Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.03.2014. 08:30
  • Brodsko-posavska

Zaštitite koštičavo voće od infekcija!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 64
  • 4
  • 0

U nasadima koštićavog voća: šljive, višnje, trešnje počela je cvatnja, a rane sorte su u fazi pune cvatnje. Zbog promjenjivog vremena sa oborinama moguća je infekcija uzročnikom bolesti paleži cvijeta i sušenje mladica (Monilia laxa).

Za zaštitu koristiti jedan od pripravaka u višnjama: Chorus 75WG, Bavistin FL, Zino, Signum, Lupo.

U šljivama: Signum, Teldor SC500, Nativo, Chorus 75WG, Indar 5EW, Octave 50WP, Zino, Kidan ili Lupo.

U trešnjama: Indar 5EW, TeldorSC500, Switch 62, 5WG.

Tretiranje izvršiti u vrijeme kada pčele ne lete (jutro i večernji sati). U nasadima jabuka i krušaka koje se uglavnom nalaze u fazi pojave cvjetova i početku cvatnje potrebito je izvršiti preventivnu zaštitu od mrljavosti lista (Venturia inaequalis) koristeći se pri tome preventivnim pripravcima: Delan 500SC, Delan 700WDG, Dithane M-45, Mankozeb, Mankonor, Merpan, Dodine S-65, Chromodin S-65 i dr.

U nasadima jabuka gdje je prisutna pepelnica (Podosphaera leucotricha) dodati pripravke na osnovi sumpora.U nasadima je zabilježena pojava savijača pupova i kožice ploda. Pratiti njihovu brojnost i po potrebi prije cvatnje izvršiti zaštitu pripravcima: Runner 240EC, Insegar 25WP, Laser. U voćnjacima gdje je prisutna krvava uš (Eriosoma lanigerum) prije cvatnje prskati pripravkom Pirimor 50WG ili Tepeki 500WG.

U voćnjacima je potrebito pokositi cvat na biljkama koje služe za zatravljivanje prije prskanja insekticidima te prskati kada pčele ne lete.

Sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP. Ambalažu zbrinuti na propisani način i ispuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Mara Maglić dipl. ing.
E-mail Mara.Maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner