Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prednosti bundeve
  • 10.10.2020. 17:00

Bundeva: Zdrava, hranjiva i vrlo korisna

Vjesnik jeseni - bundeva, koristi se u ishrani životinja i ljudi, za slatka i slana jela, za jačanje imunog sistema, kao hrana za bebe, maska za lice i to nije sve. Istražite više u tekstu.

Foto: Bigstock/cbies
  • 383
  • 24
  • 0

Kao što je visibaba vjesnik proljeća, tako je na neki način bundeva vjesnik jeseni i predstojeće zime. Riječ je o vrlo interesantnoj namirnici jer se dovodi u dilemu da li je ona voće ili povrće. I oni koji kažu da je voće, ali i osobe koje smatraju da je povrće neće pogriješiti jer priprada posebnoj grupi biljaka koja se naziva voćno povrće.

Inače, potiče iz Amerike, a tokom 15. vijeka stiže i u Evropu. U tom periodu koristila se isključivo za ishranu domaćih životinja, a kasnije je postala vrlo važna i u prehrani čovjeka.

Koliko znate o uzgoju bundeve i njenoj hranjivosti?

Postoji nekoliko vrsta, a najpoznatije su butter nut bundeva, vijek trajanja joj je dvije godine, a zbog specifičnog izgleda koristi se i za ukras, zatim ništa manje zanimljiva nije ni hokaido mala tikva koja je jarko crvene boje porijeklom je, naravno, iz Japana. Koristi se za slana i za slatka jela, a posebno je pogodna za potaže.

"Banatska banana"

Takođe postoji i turban tikva koja je i jestiva i dekorativna. Idealna je za pečenje u rerni, a može poslužiti i kao posuda zbog svog autentičnog oblika. U Vojvodini je mnogi nazivaju i "banatska banana", a čak su joj posvećeni i "Dani ludaje" koji se decenijama održavaju u Kikindi.

Tikve, tikvice, bundeve i buče - uzgoj i berba

U Americi nezaobilazna je tokom Noći vještica kada se dubi i izlaže kao ukras, a na Dan zahvalnosti prave se tradicionalna pita od ovog "voćnog povrća". U njenu čast organizuje se festival u njemačkom gradu Ludwigsburgu.

Vrlo hranjiva i ljekovita

Kod nas je najpoznatiji kolač bundevara, mada se jede i sirova, pečena, kuhana, slana, slatka, neutralna. Vrlo je hranjiva, a sem mesa i njene sjemenke su izuzetno zdrave i korisne za organizam. Ljudi koje imaju problema sa viškom kilograma, trebalo bi je jesti jer je odličan diuretik, a preporučuje se i onima koji imaju probleme sa bubrezima i upalom mokraćnih kanala.

Bundeva, tikva, buča ili misirača - kraljica jeseni od koje se pravi i tiramisu kolač

Vrlo je bogata karotenom, kao i mrkva, te pomaže ojačati imuni sistem i poboljšati vid. Uz karoten, sadrži i vitamine B1, B2, B3, B6, C, E, K, zatim folnu kiselinu, te se preporučuje trudnicama, kao i minerale poput fosfora, kalija, kalcija i željeza.

Koliko je zdrava govori i podatak da je naučno dokazano kako je vrlo pogodna kao hrana za bebe i kao dopuna njihovoj ishrani.

Odlično djeluje i na kožu posebno na onu sklonu bubuljicama i mitiserima. Najjednostavnije rješenje je izrendati i izgnječiti sirovu tikvu i staviti je na lice. Ova maska treba se zadržati na koži minimum 15 minuta, a zatim se ispere mlakom vodom.

Sjemenke kao zdrava grickalica

Nema te utakmice ili bioskopske projekcije kada se one ne grickaju. S tim da su sjemenke vrlo kalorične. Kada ih gulite pazite da ne skinete zelenkastu opnu jer se tamo nalazi najviše hranjivih sastojaka.

Ovo je vrlo zdrava grickalica, ali ipak treba voditi računa o higijeni ruku. Kako se pored zdravih materija u organizam ne bi unijele i bakterije.

Porodica Sjerić jedina proizvodi i prerađuje bundeve u Semberiji

U posljednje vrijeme sve je zastupljenija na trpezama, prije svega kao hladno cjeđeno ulje sjemena bundeve. Ono je veoma bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje povećavaju energiju, a povoljno djeluju i na reproduktivne organe i centralni nervni sistem.

I zato, ako je nemate u svojoj bašti, sljedeći put kada je ugledate u trgovini ili na pijaci, obavezno je kupite jer ćete uz pomoć nje lakše pregurati hladnije dane.


Tagovi

Uzgoj bundeva Hranjivo Ljekovito Bundevara Turban tikva


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.