Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azra i Amir Bekić
  • 23.01.2022. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Travnik

Divlji ili pitomi: Kobila Aska i pastuh Jelenko okupili ekipu Bosanskih brdskih konja

Žive u uslovima najbližim onima koje bi imali da su u prirodi, divlji i slobodni. Zapravo, još bolje - bez straha od predatora, uz obilje hrane i vode i ljude koji ih vole i brinu se o njima

Foto: Bosnian Mountain Horse
  • 823
  • 506
  • 0

Kobila Aska i pastuh Jelenko, prvi su stigli na ergelu Bosnian Mountain Horse na Vlašiću, prije četiri godine. Danas im društvo, u bajkovitom planinskom okruženju, prave još 53 konja. Žive u uslovima najbližim onima koje bi imali da su u prirodi, divlji i slobodni. Zapravo, još bolje - bez straha od predatora, uz obilje hrane i vode i ljude koji ih vole i brinu se o njima.

Teško je vjerovati da je sve počelo spontano i bez plana? A, zaista jeste. Azra i Amir Bekić,  koji danas žive u Austriji, željeli su ojačati vezu svoje djece sa Bosnom i Hercegovinom. Odluči su Naji, Umi i Tariku kupiti ždrijebe Nonius kako bi s više želje dolazili u domovinu svojih roditelja.  

Autohtona pasmina na Balkanu

Bez ikakvog iskustva i znanja, na internetu pronalaze informacije o Bosanskom brdskom konju (BBK).

Iako smo znali za bosanskog konja, nismo ništa o njemu znali. Da spada u ugroženu pasminu i da ih je u tom trenutku na cijelom svijetu bilo samo 150 u čistoj krvi”, pričaju Bekići.

Ekipa s Vlašića

Riječ je o najstarijoj autohtonoj pasmini na Balkanu. Tada je uslijedio poziv Enveru Žigi, čovjeku koji je najzaslužniji što je BBK opstao na našim prostorima. Nedugo nakon toga, kupuju dva ždrijebeta (kobilu Asku, rod Bosna i pastuha Jelenka, linija Đulbeg).

Kasnije smo kupili još četiri grla, a gašenjem, odnosno uništenjem, nacionalne ergele Borike kupili smo ostatak konja sa te ergele i ti konji danas žive svoje zlatne godine jednako kako su ih živjeli u vrijeme kad su Borike važile za najbolji uzgojni centar u Evropi”, kaže Azra.

Ergela još nije zvanično otvorena za posjetioce

S ponosom ističe da danas imaju skoro sve rodove kobila, a i dva pastuha najpoznatijih linija: Miško i Barut. Osim njih tu je i pastuh linije Đulbeg, a još jedan pastuh linije Durmitor je u Sloveniji i nadaju se da će se i on uskoro pridružiti ekipi sa Vlašića.

Prošle godine, dvije naše kobile, Una i Vidra, svoj dom su pronašle u Austriji. Sa ovim brojem, ergela BMH postala je najveći svjetski uzgojni centar bosanskog brdskog konja”, kaže vlasnica.

Izvoz iz BiH

Ergela Bosnian Mountain Horse je još uvijek u izgradnji pa stoga nije otvorena za posjete. Međutim, raduju se svakom spontanom dolasku, a još više onom s namjerom.

Sve više posjetilaca namjenski dođe da upozna konje, provedu neko vrijeme s njima i šire informacije o našem radu”, navode Bekići.

Svjedoče kako je izvoz konja iz Bosne i Hercegovine skoro nemoguć,  pa tako i nema puno njih koji su svoj dom našli van bh. granica.

Mi smo u decembru 2020. dovezli dvije kobile u Austriju i to je poslije 30 i više godina prvi izvoz konja iz BiH u EU”, dodaju ovi vrijedni domaćini.  

No, njima izvoz trenutno i nije prioritet jer su sve resurse usmjerili na izgradnju respektabilnog uzgojnog centra, a nadaju se da će nadležne institucije u budućnosti više pažnje posvetiti rješavanju problema izvoza.

Povoljne cijene

Kada govore o cijenama, onda priču započinju šalom koja kaže: “Kako neko ko se bavi konjima može postati milioner? Prvo treba biti milijarder”, uz osmijeh navode, istakavši da je ovo posao koji se isključivo radi iz ljubavi, a ne iz želje za profitom.

Pogodan za svakoga ko želi da ima konja

Konj se u BiH još uvijek može kupiti po povoljnim cijenama i mi bismo rado vidjeli još više zaljubljenika koji su se odvažili i započeli uzgoj. U FBiH postoji devet uzgajivača bosanskog brdskog konja i to je veliki napredak ako uzmemo u obzir činjenicu da se konj uzgaja isključivo iz zadovoljstva”, priča Azra.

Bosanski brdski konj je posebno stvorenje koje nosi balkanskog čovjeka od samog njegovog postanka, dijeli sa njim i sreću i tugu, puno daje, a malo traži. Za razliku od skupocjenih pasmina, nije zahtjevan za uzgoj. Karakterišu ga jaka konstitucija, blag karakter, izuzetno je zdrav, i kao takav je pogodan za svakoga ko želi da ima konja.

Konj danas nema funkciju kakvu je imao u prošlosti, ali to ne znači da se njegova upotrebna vrijednost smanjila, naprotiv. BBK može puno doprinijeti u terapeutskom radu, coachingu, kao i u jahačkim sportovima gdje pokazuje izvrsne rezultate” navode Bekići.

Briga i njega o kopitima konja - da li je potkivanje neophodno?

Ističu kako, nažalost, nemaju nikakvu podršku državnih institucija. I ono malo podrške poput poticaja su otežali do te mjere da je skoro nemoguće osloniti se.

Kao članovi bh. Udruženja uzgajivača i ljubitelja BBK nekoliko puta smo se obraćali nadležnima sa zahtjevom da povećaju poticaje, no nažalost bez ikakvog uspjeha”, kaže Azra.

Najponosniji su na činjenicu da svojim radom svakodnevno utičemo na jačanje svjesnosti o značaju bosanskog brdskog konja i tako kreiraju prostor za još više onih koji im se žele pridružiti u toj misiji. Ponosni su i na činjenicu da je BBK prepoznat u svijetu kao izuzetno vrijedan i što se broj uzgajivača svakim danom povećava, kako u EU tako i u BiH.  


Fotoprilog


Tagovi

Konji Bosanski brdski konj Vlašić Azra Bekić Amir Bekić Bosnian Mountain Horse Enver Žiga


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]