Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 30.04.2015. 10:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštitite koštićavo voće!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 46
  • 3
  • 0

Prognostičari za subotu i početak slijedećega tjedna najavljuju kišu koja može pogodovati širenju bolesti koštičavoga voća kao što je šupljikavost lista (Stigmina carpophila).

Za zaštitu od infekcije uzročnikom šupljikavosti lista na koštičavom voću, mogu se koristiti pripravci na osnovi kaptana (Captan 50, Captan WP 50 ili Kastor).

Bude li uz najavljenu srednju dnevnu temperaturu od 16-19°C, vlaženje lista višanja trajalo 12 do 15 sati, biti će ostvareni i uvjeti za primarnu infekciju uzročnikom kozičavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii). Posljednjih je godina u voćnjacima, u kojima je zaštita od kozičavosti lista obavljena samo jednom u razdoblju od cvatnje do berbe, mnogo ranije došlo do opadanja lišća nego u voćnjacima u kojima su u razdoblju od cvatnje do berbe, obavljene dvije zaštite. Fungicidi dozvoljeni za primjenu u nasadima višnje u razdoblju do berbe su Topsin M 500 SC i Chromodin S-65.

U nasadima koštičavog voća potrebno je pratiti brojnost lisnih ušiju te prema potrebi obaviti tretiranje nekim od dozvoljenih insekticida.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom.

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kiša Šupljikavost lista Stigmina carpophila Kaptan Kator Kozičavost lista Višnje Trešnje Blumeriella jaapii Opadanje lišća Topsin M 500 SC Lisne uši Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]