Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suve šljive
  • 04.12.2022. 18:00

Deset prednosti suvih šljiva - kako ih konzumirati?

Odlikuju se jedinstvenim ukusom, nutritivnim i zdravstvenim vrednostima.

Foto: Depositphoto/LEXXIZM
  • 956
  • 53
  • 0

Suve šljive su bile prvo voće koje se sušilo. Prava su riznica hranjivih materija. Odlikuju se jedinstvenim ukusom, nutritivnim i zdravstvenim vrednostima. Bogate su vitaminima A i K, a sadrže manje količine vitamina C i B kompleksa. Izvor su minerala kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, cinka, bakra, vlakana i antioksidanata.

Deset prednosti upotrebe:

  1. Sadrže sorbitol i fruktozu, prirodne zaslađivače, i idealne su da zavaraju želju za slatkim.
  2. Kada se konzumiraju u razumnim količinama, ne izazivaju štetne posledice kao što su debljanje i povišenje nivoa šećera u krvi. U slučaju da preterate s konzumacijom, manifestovaće svoje štetno delovanje.
  3. Za regulisanje probave biće dovoljno da pojedete pet komada, a veće količine imaju laksativni efekat i pomažu kod opstipacije.
  4. Kada se čuvaju u platnenoj vrećici imaju rok trajanja šest meseci, dok se u polietilenskoj čuvaju mesec dana.
  5. Jačaju krvne sudove i kapilare, normalizuju krvni pritisak.
  6. Odličan su izvor vitamina A i poboljšavaju vid.
  7. Konzumacijom tri do četiri komada u toku dana poboljšavamo pamćenje.
  8. 100 grama sadrži 240 kcal, 2,18 grama proteina, 7,1 grama vlakana i 63,88 grama ugljenohidrata.
  9. Pomažu u ravnoteži holesterola.
  10. Usporavaju procese starenja.

Ovim se spisak ne završava. Treba napomenuti da mogu da izazovu alergijske reakcije kod nekih ljudi. Najčešće probleme imaju osobe osetljive na brezu, trudnice i bebe.

Zdrava poslastica (Depositphoto/AndreySt)

Često se koriste u zimskim receptima

Kod odabira treba obratiti pažnju na izgled i karakteristike osušenih plodova. Oni treba da su skoro crni, na dodir elastični i meki. Ne smeju biti presušeni, a ukus je slatko-kiseo i ne sme biti gorak.

U zimskom periodu priprema se kompot koji pomaže kod opstipacije. Mogu se u manjoj količini dodati drugom voću kada pripremamo kompote, poslastice, sokove, ali i slana jela.

Jednostavan kompot

Za pripremu će biti potrebno 300 grama suvih šljiva i jedna litra vode. Šećer se dodaje po želji. Kako bi se poboljšao ukus možemo dodati cimet, koricu limuna, a u skuvan dodajemo sok od narandže, med.

Plodovi se dva do tri puta operu u toploj vodi i stave u posudu. Prelijemo ih vodom i dodamo šećer. Kuvamo dok ne omekšaju.

Kompot od suvog voća

Za ovaj recept biće nam potrebne šljive 100 grama, grožđice 50 grama i kajsije 50 grama. Suve plodove je potrebno dva do tri puta oprati u toploj vodi. U posudu stavimo suvo voće, šećer i prelijemo s tri šolje vode. Kuva se lagano dok plodovi ne omekšaju.

Sa slatkim pirinčem

Za pripremu ove poslastice potrebno je pola šolje pirinča, 250 grama suve šljive, tri kašike šećera i kašiku putera. Plodovi se operu u toploj vodi i kuvamo ih. U posebnu posudu dodamo šećer i istopimo ga. Treba paziti da ne zagori. Kada se rastopi, doda se manja količina vode iz kuvanih šljiva. Na puteru propržimo oprani pirinač, dodamo kompot sa skuvanim šljivama, prelijemo delom pripremljenog šećera. Pečemo u rerni dok ne bude pirinač gotov, a pre posluživanja prelijemo preostalim delom šećernog sirupa. Možemo upotrebiti drugo sušeno voće.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Šljiva Kompot Opstipacja Zatvor Probava Suve šljive Suvo voće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃