Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stap Milk
  • 26.02.2023. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Aida Kadrić: Za dobar sir treba kvalitetno mlijeko i jedna posuda

Jedina "mana" u ovom poslu je što nikada nema odmora, ali se od proizvodnje sira lijepo može živjeti

Foto: Selma Mujić
  • 360
  • 120
  • 0

Proizvodnja sireva u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju. Brojna priznanja koja bh. proizvođači dobijaju širom svijeta pokazuju da po kvalitetu ne zaostaju ni za onim najboljim. Za dobar proizvod najvažnija je kvalitetna sirovina, a ni toga ovdje ne manjka.

Ako se u obzir uzme podatak da od uvoza svih mliječnih proizvoda u našu zemlju, najveći procenat otpada upravo na sir, onda nema sumnje ni da smo veliki siroljupci. Je li svijest potrošača o značaju domaćeg nedovoljno razvijena ili je pak posrijedi njihova nekonkurentnost na tržištu, je već druga tema.

Jedna posuda i mlijeko

Za početak proizvodnje je potrebna samo jedna velika posuda za kuhanje i kvalitetno mlijeko, kaže Aida Kadrić, koja u domaćoj radinosti Stap Milk pravi različite vrste sireva. Ona nema svoju farmu, ali čitavu porodicu prehranjuje zahvaljujući svom "umijeću s mlijekom".

Reklamom "od usta do usta" proširio se krug kupaca

"Sve je počelo prije pet,šest godina na nagovor familije, kad mi je muž ostao bez posla. Počela sam kupovati mlijeko i pripremati sir koje je onda rodbina kupovala od mene, kako bi nam pomogli", priča Aida, dodavši da se tako reklamom "od usta do usta" proširio krug kupaca.

Danas ova Zeničanka ima stalne mušterije koji redovno naručuju svoje proizvode. Sve priprema sama i po tradicionalnom receptu, bez dodavanja aditiva, a pomažu joj sin i suprug. U asortimanu imaju različite vrste sira od kravljeg mlijeka koje kupuje od farmera koja svoja grla uzgajaju na Vlašiću i u Mehurićima.

Kozji sir iz mijeha s dvije zlatne medalje među najboljima u BiH

"Mlijeko je maštovita materija, možete napraviti različite vrste od istog mlijeka, a svaki je drugačijeg okusa. U neke dodajem i začine, odnosno čili i srijemoš. Tu je i pletenica, ona ide dvaput u obradu, priprema se kao mocarela i u nju ide dvaput više mlijeka nego u ostale", kaže naša sagovornica.

U planu širenje

Kako se posao razvijao, Aida je redovno počela izlagati po sajmovima u BiH. To joj je, kako kaže, mnogo pomoglo za širenje kruga kontakata. Ideje sada dobija i od kupaca, ali prije nego ih uvaži "dobro odvaga".

Mušterije često daju nove ideje

Jedina "mana" u ovom poslu je što nikada nema odmora, ali se, kako svjedoči, lijepo može živjeti.

"Mušterija kada nazove, sir se mora napraviti, ne možete započeti, pa ostaviti. Mi živimo od toga, a pravimo samo onoliko koliko možemo prodati", navodi i dodaje kako je u planu i širenje, no sve je trenutno na čekanju do stabilizacije stanja na tržištu.


Fotoprilog


Tagovi

Sir Proizvodnja sira Aida Kadrić Kućna radinost Kravlji sir Mlijeko Stap Milk


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.