Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željko Bubić
  • 02.04.2022. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Advokat koji rješava poljoprivredne sporove digao svoj voćnjak: Kod nas ima samo zečeva

Divljači nema, jer je naselje blizu. Doskoči tek poneki zec koji ne pravi štetu. Ima i lisica, ali one su sada pitome, pa dolaze i u grad. Zbog svog voćnjaka neće na sud, jer je jedini problem mraz, a za to se nema kome žaliti.

Foto: Ž. Bubić
  • 837
  • 223
  • 0

Banjalučkog advokata Željka Bubića za poljoprivredu su donedavno vezali samo sporovi koje je rješavao u korist klijenata, mahom voćara i pčelara, poput onih kada je medvjed polomio stabla šljive i uništio košnice. Iako u advokaturi ne nedostaje posla, danas je i sam na putu da postane voćar. 

Na djedovini, u selu Maslovare, 50-tak kilometara od Banja Luke, 2015. godine počeo je dizati voćnjak u kojem je trenutno 250 sadnica. Stotinu je komada šljive čačanke, a od lani i 30 mladih stabala kruške viljamovke i Santa Marije. Ostatak su autohtone, domaće sorte šljive poput posavice i jelice te jabuke, trešnje i poneki orah. 

Voćnjak je još uvijek mlad, neke sorte su u prvoj godini

"Nisam još uvijek registriran kao voćar, ali planiram to uraditi. Voćnjak je još mlad, neke sorte su u prvoj i drugoj godini, još ne rađaju, a od ovog ostatka što su u šestoj godini, lani smo za kućnu potrebu ispekli dva kotla rakije i nešto pekmeza", priča Bubić. 

Nema koga tužiti

Divljači ovdje nema, jer je naselje vrlo blizu. Doskoči tek poneki zec koji ne pravi štetu. Ima i lisica, ali one su sada pitome, pa dolaze i u grad, priča nam. Izgledno je da zbog svog voćnjaka neće na sud, jer je jedini problem mraz, a za to se nema kome žaliti.

Kako zaštititi voćnjak od zečeva i srna?

Kako priča ovaj advokat i voćar hobista, raniji godina je cvat bio dobar i očekivali su veći urod, međutim, mraz ih je oborio i nije bilo plodova. 

"Plašimo se da i sada sunce ne izvuče cvjetove, gdje one fino zanesu, a onda ga krajem aprila obori mraz. Kako će biti vidjet ćemo", kaže nam, dodavši da su rezidbu već obavili, kao i krečenje stabala bijelim krečom. 

Djedove metode

U jesen izvoze domaći stajnjak na njivu – vrše okopavanje i prihranjivanje. Rade po metodama koje su njihovi preci primjenjivali, ali ne bježe ni od savjeta stručnjaka. Krečenje su obavili klasično – četkom preko stabala. 

Krečenje obavili po djedovim metodama

"Moj otac Mirko i ja sve radimo sami. Koristio sam savjete stručnjaka, ali nisam nikog angažirao u rezidbi. Otac zna kako je to deda radio i šta su koristili, sada ja slušam njih. Živi kreč smo zagasili u vodi i pustili da prenoći, a u smjesu smo dodali i šaku soli kako bi on duže ostao na voćki, odnosno da ga kiša ne bi saprala", objašnjava naš sagovornik. 

Kada voćnjak bude u punoj snazi očekuju i dobar prinos. Za sada je on dovoljan za kućne potrebe – nekoliko flaša rakije i tegli pekmeza. O komercijalnom efektu razmišljat će kaže kada dođe vrijeme. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Voćnjak Šljiva Kruška Željko Bubić Advokat


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.