Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali međimurski pas
  • 07.02.2017. 07:30

14 godina međimurske pasmine Mali međi

Mali međimurski pas je 7. hrvatska autohtona pasmina pasa!

  • 5.128
  • 438
  • 0

12. veljače 2017. godine navršit će se 14 godina od dana kada je u Donjoj Dubravi u Međimurju, u sklopu Udruge uzgajivača malih životinja "Međimurska Lastavica", 12. veljače 2003. godine utemeljena Sekcija uzgajivača Malog međimurskog psa - Međija, koja od srpnja 2009. godine djeluje unutar Kinološkog društva Međimurje, u svojstvu Matičnog kluba uzgajivača Međija.

Tim činom nekolicine entuzijasta službeno je započeo stručni rad na standardizaciji i kontroliranom uzgoju pasmine malih kućnih pasa, takozvanih "hrčičara", koji se prema usmenoj predaji u Međimurju i široj regiji tradicionalno uzgajaju već znatno duže od stotinu godina.

Zahvaljujući njihovom velikom zalaganju i postignutom napretku u omasovljavanju i homologiranju pasmine, Hrvatski kinološki savez - HKS je još 30. proinca 2010. godine pasminu Mali međimurski pas - Međi, službeno priznao za našu 7. nacionalnu autohtonu pasminu pasa, dozvolivši time upis Malih međimurskih pasa u Matičnu knjigu i izdavanje rodovnica te njihovo sudjelovanje na svim izložbama pasa u Hrvatskoj.

Međi

Neposrednih nositelj pasminskog standarda ostalo je Kinološko društvo Međimurje iz Čakovca, odnosno, Matični klub uzgajivača Mali međimurski pas iz Donje Dubrave, koji djeluje u sastavu tog Društva.

Rad na omasovljavanju, širenju i preciznom definiranju pasmine i dalje izvrsno napreduje pa će najkasnije za dvije do tri godine biti ispunjeni svi preduvjeti za podnošenje zahtjeva Međunarodnoj kinološkoj federaciji - FCI, sa sjedištem u Thuinu u Belgiji, za međunarodnim priznavanjem Međija.

Nažalost, zbog nedovoljnog rada na promoviranju naše najmlađe hrvatske izvorne pasmine pasa, naša šira javnost još uvijek nije dovoljno obaviještena i o njenom pukom postojanju, da se i ne spominju pojedine njene temeljne pasminske značajke, koje ljepuškastog, simpatičnog, živahnog i uvijek veselog, majušnog Međija po svim tjelesnim, mentalnim i karakternim osobinama i u svjetskim razmjerima svrstavaju u jednu od danas zasigurno najpoželjnijih urbanih pasmina pasa, navodi se na Facebook stranici entuzijasta Međi Klub.

Mali međimurski pas - 7. hrvatska autohtona pasmina pasa

Riječ je o malom, rijetko jednobojnom, a češće dvobojnom ili trobojnom, kratkodlakom psiću (sve boje su dopuštene, ali više od 1/3 bijele nije poželjno), skladne lupoidne njuške, dužinom proporcionalne lubanji, sa šiljatim, podignutim uškama, snažnijim tijelom i relativno kratkim nogama, tako da je idealan omjer visine (poželjno od 28 do 33 cm za oba spola) i dužine tijela oko 1:1,33 te s repom koji dopire do vrhova peta, a psići ga u veselom raspoloženju nose visoko uzdignuto i blago povinuto iznad leđa.

Međi u lovu na točkavice

Do danas je u glavnu matičnu knjigu već upisano oko 700 jedinki, od kojih ih je tridesetak umatičeno po prvi puta, postoji čak 13 uzgojnih linija s po šest ili više generacija pasa, a prema procjenama živih je jedinki u zemlji i inozemstvu između 300 i 350. Godišnji prirast iznosi između 50 i 70 jedinki, uz nova umatičenja dvije do tri.

Tradicionalna radna zadaća međimurskih hrčičara bila je prvenstveno čišćenje gospodarstva od svih vrsta glodavaca te dojava dolaska predatora ili dvonožnih posjetitelja u blizinu imanja, u čemu i danas iskazuju izuzetnu upornost. Riječ je o izuzetno inteligentnim, znatiželjnim, veselim, srdačnim i dobroćudnim psićima, živahnog temperamenta, koji se dobro slažu s drugim psima, mačkama i ostalim domaćim životinjama, uključujući i perad.

Prijateljski su nastrojeni prema svim članovima obitelji, a osobito djeci, dok prema strancima u početku pokazuju stanoviti oprez i podozrivost, što u pravilu ne prerasta u agresivnost. Postojanog su karaktera, vrlo poslušni i željni učenja pa su vrlo pogodni za baavljenje radnim i sportskim aktivnostima. Stoga su naprosto idealni i za život u urbanim uvjetima, kao odani kućni ljubimci i pratitelji.

Međiji na izložbama pasa u 2016. godini

Izložbe pasa čine naprosto idealna okruženja za predstavljanje pojedinih pasmina pasa te njihovih specifičnih značajki, ne samo domaćim i stranim kinološkim sucima te uzgajivačima i izlagačima pasa drugih pasmina, već i prisutnoj publici. Uz to, takve izložbe u pravilu dobivaju i značajan publicitet u lokalnim, nacionalnim pa i inozemnim medijima javnog informiranja te na društvenim mrežama, što dodatno znatno pridonosi boljem upoznavanju šire javnosti s osobitostima pojedinih vrsta čistokrvnih pasa.

U 2016. godini održano je u Hrvatskoj pedesetak izložbi pasa na kojima je mogao biti predstavljen i Mali međimurski pas - Međi. Riječ je prvenstveno o međunarodnim i nacionalnim izložbama pasa, ali i o specijalnim kinološkim izložbama, posebno namijenjenim četveronožnim pripadnicima hrvatskih autohtonih pasmina te 1. FCI skupine, kao i o već tradicionalnoj klupskoj pasminskoj izložbi s dodjelom kandidature CAC HR, koja se u uzornoj organizaciji Matičnog kluba uzgajivača Mali međimurski pas - Međi, iz Donje Dubrave, svake jeseni održava u tom međimurskom općinskom središtu.

Laskavu titulu Najljepši Mali međimurski pas izložbe (BIS) te veliki klupski prijelazni pehar osvojila je zrela ženkica LIKA VON NOVI ZRIN, u vlasništvu Branka Horvata iz Kotoribe, prikazana u otvorenom razredu.

Drugog dana Međunarodne izložbe pasa CACIB ZAGREB 2016., posljednje i ujedno najmasovnije prošlogodišnje manifestacije te vrste održane u Hrvatskoj, predstavljeno je čak pet Međija, isključivo zahvaljujući izvrsnoj organizaciji i potpori spomentog Matičnog kluba uzgajivača Mali Međimurski pas - Međi, iz Donje Dubrave.

Kinološki sudac Refet Hadžić (BiH) dodijelio je najvišu ocjenu, CAC te titule najljepšeg mladog Međija i najljepšeg Međija izložbe mužjaku imena LAKI, u vlasništvu Milivoja Galekovića iz Velike Gorice, prijavljenom u razredu mladih. Drugi mužjak, CER, u vlasništvu Mihajla Štipule iz Preloga, predstavljen u međurazredu, ocijenjen je vrlo dobrim. Od tri predvedene ženkice najuspješnija je bila DRAVA OD NOVOGA ZRINA, u vlasništvu Miljenka Vojte iz Zagreba, osvojivši u u razredu šampiona ocjenu odličan, CAC i titulu najljepšeg Međija izložbe - suprotnog spola.

LIKA VON NOVI ZRIN, predstavljena u otvorenom razredu, morala se zadovoljiti vrlo dobrim, dok je u tom trenutku sedmomjesečna MASKA OD NOVOGA ZRINA, u vlasništvu Domagoja Žeželja iz Draškoveca, predstavljena u razredu najmlađih, bila procijenjena vrlo perspektivnom.

Međi na izložbi

Slična koncentracija Međija, ukupno četvoro predstavljenih, zabilježena je prošle godine još jedino 8. svibnja, na Nacionalnoj izložbi CAC Koprivnica, gdje je kinološka sutkinja Lidija Okleščen (SLO), odličnu ocjenu, CAC i titulu najljepšeg psa izložbe dodijelila DRAVI OD NOVOGA ZRINA, prijavljenoj u razredu šampiona.

Na svim ostalim kinološkim izložbama u Hrvatskoj prikazana su lani najviše po dva Međija, češće tek samo jedan, a najčešće, na njih čak ravno polovinu - baš ni jedan. Zanimljivo je da je na dvodnevnoj Međunarodnoj izložbi pasa CACIB Varaždin bio prijavljen samo jedan Međi i to iz Zagreba, u svijetlu činjenice da mjesto održavanja te manifestacije od postojbine Međija, po kojoj je pasmina i dobila ime, dijeli jedino rijeka Drava.

Samo jedan Međi prikazan u inozemstvu

Prema našim saznanjima, samo je jedan Međi lani prikazan u inozemstvu i to na samo jednoj, Nacionalnoj izložbi pasa CAC Kozarska Dubica, u Bosni i Hersegovini (RS). Kinološki sudac Zdravko Pranjić-Brižankić (BiH) ocijenio je DRAVU OD NOVOGA ZRINA, prijavljenu u razredu prvaka, najvišom ocjenom, uz koju je osvojila CAC BiH te titulu najljepšeg predstavnika svoje pasmine. U nastavku natjecanja osvojila je i drugo mjesto (BOG 2) u 1. FCI skupini (Pastirski psi i psi tjerači stoke - osim švicarskih pastirskih pasa).

Nakon sada već punih šest godina od uvjetnog priznavanja pasmine Mali međimurski pas - Međi, od strane Hrvatskog kinološkog saveza, čime je omogućeno punopravno izlaganje predstavnika te naše autohtone pasmine na svim kinološkim izložbama u Hrvatskoj, uz jedino ograničenje koje čini nemogućnost dodjela međunarodnih kandidatura i titula, koje su pod direknom zaštitom Međunarodne kinološke federacije (FCI), stječe se dojam da je u proteklom šestogodišnjem razdoblju pa tako i lani, izložbeni potencijal Međija bio premalo korišten. U predvečerje podnošenja zahtjeva za međunarodno priznavanje pasmine, tu bi praksu hitno trebalo mijenjati, za što odgovornost podjednako snose svi uzgajivači i vlasnici ovih prekrasnih i atraktivnih psića, kažu uzgajivači.

Foto i autor: Međi Klub


Tagovi

Međi Mali međimurski pas Izložbe pasa


Autor

Miljenko Vojta

Više [+]

Diplomirani novinar koji poseban interes ima za kinologiju te često piše psima, posebno onim autohtonim!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]