Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u avgustu
  • 30.07.2020. 18:00

Bašta u avgustu: Mesec berbe, ali i setve, nege i ostalih radova

Avgust je mesec intenzivne berbe zrelih plodova. Međutim, i dalje nas čeka zalivanje, okopavanje i briga oko biljaka, a neke povrtarske biljke mogu da se seju. Cveće i ukrasne grmove treba i dalje negovati, a vreme je i za sakupljanje semena povrća i cveća za sledeću godinu.

Foto: Depositphotos/thierrydu47
  • 4.888
  • 29
  • 0

Od svetog Ilije, sunce sve milije kažu, a uveliko nam dolazi avgust - mesec izobilja u bašti. Konačno je stiglo vreme da se više pozabavimo berbom nego radovima, iako u bašti uvek ima posla. Ako i avgust bude kao jul - red sunca, red kiše, vlažnost vazduha će biti visoka što nikako ne pogoduje biljkama. Ipak, prema prognozama, čini se da nas ipak očekuje sušni period, pa će biljkama trebati i više vode.

Zalivajte i štitite biljke od bolesti i štetočina

Radove mogu da ometaju i letnji pljuskovi, grmljavine, ali i oluje koje često donesu grad, pa samim tim i štetu za biljke. Ukoliko je povišena vlažnost vazduha, na povrću se često javljaju i gljivična oboljenja poput sive plesni, pepelnice i plamenjače, pa ih zaštitite na vreme. Od štetočina bi trebalo napomenuti da se krompirova zlatica seli sa krompira na papriku, patlidžane i paradajz, pa pripazite na to.

Revnosni, a neiskusni: Napumpaju hladnu vodu u kantu sa ružom i s visine poprskaju - sve

Ako je zemljište suvo, zalivajte biljke, ali pazite da to ne radite po listovima i plodovima da ne biste stvorili idealne uslove za pojavu bolesti. Dakle, zalivajte biljke pri zemljištu, oko korena, a da biste zadržali vlagu biljaka, možete ih malčirati slamom, senom, piljevinom i sličnim materijalima. Treba napomenuti i da je prilikom zalivanja bolje jednom sedmično dobro natopiti zemlju nego zalivati svaki dan pomalo.

Vreme je za berbu ukusnih plodova

U avgustu se bere niski pasulj, mahune, tikvice, kupusnjače, krastavci i paprika, a konačno sazreva i paradajz pa može da počne kuvanje soseva i raznih umaka koji će nam služiti za pripremu ukusnih jela tokom narednih meseci. Dozrevaju i patlidžani, dinje, lubenice, ali i kukuruz šećerac koji može da se kuva ili peče, a njegov ukus vratiće nas u detinjstvo.

Ovo je i vreme sakupljanja semena različitog povrća kako biste sebe snabdeli za iduću godinu. 

Kako najbolje sačuvati seme paradajza

Kada se osuši nadzemni deo krompira vadi se, a da bi vam bilo lakše, radite to dan ili dva nakon kiše kada je zemljište mekše. Takođe, kreće i vađenje luka, cvekle, šargarepe i peršuna, a njih pre skladištenja dobro osušite i spakujte na tamno i suvo mesto.

U voćnjacima sazrevaju ukusni plodovi breskvi, nektarina, krušaka, ali i letnjih sorti jabuka. Od bobičastog voća tu su aronije, kupine, a još može da se nađe i pokoja malina. Od ovih ukusnih plodova mogu da se prave pekmezi, džemovi i kompoti.

Šta može da se seje i sadi?

U drugoj polovini avgusta, kada temperature malo padnu i bude više kišnih dana, možemo da planiramo i kasnoletnju setvu biljaka kojima neće smetati ako ih u septembru i oktobru zahvati malo jesenjih kiša i svežine. To se najpre odnosi na lisnato povrće kao što su radič, salata, spanać i blitva. Osim njih mogu da se poseju peršun, šargarepa, endivija, luk, matovilac, praziluk. Takođe se seje i kupus, kelj, brokoli i karfiol.

Kraj jula idealan za letnju setvu više vrsta povrća

Korovi rastu uprkos žegi i vrućini, a dovoljna im je samo jutarnja rosa da nastave sa rastom. Stoga je važno biljke okopavati kako bi se zemljište bilo rastresito i da bi se uništili korovi, a biljke bi trebalo zagrnuti.

Posvetite brigu cveću i ukrasnom grmlju

U ukrasnom delu bašte, kao i prošlog meseca, redovno uklanjajte precvetale cvetove ukrasnom grmlju, jednogodišnjem, višegodišnjem i ostalom cveću da bi što duže cvetalo. Ne zaboravite da ih prihranite i redovno zalivate, a cvećnjake plevite da se korovi ne osemene. U avgustu možete pelcerima razmnožiti zimzeleno ukrasno grmlje, naročito ako vam se staro osušilo pa treba popuniti prazninu u bašti koja je time nastala.

Prikupljajte zrelo seme jednogodišnjeg cveća i spremite ga. Dakle, odrežite glavice cveća sa semenom, a nakon toga ih stavite u papirnu kesicu i odložite na suvo mesto, samo vodite računa da se seme ne presuši. Nakon nekoliko dana otvorite kesice, odvojte seme od cvetne glavice, pa seme vratite u kesicu i čuvajte ga na suvom i prohladnom mestu.

Sakupljajte začinsko bilje

Tokom ovog meseca možete da sakupite začinsko bilje i stavite u teglice ili posadite u saksije, kako bi vam tokom cele jeseni i zime bili nadohvat ruke, a mogu da služe i kao ukras u kući.

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Krajem meseca, preporuka je da se prihrani travnjak da bi se podstakao rast i busanje trave u jesenjem i zimskom periodu. Takođe, može se posejati novi.


Tagovi

Avgust Radovi u avgustu Radovi u bašti Setva Berba Nega


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.