Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj golubova
  • 29.11.2019. 12:00
  • Mačvanski okrug, Šabac

Beli golubovi imaju široku namenu - od vojne do slavljeničke

Darko Kovačević golubove uzgaja čitavog života, a njegove bele pismonoše, postale su prava atrakcija na brojnim venčanjima.

Foto: Ana Marić
  • 1.261
  • 66
  • 0

Darko Kovačević veliki je ljubitelj životinja pa u njegovom domaćinstvu, u Jelenči kod Šapca, gaji golubove, pse i druge domaće životinje. Ipak, ljubav prema najzastupljenijoj ptici ovih prostora prevagnula je još od malih nogu. Trenutno ima oko 150 visokoletača i pismonoša, od toga desetak belih tzv. poštara namenjenih isključivo za proslave.

Ptica koja se uvek vraća kući

Za razliku od visokoletača, koji lete sve do oblaka pa im se na nekoliko sati ili dana gubi svaki trag, beli golubovi su pravi ljubimci. Oni se treningom i ishranom uče da se uvek vraćaju kući.

"Držim ih zbog boja, a ne zbog takmičenja. Samo bele pismomoše idu za svadbe. Kod njih je taj sistem, da kad se puste, vrate se kući. Vraćaju se i nakon leta od 200, 300 kilometara. I mada to niko sada ne koristi, mogli bi da prenesu manji papir oko noge i pošalju određenu informaciju", objašnjava ovaj golubar.

Stari narodi na ovaj način obaveštavali o pobedama

Goluba pismonošu koristili su za prenošenje poruka još stari narodi - Persijanci, Rimljani, Grci i na ovaj način obaveštavali su o svojim pobedama.  U 19. veku, za vreme velikih ratova, korišćen je u vojne svrhe. Darko svoje gaji isključivo iz ljubavi, a u poslednje vreme i kako bi mladencima, koji to požele, ulepšao najvažniji dan.

"Video sam da to rade ljudi u drugim mestima, u Šapcu sam ja jedini, koliko znam", kaže on.

Puštanje belih golubova, sve popularniji trend

Trend puštanja ovih ptica u vazduh na venčanjima postao je popularniji od bacanja bidermajera. Osim što ga gosti i mladenci sa nestrpljenjem očekuju jer predstavlja jedan od najlepših momenata na čitavom slavlju i dugo se pamti, on simboliše blagostanje, razumevanje i ljubav u bračnoj zajednici. 

"Sačekam da mladenci uđu u crkvu, onda postavim ispred dva kaveza. Zavisi od njih, da li žele dva ili više golubova. Nakon što puste ptice koji im se nalaze u rukama, uglavnom neko od rodbine otvara drugi kavez i preostali izleću za njima. Oblete nekoliko krugova, u zavisnosti od mesta zbivanja, hvataju orijentaciju kuće i vraćaju se", priča Kovačević.

Naspram ovog iskustva, cena je zanemarljiva

Cena je simbolična, a Darko uvek daruje mladence i svojim prepoznatljivim poklonom u vidu većeg broja golubova, koji ne spadaju u rezervaciju.

"Cena za dva goluba je 30 evra, ali ja uvek nosim i po sedam komada pa to bude gratis", navodi on.

Ukrasna živina, fazani i golubovi kao omiljeni ljubimci

Darko je zadovoljan jer uspeva da na ovaj način isplati svoj hobi - hranu i troškove održavanja golubarnika. Za sada ima 10 komada belih lepotana, čime zadovoljava potrebe posla, koji se tek razvija, a u narednoj sezoni venčanja i proslava, proširiće broj kaveza i ptica.

Vraćaju se samo kući u kojoj su rođeni

Ove godine oformio je svoje prvo leglo jer je to jedini način da ih nauči da se vrate na svoje mesto.

"Golubove koje sam kupio, ako pustim, vrate se kod prethodnog vlasnika tako da sam njih uzeo za priplod, od njih su se izlegli drugi. Te mlade ptice naučio sam na moju kuću, kako bi mogli da se vraćaju. Morao sam da ih treniram, da nauče krov, njihov prostor i granicu i da uhvate orijentaciju. Što su stariji i zreliji hvataju veći krug od dvorišta, treniraju sami sebe. Prvi trening, kreće se sa kilometar dva od kuće pa se povećava udaljenost za četiri do pet puta. Za takmičenja ide i 20 kilometara", napominje golubar, kom takmičenja nisu prioritet.

Važni vremenski uslovi - vedar i sunčan dan

Idealno vreme za ovakve prilike je sunčan dan bez kiše, po mogućnosti u prvim satima oko podneva kada je prirodno osvetljenje najbolje, kako bi se ptice bez problema vratile vlasniku.

"Na prvoj svadbi splet okolnosti je bio malo neprilagođen situaciji. Bilo je kasno popodne, osvetljenje slabije, tada im je teže da hvataju orijentaciju. Taj put je jedan od puštenih golubova nestao i vratio se tek nakon 28 dana. Po povratku je izgledao normalno tako da pretpostavljam da je bio kod nekog drugog golubara", priča Darko. 

Dobro istrenirani golubovi pismonoše, prema tvrdnjama iskusnih odgajivača, vratiće se sigurno i nakon dužeg vremena.


Tagovi

Darko Kovačević Jelenča Golubovi Pismonoše Golub mira


Autorka

Ana Marić

Više [+]

Master profesor srpske književnosti, kojoj proizvodnja "ispod vedrog neba" nije strana. Onlajn novinarka, koja se bavi istraživačkim temama iz sfere poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]