Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medenjaci
  • 02.01.2020. 18:00

Čarobni slatkiši dve mame iz Novog Sada

Dve novosadske mame Jovana Bjelić i Jelena Benović ne žive u Nirbergu, ali prave podjednako ukusne i maštovite medenjake.  Njih dve ni slutile nisu da će slatkiši koje prave biti omiljena poslastica među starijim i mlađim sugrađanima. 

Foto: Privatna arhiva "Slatkiši dve mame"
  • 231
  • 36
  • 0

Božić ne može da se zamisli bez medenjaka, koji mogu da se prave u raznim oblicima, a ukrašavaju se različitim prelivima, bitno je samo da se pusti mašti na volju. 

Kolači sa medom pravljeni su još u antičkoj Grčkoj, a moderna istorija vezuje ih za nemački grad Nirnberg, nekadašnji centar prodaje, gde su zapravo nastali prvi medenjaci.

Medenjaci - poslastica naših baka

Dve novosadske mame, Jovana Bjelić i Jelena Benović ne žive u Nirbergu, ali prave podjednako ukusne i maštovite medenjake.  

Njih dve ni slutile nisu da će slatkiši koje prave biti omiljena poslastica među starijim i mlađim sugrađanima. 

Osim medenih kolačića, one spremaju i tzv. popse i ovsene keksiće, a imaju i liciderska srca koja prodaju preko Fejsbuk stranice "Slatkiši Dve Mame". 

Zadovoljne obimom posla

Saglasne su u tome da su vrlo zadovoljne poslom kojim se bave već petu godinu. Jelena i Jovana, pored svojih stalnih poslova i obaveza i dalje imaju volje, ljubavi i elana za pravljenje ovih ovih pravih malih umetničih dela.

"Kada smo obe bile nezaposlene, a to je bilo pre nekih pet godina, razmišljale smo šta bi to moglo da nam donese zaradu, a istovremeno da imamo i vremena da se posvetimo deci. U tom period dala sam otkaz u jednoj privatnoj firmi, a ralog je bio nepoštovanje radnog vremena i gde sam po čitav dan, čak i vikendom radila. Uvidela sam da svoje navodno slobodno vreme  provodim na poslu. S obzirom na to da imam dve kćerke, želja mi je bila da svoje vreme provodim sa njima, a ne da ih zbog posla viđam samo ujutru i uveče i zato sam se odvažila da dam otkaz", priča Jovana.

Nakon toga, Jelena i ona došle su na ideju da prave slane grickalice, koje su takođe našle put do srca Novosađana. "Međutim ja sam se ubrzo opet zaposlila i tada sam shvatila kako slana peciva iziskuju mnogo više vremena od pravljenja slatkiša. Kada su ona u pitanju, porudžbine moraju praktično da se isporuče čim izađu iz rerne", dodaje ova preduzetnica. 

Slani i slatki program

Uporedo sa slanim programom, počele su da prave i slatkiše, a to rade i dalje, s obzirom na to da je reč o ručno rađenim kolačićima, počevši od mešenja testa, preko pečenja, glaziranja i pakovanja. Jovana kaže kako su ostale dosledne isključivo maloj kućnoj proizvodnji. Naime, dogovorile su se da ne žele da šire posao jer su im kvalitet proizvoda i zadovoljstvo mušterija na prvom mestu. 

"Medenjake kupuju svi. Preduzeća kada imaju neke proslave su standardni kupci, oni traže da se na njih ispisuje logo. Maturanti su takođe česte mušterije, kao i vrtići. Naravno, trebalo bi napomenuti da naše medenjake i ostale kolačiće rado kupuju i klinci iz nižih razreda osnovne škole. Deca obožavaju medenjake u obliku jednoroga, smajlića i oblačića", kaže naša sagovornica. 

Kada je reč o porudžinama, najviše ih imaju oko Nove godine i Božića, zatim oko Uskrsa i 8. marta. 

Medenjaci i u Australiji

A kako to obično biva, pošto je preporuka najbolja reklama, tako su i medenjaci ove dve mame postali zaštitni znak mnogih venčanja, proslava punoletstva i raznih promocija. Ovi čarobni kolačići rado se jedu i u Australiji. 

Medenjaci od srca za prazničnu trpezu

Ovo ne treba da čudi jer Jovanina majka živi u Australiji pa uzima medenjake, a često joj donosi i šalje materijal, koji kod nas ne može da se kupi, a koji je na ovom kontinentu aktuelan. 

Kolače, pravljene sa puno ljubavi, ove Novosađanke prave  po staroj recepturi od meda, jaja, brašna i još nekih tajnih sastojaka

Osim što u ovaj posao ulažu mnogo ljubavi i truda, njih dve su unele i  veliku dozu kreativnosti, a kada je reč o tehnici, tu su kako Jovana otkriva, prilično napredovale i usavršile zanat.  Kako kaže, pažnju obraćaju na svaki detalj kako bi finalni proizvod bio još lepši i interesantniji. 

Najvažnije je zadovljna mušterija

Mlade preduzetnice svima izlaze u susret, a želja im je da svaka njihova mušterija bude zadovoljna jer, kako navode, najsrećnije su kada kod kupaca vide osmeh na licu. 

Osim telefonskih i Fejsbuk porudžbi, pojavljuju se i na manifesatacijama pa ukoliko posećujete neke od njih ili vas put nanese u Novi Sad, možete da probate odnosno kupiti atraktivne kolačiće. 

"Na Noćnom bazaru u Novom Sadu, izlažemo proizvode i to dva puta godišnje. Tada su najvatreniji pomagači moje kćerke, Marija i Elena i Jelenini, sinovi Aleksandar i Marko. Njih četvoro sve prodaju veoma brzo, a po deci smo i poznate na manifestaciji", kroz osmeh kaže sagovornica.

Ručno dekorisanje kolača

Inače, da bi stigle do ovoga što sada imaju, njih dve vredno rade tokom noći, umese testo, ostave ga da se "odmara" bar četiri sata, zatim ga oblikuju i ručno ukrašavaju. Ponekad rade šablonski, ali češće ručno i modlama, a koriste najfinije jestive boje i flomastere. 

Devojke naglašavaju da više vole kolače da iscrtavaju ručno, ali ukoliko mušterija naruči medenjake koji iziskuju taj šablonski način izrade, svakako da to ispoštuju.

Jovana se pohvalila da joj dosta pomažu i kćerkice, koje već sada pokazuju interesovanje za pravljenje medenjaka jer kada ih nose svojim drugarima u školu, mama umesi, a njih dve ukrašavaju. 

Ne planiraju proširenje posla

Od nedavno su u program uvrstile i liciderska srca, koje prave od  istog testa kao i medenjake, a kako saznajemo i ova poslastica odlično je prihvaćena na tržištu. 

Bez obzira na to što im ovaj posao odlično ide, njih dve nemaju u planu da hobi pretvore u ozbiljniji biznis.

"Za sada smo zadovoljne prodajom i od medenjaka i ostalih kolačića može da se zaradi fina mesečna plata. Pošto smo obe prvenstveno mame pa tek onda sve ostalo, mesimo i radimo onoliko koliko nam odgovara, kako bi se što više posvetile deci. Jedino oko Nove godine i Božića, imamo baš puno posla kada najviše poručuju preduzeća i tada ne primamo narudžbe od svih, već samo od naših stalnih mušterija," zaključila je Jovana.


Tagovi

Medenjaci Jovana Bjelić Jelena Benović Slane grickalice Slatkiši Doza kreativnosti Jestive boje Liciderska srca


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D