Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvorišta u seoskim sredinama
  • 28.08.2017. 18:30

Česme kao ukras dvorišta

Danas je trend da se česme oblažu kamenom i dobiju rustičan izgled, ili se liju od betona, a potom dodatno ukrašavaju bojama.

Foto: Magdalena Nenković
  • 4.992
  • 109
  • 0

Voda u seoskom dvorištu je jedna od najpotrebnijih elemenata za funkcionisanje. Ali odavno nije samo obično mesto iz koga izvire voda, već i estetski detalj koji pažljivo uklapamo sa ostatkom vrta. Kako su se mesta odakle se snabdevamo vodom menjala kroz istoriju?

U selu su se trendovi razvijali, baš kao i u urbanim sedinama, gde su javne česme dobijale epitet arhitektonskih objekata i njima je posvećivana posebna pažnja.

Bunari kao remek dela

Prva izvorišta vode u pojedinačnim dvorištima bili su bunari. I njihovo podizanje donelo je posebnu lepotu, o kojoj se vodilo računa. Bunari su u nadzemnom delu uglavnom ukrašavani od rezbarenog drveta, te su vešte ruke majstora ostavljale svoj pečat na svakom bunaru. Zato su, oni koji su i danas očuvani, originalni, jer se jedna isti model retko ponavljao. Bunari su pokrivani limenim krovovima koji su takođe imali svoje ukrase.

Od kamenog korita do betona

Bunar su potom zamenjivale pumpe iz kojih se ručno ispumpavala voda, pa su i one bile delo majstora livaca, čijoj mašti se prepuštao izgled. Prve česme, klasičnog oblika, kakve danas viđamo, počele su da se koriste sa razvojem vodovoda u seoskim sredinama. Tada su se stekli uslovi da u svakom dvorištu može da se postavi česma i obezbedi voda za sopstveno domaćinstvo.

Najpre su to bile kamene česme sa istim takvim kamenim koritima, jer je najvažnije bilo obezbediti čistu vodu za ukućane i životinje. Kamena korita su bila niska, kako bi i živina mogla da utoli žeđ. Trend koji je zamenio kamen su cigle, a potom su stigle nebrojene varijacije. Danas su one u dvorištima prava, mala remek dela i svaku od njih je poželjno uklopiti o ostatak izgleda okućnice.

Dobro pozicioniranje, a onda dizajniranje

Jer, nema razloga da ne bude tako. Ne postoji ništa što tako može da oplemeni i promeni dvorišni prostor kao voda. Danas možemo da biramo da li će to biti zidni izvor, klasična česma, mermerna, betonska, ili ćemo imitirati starinski izvor. Česmu treba graditi tamo gde je najpogodnije mesto za ukućane, uglavnom neposredno ispred kuće i obavezno jedna u ekonomskom delu dvorišta. Sa ovom drugom obavezno treba napraviti i nisko pojilo za živinu i ostale domaće životinje.

Česma sa niskim pojilom

U dvorištima izbor za mesto zavisi najčešće od pozicije postojećih vodovodnih cevi ili od mesta bunara, ukoliko se odatle snabdevamo vodom. Da biste je dobro pozicionirali, razmislite gde vam je voda najpotrebnija i za šta, odakle želite da prilazite česmi i da li će smetati u bliskoj ili daljoj budućnosti, ako dograđujete objekte. A onda možete da odlučujete kako će ona izgledati.

Ostavite udubljenja za cveće

Danas postoje majstori koji prave česme i najlakše je kupiti jednu takvu koja se brzo montira. Ali, ona može biti urađena i po vašoj zamisli. Danas je trend da se oblažu kamenom i dobiju rustičan izgled, ili se liju od betona, a potom dodatno ukrašavaju bojama. Ukoliko je pravite od betona, možete ostaviti male niše sa strane, simetrične ili asimetrične, u koje ćete kasnije postaviti cveće. Ta udubljenja mogu da posluže i za uredno odlaganje stvari. Obavezno je u seoskim domaćinstvima da se naprave i dodatne površine za odlaganje posuđa za pranje ili drugih kuhinjskih stvari. Boje i oblike možete uklapati sa fasadom kuće, ograde ili nekim dizajniranim elementima u vrtu.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Česme Bunari Pojilo za živinu Kameno korito Seoska domaćinstva Zidni izvor Pumpa za vodu


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.