Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke organizacije
  • 13.11.2014. 17:30

Združeni u uspjehu - učimo od najboljih!

Talijanska regija Južni Tirol kroz dugu povijest udruživanja danas ima jednu od najvećih zadrugarskih proizvodnji jabuka i grožđa u Europi.

  • 859
  • 103
  • 0

Mnogi naši proizvođači voća, ali i povrća, posjetili su Južni Tirol, regiju na sjeveru Italije koja proizvodi 10% europske proizvodnje jabuka. Slušajući sve koji su bili tamo i imali što vidjeti, dominantna konstacija je "To je fantastično, ali nije izvedivo kod nas".

Upravo to područje je školski primjer kako se udruživanjem poljoprivrednih proizvođača osigurava postojana, visokokvalitetna i visokodohodovna proizvodnja koja omogućava kvalitetan život i brigu o okolišu i krajobrazu svim stanovnicima i lokalnoj zajednici. Iako se regija prvenstveno bavi poljoprivrednom proizvodnjom i preradom, druga je najrazvijenija talijanska regija nakon Lombardije (industrijska središta Milano, Torino). Dvije glavne kulture su jabuke i vinova loza.

Kako funkcionira jedan napredni udruženi sustav?

Putem stručnih ekskurzija posjećuju je proizvođači iz cijelog svijeta koji žele na licu mjesta saznati kako funkcionira taj složeni, ali izuzetno organizirani i napredan sustav. Osim njih, regiju posjećuje i veliki broj turista koji uživaju u prekrasnom krajoliku malih mjesta i gradića u dolini rijeke Adige okružene alpskim vrhovima. Svaki pedalj obradive zemlje zasađen je gore navedenim kulturama

Kako je došlo do toga? Prvenstveno zbog prepoznavanja potencijala regije od strane lokalnog stanovništa i društvene zajednice i pretvaranjem tih potencijala u viziju, misiju i strategiju koja optimalno koristi prirodne i ljudske resurse uz poštivanje održivog razvoja i najviših mjera očuvanja i zaštite okoliša. Bez toga bi bilo nemoguće ostvarenje današnjeg stupnja razvoja. Međutim, u čemu je tajna njihovog uspjeha u globalnim razmjerima? Da nije bilo udruživanja proizvođača, stvaranje dodane vrijednosti neophodne za razvoj ne bi bilo ostvarivo. Sve želje i vizije lokalnog stanovništva pale bi u vode rijeke Adige koja navodnjava sve poljoprivredne površine doline.

Lakše je uz tradiciju udruživanja

Tradicija udruživanja u zadruge potječe od kraja 19. stoljeća. U ovom tekstu govorit će se prvenstveno o proizvođačima jabuka, ali gotovo isto vrijedi i za drugu dominantnu kulturu, vinovu lozu i proizvodnju vina. Važno je napomenuti da je prosječna površina po proizvođaču jabuka malo veća od 2 ha. Upravo ta činjenica olakšava usporedbu s hrvatskim prilikama gdje također dominiraju mali posjedi, s tom razlikom što su prosječni prinosi po hektaru u Južnom Tirolu i nekoliko puta veći nego u Hrvatskoj.

Nakon uvodnog dijela prelazimo na konkretne primjere udruživanja u zadruge i proizvođačke organizacije u Južnom Tirolu, njihovo nastajanje, strukturu, ciljeve i zadaće koje ispunjavaju na dobrobit svih njenih članova. Kao što je već rečeno, povijest osnivanja zadruga počinje krajem 19. stoljeća. Prva zadruga proizvođača voća Algund osnovana je 1893. godine. Od tada počinje njihovo intenzivno osnivanje, koje je posljedica povećavanja i razvoja proizvodnje sve do bliske prošlosti. Niti 2. svjetski rat nije utjecao na prestanak proizvodnje i udruživanje.

5.200 zadrugara pod jednom kapom!

Tako je 1945. godine osnovano udruženje proizvođača voća VOG kojeg je činilo 9 zadruga pod jednim "kišobranom". U sastavu VOG-a danas je 16 zadruga s 5.200 zadrugara koji godišnje proizvedu 550.000-600.000 tona jabuka najviše kvalitete na 10.600 ha proizvodne površine. U jednom trenutku pod istom kapom VOG-a bile su 33 zadruge, ali je od 2000. godine do danas došlo do većeg broja spajanja zadruga. S obzirom na veličinu područja, VOG je organizacijski podijeljen na 4 marketing poola, teritorijalno homogena.

VOG danas predstavlja najveću organizaciju za prodaju jabuka u Europi. Intenzivniji razvoj voćarstva i zadrugarstva počinje 60-tih godina s početkom korištenja europskih i nacionalnih potpora u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP) tadašnje Europske zajednice.

Prodaja i dobit za sve članove!

Na području Južnog Tirola danas djeluju 3 priznate proizvođačke organizacije iz sektora voća i povrća - VOG, VI.P i Melinda. Njihovo priznavanje počinje krajem 90-tih prošlog stoljeća i početkom ovog stoljeća, s uvođenjem novih odredbi o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda EU. Ovdje govorimo uglavnom o VOG-u i VI.P-u, jer se nalaze na prostornom homogenom području uz dolinu rijeke Adige. Melinda je smještena zapadnije u dolinama Val di Non i Val di Sole. Proizvođačka organizacija VI.P smještena je u dolini Val Venosta na krajnjem sjeverozapadu te regije, prema granici Švicarske i Austrije. Povijesni razvoj kao asocijacije udruženih zadruga počinje ranih 50-tih godina prošlog stoljeća. Danas VI.P čini 7 zadruga s ukupno 1.745 članova koji proizvode 360.000 tona jabuka najviše kvalitete.

Objema organizacijama zajedničke su slijedeće obveze:

  • prodaja i dobit za sve članove
  • predstavljanje i potpora zajedničkih interesa članova
  • dobri odnosi s kupcima i suradnja na tržištu zahvaljujući zajedničkoj ponudi
  • marketing kampanje i publicitet sa svrhom povećanja prodaje
  • planiranje proizvodnje u skladu s potražnjom
  • podizanje kvalitete proizvoda
  • promoviranje okolišno prihvatljive proizvodnje
  • smanjenje proizvodnih i administrativnih troškova članova

Konkurentnost na otvorenom tržištu

Iz gore navedenoga je vidljivo okrupnjavanje ponude s osnovnim ciljem zadržavanja konkurentnosti na otvorenom i zahtjevnom tržištu. Na taj način je omogućena i održivost proizvodnje. Za bolje razumijevanje okolnosti u kojima djeluju hrvatski proizvođači jabuka, važno je znati da gotovo svaka zadruga u Južnom Tirolu ima istu ili veću ukupnu prosječnu godišnju proizvodnju jabuka od Hrvatske. Ta činjenica bi nas trebala potaknuti na razmišljanje što mi neudruženi proizvođači uopće možemo učiniti za vlastiti opstanak, pogotovo znajući da sličnih primjera u našem okruženja ima još. Isto tako treba naglasiti da ne postoji nijedan proizvođač koji nije član zadruge, niti zadruga koja nije pod kapom neke od spomenutih krovnih proizvođačkih organizacija.

Da se vratimo na početak i na spomenutu konstataciju kako to nije moguće u Hrvatskoj. Svi se pitamo zašto? Zar su to tamo napravili svemirci ili ljudi koji su zajedničkim snagama i znanjem poticali promjene i stvarali svijet oko sebe. Krajnje je vrijeme da prestanemo s kuknjavom i počnemo konstruktivno poduzimati akcije koje će nam donijeti bolje sutra, svatko na svom području i prema svojim mogućnostima i sposobnostima.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Udruživanje Proizvođačke organizacije Južni Tirol Vinova loza Voćnjaci Povijest udruživanja EU proizvodnja Potencijal regija Održivi razvoj Zadruge Zajednički interesi Prodaja Kvaliteta Konkurentnost


Autor

Robert Hadžić

Više [+]

Svestrani znalac u području voćarstva, EU fondova i ruralnog razvoja. U slobodno vrijeme bavi se gljivarenjem, ali i pisanjem u svrhu velikih promjena - na bolje.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]