Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 05.03.2014. 13:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštitite koštićavo voće od kovrčavosti lista

Obaviještavaju se voćari neka zaštite nasade koštićavog voća od kovrčavosti lista

  • 120
  • 9
  • 0

Na većini lokaliteta breskve i nektarine nalaze se u razvojnom stadiju bubrenja pupova, a kod ranijih sorata dolazi do otvaranja pupova. Proteklih dana prevladavalo je kišovito vrijeme te su najavljene nove oborine, što će pogodovati razvoju zaraze breskve i nektarine uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans).

Uzročnik bolesti prezimljava na stablima breskve i nektarine - na površini kore i u ljuskama pupova. Kad voćka prolistava, kiša koja se cijedi niz grane prenosi uzročnika na mlade listiće koji rastu iz pupova. Ukoliko je od prethodnog tretiranja prošlo više od sedam dana, preporučujemo ponoviti tretiranje, vodeći računa o razvojnom stadiju pupa.

U nasadima gdje nije došlo do otvaranja zimskih pupova, za suzbijanje kovrčavosti lista moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra. Na sortama i lokalitetima gdje je došlo do otvaranja pupova preporučujemo primjenu organskih fungicida: Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Chromodin WP, Dodine S-65 WP, Daconil 720 SC, Nativo 75 WG, Ziram 76 WG. Nakon otvaranja zimskih pupova na koštićavom voću ne preporučujemo primjenu bakrenih pripravaka zbog moguće fitotoksičnosti. Tretiranje je potrebno provesti za mirna vremena, a pri aplikaciji utrošiti što više škropiva.

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12 čl. 30) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Breskva Kovrčavost lista SZB Marelica Nektarina Fungicidi


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.