Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela od čvaraka
  • 15.01.2022. 13:30

Da se ne baci: Šta može da se napravi od čvaraka?

Vredne domaćice znaju kako da oplemene čvarke koji su ili postali presuvi ili ožilavili, tako što će od njih napraviti neko od tradicionalnih jela - Ili osmisliti moderne varijante.

Foto: Tea Januš
  • 1.409
  • 37
  • 0

Čvarci su najbolji dok su sveži, reći će ljubitelji ove prerađevine od svinjskog masnog tkiva. Najbrže se izgustiraju, i u ovo doba godine više nisu nikome zanimljivi. Mnogi će reći da njima hrane pse i mačke, iako su istovremeno u prodavnicama i na pijacama skupi k'o "suvo zlato". 

Ali, vredne domaćice znaju kako da oplemene one koji su ili postali presuvi ili ožilavili, tako što će od njih da naprave neko od tradicionalnih jela. Sigurno najpoznatije su pogačice sa čvarcima, koje dobro dođu kao doručak ili međuobrok ili tek onako, usput. Prave se od dizanog testa koje se premazuje s čvarcima mlevenim na mašinu za meso ili u blenderu, s dodatkom masti, margarina ili maslaca. 

Pogačice moraju da se listaju 

Testo se premazuje sa polovinom nadeva, preklapa, ostavlja da se nadođe, nakon čega se ponovo razvalja, maže s drugom polovinom, ponovo preklapa, diže i valja, a sve kako bi se dobila vrlo meka, lisnata konzistencija. 

U čemu je tajna pravljenja švargle i čvaraka?

Takođe, postoji jelo u kom se kombinuju jaja i čvarci. Za one koji ne mogu da zamisle o čemu je reč, radi se o piti, savijači, da ne kažemo - bureku. Priprema se od razvijenog testa (poslužiće i gotove kore iz trgovine), a nadeva smesom od prethodno proprženih čvaraka, laganom kajganom od jaja i naravno, začinima. Ovo tradicionalno, nekada težačko jelo koje poreklo vuče iz Slovenije davalo je snagu u obavljanju seoskih poslova. 

Još jedan zasitan, zimski obrok je i kiseli kupus s čvarcima kojeg možete poslužiti uz, na primer, proju ili hleb sa čvarcima. 

Sigurno ih imate još u nekoj vangli (Foto: Martina Popić)

Ne smemo ni da zaboravimo ni paštetu od čvaraka, koja je dosta skupa. Zašto je ne biste sami napravili i to po sopstvenom receptu i ukusu. Potrebno ih je samo izmiksati u blenderu, uz dodatak soli, bibera, senfa ili pak majoneza. Mogu se dodati i kuvana jaja, kiseli krastavci i slično. Nakon ovakve paštete za doručak, i uz najteži posao lako ćete izdržati do ručka. 

Internet je pun recepata sa čvarcima koji vam se sigurno "rastežu" po špajzu i frižideru. Ako vam se ovo što smo vam nabrojali čini dosadnim, uvek možete da napravite kroasane, rolnice, mafine ili pak štapiće. A možete da osmislite i svoj recept. 

Kako ih vi koristite? Pišite nam u komentarima ispod teksta. 


Tagovi

Jela od čvaraka Čvarci Pogačice s čvarcima Pašteta Recikliranje hrane


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.