je nauči veštinama heklanja i pletenja. A majka je, priseća se naša sagovornica, bila strpljiva, pokazivala bi joj, a ona bi brže bolje pokušavala da sve to što joj pokaže primeni i složi u lepu celinu.

Poklon prijateljima i rodbini

Učila je da sklapa boje, kako da prošara, kako da završi pletivo i spoji u celinu. Posle je naučila i heklanje i volela da svakome ko dođe u dom pokaže njenih ruku delo. Radovala se svakom novom radu, svakom bodu i veselilo je to što je majka pristala da je nauči i što joj je stalno bila tu da pomogne kada nešto zapne i kad negde pogreši.

"Mama je ostavila pune ormane svog ručnog rada koje sam nosila kao poklon prijateljima i rodbini, mišljena sam da unikatan poklon ručno rađen je pored orginalnosti deo nečije ideje, želje, ljubavi pretočene u celinu koja ima svoju priču."

Jedno pleteno delo za svakoga u familiji

"Srcem punim ljubavi plela sam džempere, kape, šalove i druge pletene stvari", priča Petrovićeva, koja je pre dvadesetak godina plela poentles i izlagala na izložbama u Svrljigu. 

"Sada ti poentlesi sa izložba krase dom moje dece."

Torbe koje nose u Francuskoj, Americi, Nemačkoj

Spletom slučajnih okolnosti upoznala je žene koje se bave ručnim radom, od njih je dobila kontakte gde može da nabavi kvalitetan material za izradu njenih unikatnih torbica.

"Kada je materijal stigao krenula sam da izrađujem torbice različitih boja, veličina, dezena, oblika. Sve one su moje mašte delo, sve su unikatne i jedinstvene", ponosno priča naša sagovornica.

Torbice različitih boja, veličina, dezena, oblika

Modele torbica plete od razliitih materijala: makrame, konca, pamuka, svile uz dodatak metala, drveta, bambusa. Mateijal za izradu torbica nabavlja u Bosni i Hercegovini, a nešto i preko interneta.

Svoju kreativnost i maštu pretače u živopisne torbice koje ostavljaju bez reči sve one koji ih vide. Sve modele smišlja sama, narudžbine dolaze sa svih strana, tako se torbice za sada nose u Srbiji, Bosni, Francuskoj, Nemačkoj, Americi. Želja za dane koje dolaze ove žene sa neiscrpnom maštom je da se za njene torbice čuje i da se nose širom sveta.


Tagovi

Ručni rad Tradicija Pletenje Heklanje Torbice od konca Milkica Petrović


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)