Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đuro Zvonarić
  • 29.07.2017. 09:00

Đurine ručno izrađene limene ribe traže vlasnike

Đuro Zvonarić, po struci limar, u duši umjetnik, a po hobiju ribolovac, limenim ribama vraća kulturu i dostojanstvo ručnog rada u Osječko – baranjsku županiju.

Foto: Roberta Kljenak
  • 3.725
  • 185
  • 0

Danas, u vremenima kada država robuje koncepciji industrijske proizvodnje gdje se većina robe odvija u velikim serijama, Đuro Zvonarić, po struci limar, u duši umjetnik, a po hobiju sportski ribolovac, ručno izrađenim limenim ribama donosi svježinu na sajmove s područja Osječko - baranjske županije.

Rukotvorinama želi, naročito naglasiti, da potreba za ručno izrađenim unikatnim predmetima ne smije pasti pod utjecaj industrijske proizvodnje, već mora dobiti svoje mjesto u svakom domu, a poglavito domu poljoprivrednika. Premda se Đuro danas nalazi u situaciji u kojoj, državnim birokratima, nije ni na kraj pameti da se zauzmu za unikatne radove koji nose jedan od ključeva razvoja turizma, ne odustaje. Bori se protiv industrije malom proizvodnjom ručnih radova, pri kojoj je, svak od njih jedinstven.

Limenim ribama protiv masovne industrije

“Sve je počelo prije dvadesetak godina kada sam vidio ribu od lima koja je bila nevješto napravljena. Javila mi se ideja da bih i sam mogao probati izraditi takvu, ali na moj način. Želio sam napraviti limeni ukras koji će biti neizostavni dio gotovo svake ribičke udruge, ali i brojnih obiteljskih kuća čiji su članovi strastveni ribolovci, ili pak ljubitelji prirode. Zahvaljujući tome, napravio sam znakovite suvenire.

Svaki njegov rad je jedinstven

Za izradu male drvene ploče s limenom ribom, potrebito mi je oko 60 - 70 sati. Zbog dugovječnosti rukotvorine, od materijala koristim nehrđajući lim, drvo i boje, a osobito sam sretan što je paleta mojih proizvoda jedinstvena. Kod mene nema prešanja i štancanja, a zahvaljujući tome, svaki rad je jedinstven”, objašnjava Đuro koji svoje radove stavlja i na internet, gdje mu se do sada nitko nije javio, a htio bi, da njegove limene ribe dođu u ruke novih vlasnika.

Osim stacioniranih limenih riba, osmislio je i pokretne koje se okreću na panju zahvaljujući malom motoriću koji je ugradio. Unatoč tome, suočava se sa slabom prodajom, te se pita, izumiru li suveniri na tržištu Osječko - baranjske županije?

Pecanje kao prirodni lijek

Đuro se, uz hvalevrijedne radove diči i znakovitim ulovima u slatkim vodama gdje je upecao šarana od 9 kg i soma od 7 kg. Svaki odlazak na Karašicu smatra prirodnim lijekom, a posljednja tri desetljeća hobistički svakodnevno bilježi vremenske prilike i prirodne pojave u njegovu kraju gdje je susreo i dabrove.

Foto: Roberta Kljenak


Fotoprilog


Tagovi

Đuro Zvonarić Izrada limenih riba Limeni suveniri Ručni rad


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]