Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 31.03.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštitite koštičavo voće!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 93
  • 7
  • 0

Na većini lokaliteta u Međimurju marelice su u punoj cvatnji, a breskve i nektarine neposredno pred ili započinje otvaranje prvih cvjetova. Prohladno, a vlažno meteorološko razdoblje negativno djeluje na cvatnju, jer značajno utječe na mogućnost razvoja jedne od ekonomski najštetnijih bolesti koštičavog voća: paleži cvjetnih izdanaka (Monilinia laxa, Monilinia fructicola).

U plantažnim nasadima bresaka i nektarina preporučujemo ponavljati preventivnu zaštitu i protiv uzročnika kovrčavosti lišća ako je od prethodne proteklo više od osam dana. Neposredno pred cvatnju ili sa otvaranjem prvih cvjetova bresaka i nektarina, prednost dajemo pripravcima: Nativo WG u količini 0,3 kg/ha (registriran protiv kovrčavosti, pepelnice, truleži, a djelotvoran i protiv krastavosti) ili Signum DF u količini 1,0 kg/ha.

Ista je mjera potrebna u plantažnim nasadima šljiva zbog preventivne zaštite od uzročnika rogača plodova šljive (Taphrina pruni) i ostalih bolesti (npr. palež cvijeta, šupljikavost i druge bolesti lišća - npr. hrđa, plamenjača) (Monilinia, Stigmina, Tranzschelia, Polystigma). Ako se sredinom i krajem ovog tjedna obistine najave o obilnijim padalinama, tada značajno raste opasnost od razvoja paleži cvijeta i rodnih grančica ili cvjetne monilije (Monilinia)! Tretirati za mirna vremena, u doba dana kada nema pčela medarica, uz kvalitetnu aplikaciju svih voćnih organa.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner