Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala bašta
  • 07.02.2021. 07:30
  • Hrvatska

Anica Banović: Samoizolacija me podstakla da posadim svoju baštu

Kad god bih počela da planiram zasnivanje bašte, neko bi me odgovorio, priseća se Anica Banović. Ali, ona je uz pomoć sinova svoj travnjak preriljala u malu bašticu.

Foto: Anica Banović
  • 182
  • 124
  • 0

Bliži se nova setvena sezona u povrtarstvu, a prošlu ćemo pamtiti po tome što je seme povrća premašilo prodaju toaletnog papira. U mnogim je delovima sveta porastao je interes za samostalnu proizvodnju povrća i to zbog nesigurnosti hrane koju je uzrokovala pandemija virusa korona.

Kako je i kod nas COVID -19 uslovio mnoge da se okrenu zdravom načinu života uz proizvodnju zdrave hrane, život na selu, posebno zanimljiva priča dolazi nam iz susedne Hrvatske. Anica Banović iz Đakova (Slavonija), počela je da proizvodi povrće za svoju porodicu, zbog toga što je, kako nam otkriva, proletos bila u dva navrata u samoizolaciji. S obzirom na to da je bilo i vreme prolećnih radova, to joj je bio podsticaj da prerilja travnjak i počne da uzgaja bilje jer joj je, priča nam, već duže vreme bila želja.

"Kad god bih počela da planiram zasnivanje bašte, neko bi me odgovorio... Ma šta će ti? Pa kad misliš da vodiš brigu o tome? Pa imaš kod mame veliku", priseća se raznih komentara. Ali, ona je uz pomoć sinova, Ante i Luke odlučila u svoje dvorište da vrati malu bašticu.

Luka i Ante bili su od velike pomoći

"Njih dvojica su u jednom danu sastrugali travu s gornjeg sloja zemlje i preriljali. Komšija je frezom usitnio zemlju, a ja sam sve vreme vadila koren pirevine kojeg je bilo baš mnogo", kaže nam Anica dodavši da su već sutradan posadili dva reda crvenog i red luka srebrnjaka kao i crvenu salatu. Svaki centimetar njenog vrta dobro je iskorišćen, a dodaje da je rad u njemu opušta, smiruje i povezuje sa zemljom koja toliko toga daje.

Pesticidi sa okolnih polja stvorili probleme

Odrasla je na selu, a ljubav prema vrtlarstvu je nasledila od svojih roditelja koji i dan danas imaju veliki vrt u kom uzgajaju povrće za čak četiri porodice. Čim se preselila u Slavoniju kaže da je napravila malenu bašticu, ali problem je nastao jer se graničila sa poljem.

"Videla sam kako vetar po njoj nosi kapljice pesticida", naglasila je rekavši da je za nedelju dana pola biljaka odjednom požutelo. Dodaje i da je sada na tom delu privatni voćnjak i da ju ništa ne sprečava za uzgoj zdrave hrane.

Ova hobi povrtarka ne skriva ni činjenicu da savete još uvek prikuplja od roditelja za koje kaže da imaju vrlo uredan vrt bez ijedne travke, što je rezultat svakodnevnog višesatnog rada. Kaže da oni sve sade i seju pod kanap, a imaju i sistam navodnjavanja kap na kap.

"Teško je nabrojiti šta sve uzgajaju. Dovoljno je reći da svake godine skuvamo minimalno 130 litara soka od paradajza. Ukisele se krastavci, paprika, kupus, cikla, prave se razne salate, u leju se seju šargarepa i peršun, a list mirođije se zamrzava", kaže naša sagovornica.

Od njih je, kaže, naučila da je važno obratiti pažnju na to koje je bilje dobro saditi jedno uz drugo, kako se rešiti mrava ili kako kidati zaperke na paradajzu.

"Kupila sam seme šargarepe i peršuna, a sve ostalo bilo je domaće. Mama otkako pamtim, čuva svoje seme paradajza i to ljubomorno čuvamo. Osim njega, kod nje uvek ima rasad paprike, kupusa, kelja i svega ostalog", kaže nam Anica i šali se da ga mama ima dovoljno ne samo za njih već i za komšije i rodbinu.

Anica pazi na dobrokomšijske odnose u bašti

Dakle, Anica se za ovaj potez odlučila jer je svesna dobrobiti hrane uzgajane u sopstvenom dvorištu, na ekološki način.

"Nastojim da moja porodica jede što više domaćih namirnica, jer hteli mi to ili ne, izloženi smo tretiranim namirnicama", napominje, a kao primer navodi dug rok trajanja pojedinih plodova koje možemo naći u trgovačkim centrima.

Možemo se složiti sa njenom tvrdnjom da je život u mnogo segmenata nezdraviji i manje kvalitetan nego nekada. Ali, kako kaže kineska poslovica, život počinje danom kada posadiš baštu, a proizvodnja hrane nikad nije bila važnija. 

Možda je vreme da razmislite i o sopstevnom zelenom kutku? 


Tagovi

Bašta Travnjak Anica Banović Uzgoj povrća


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.