Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslinika
  • 26.09.2015. 08:20

Zatrovanim mamcima protiv maslinine muhe

Iako u šibensko-kninskim maslinicima, maslinine muhe lete srednjim intenzitetom, vremenske prilike pogodoju njihovu razvoju, pa nasade treba stalno pregledavati i prema potrebi štititi.

  • 198
  • 12
  • 0

Protekloga tjedna pregledom lovki na kontrolnim punktovima Šibensko-kninske županije, zabilježen je let maslinine muhe (Bactrocera oleae), jačine slabog do srednjeg intenziteta, u prvome redu u okolici Donjega Polja i skradinskoga zaleđa. Pregledom plodova uočeni su novi ubodi, a iz malog postotka njih, razvile su se i ličinke, koje su sada aktivne.

S obzirom da je proteklih dana pala kiša, a došlo je do pada dnevnih temperatura koje pogoduju razvoju maslinine muhe, maslinirarima se u slijedećem razdoblju preporučuje dodatni oprez i redoviti, tjedni obilazak maslinika te uzimanje i pregled plodova maslina radi utvrđivanja postotka plodova, zaraženih maslininom muhom.

Cijela krošnja masline tretira se ukoliko je zaraženo više od 10% plodova

Maslinari koji u svojim maslinicima provode suzbijanje odraslih oblika maslinine muhe metodom zatrovanih mamaca, istu mogu nastaviti provoditi u redovitim razmacima prema uputama proizvođača korištenih pripravaka. Kod primjene vodite računa o karenci, koja mora proći do planirane berbe.

"Ukoliko se pregledom utvrdi 10-15 %, zaraženih plodova, odnosno uoče jaje i ličinka, može se obaviti tretiranje cijele krošnje, pripravakom čija je aktivan tvar deltametrin, trgovačkoga naziva Decis 2,5 EC, koji ima karencu sedam dana. Dozvolu za suzbijanje maslinine muhe imaju i pripravci djelatne tvari dimetoat, kao što su Rogor 40, Chromogor, Perfekthion i Calinogor, no njihova karenca iznosi 42 dana te se isti mogu primjeniti jedino u maslinicima gdje se planira kasna berba", ističe Gordana Kožarić-Silov.

Još uvijek postoji opasnost i od bolesti paunovog oka

Trenutne vremenske prilike povoljno utječu i na razvoj uzročnika bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina). Ukoliko do sada nije provedena zaštita, agronomi preporučuju tretiranje maslina uz poštivanje propisane karence, jednim od pripravaka, na osnovi bakrovog oksiklorida, primjerice Neorama WG karenca kojega je 15 dana ili na osnovi krezoksim-metila, trgovačkoga naziva Stroby WG koji ima karenca od 30 dana.


Tagovi

Šibensko-kninska županija Maslinina muha Kontrolni punktovi Donje Polje Skradinsko zaleđe Krezoksim-metil Kiša Pregled plodova Postotak Zatrovani mamci Karenca Planirana berba Zaraženi plodovi Gordana Kožarić-Silov Dimetoat Deltametrin Pau


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]