Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.03.2014. 11:00
  • Varaždinska

Zaštitite koštićavo voće i američke borovnice

Obavijest vlasnicima koštićavog voća i američkih borovnica neka zaštite nasade

  • 371
  • 14
  • 0

Posljednja uputa Prognozne službe za zaštitu bilja kojom smo upozoravali na potrebu zimske rezidbe i provođenja tzv. plavog prskanja, odnosno primjenu bakarnih fungicida tijekom bubrenje pupova u koštičavim voćnim vrstama, upućena je krajem mjeseca veljače, odnosno prije 16 dana (26. veljače 2014.). Premda su sredinom prve dekade mjeseca ožujka najavljene značajnije oborine isto se nije obistinilo, pa je tijekom ovog mjeseca u središnjem dijelu županije palo samo 2 mm, a u zapadnom području samo 1 mm kiše.

U proteklom razdoblju dominira stabilno i sunčano razdoblje sa prohladnim jutrima, pa se najniže temperature spuštaju do vrijednosti 0°C, a najviše su u okolici Čakovca zabilježene +16,3°C. Vrlo mala vjerojatnost za nove oborine je najavljena narednog vikenda, odnosno u noći sa 15./16. ožujka ove godine. Ako se takve najave obistine vrlo je velika opasnost od primarnih zaraza bresaka i nektarina uzročnikom kovrčavosti lišća (Taphrina deformans), a na marelicama koje proteklih dana započinju otvarati cvjetove u slučaju najavljene kiše moguće su uzročnikom paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilinia laxa). Na ranim sortama marelica potrebno je provjeriti moguće štete od niskih jutarnjih temperatura zabilježenih proteklih dana. Uz moguće štete od smrzavanja, palež cvijeta i izdanaka je kod marelica mnogo opasnija nego kod drugih koštićavih vrsta. Ako se bolest javlja više godina uzastopno, postupno može zahvatiti veliki dio krošnje, pa se osuše cijela stabla. Infekcija cvjetova marelica može uz dovoljno vlage nastupiti i prije njihova otvaranja.

Samo ako se obistine najave o mogućim oborinama tijekom vikenda tada na breskvama i nektarinama preporučujemo primijeniti organske fungicide protiv uzročnika kovrčavosti lišća (Taphrina), npr. Delan 700 WDG (0,1 %) ili Chromodin ili Dodine S-65 WP (0,1 %) ili Daconil SC (0,2 %) ili Ziram 76 WG (0,25 %) ili Nativo WG (0,02 %). Utrošiti veću količinu škropiva.

Također, samo u slučaju mogućih oborina početkom i/ili tijekom cvatnje na marelicama je preporučljivo primijeniti specifične pripravke protiv paleži cvjetnih organa (Monilinia): npr. Chorus 50 WG (0,05 %) ili Nativo WG (0,02-0,03 %) ili Signum DF (0,075 %) ili Switch (0,06 %). Ukoliko narednog vikenda ne zabilježimo oborine tada nema potrebe za primjenom navedenih mjera zaštite, a iste treba planirati dan ili dva prije očekivane kiše.

Obavijest vlasnicima nasada američkih borovnica!

U proteklih desetak godina određeni broj proizvođača započeo je uzgojem američkih borovnica. Iste su izrazito kiselo-ljubive (acidofilne) biljke sa skromnim zahtjevima prema mineralnim hranjivima, a najbolje uspijevaju na humusnim, prozračnim i izrazito kiselim tlima uz pH vrijednost 3,5 do 5,2 (optimalno 4,3 do 4,8). Vrlo osjetljivo razdoblje rasta i razvoja američkih borovnica traje od otvaranja pupova početkom travnja do stadija zelenih razvijenih plodova krajem mjeseca svibnja. U ta dva mjeseca voda, hranjiva i temperatura imaju najveći izravan utjecaj na količinu i kakvoću godišnjeg uroda. Sve donedavno se smatralo da je uzgoj američkih borovnica moguć bez posebnih mjera zaštite od štetnih organizama. Tome su najviše pridonijela iskustva europskih proizvođača koji ih uzgajaju u područjima s relativno malo ukupnih godišnjih oborina, ali kad se intenzivni uzgoj američke borovnice proširio u područjima gdje tijekom vegetacije pada veća količina oborina različiti uzročnici bolesti postaju ograničavajući čimbenik uspješne proizvodnje. U kišnim sezonama najveće izravne štete na urodu američkih borovnica bilježimo od monilije (Monilinia vaccinii-coymbosi), koja prezimi na mumificiranim plodovima i tijekom proljeća zarazi mlade izdanke.

Za razliku od kupina i malina američke borovnice nisu osjetljive na grinje, a od štetnih organizama životinjskog podrijetla najveće smo štete u našoj zemlji zabilježili od voluharica i ptica. U Međimurju smo zadnjih godina zabilježili ranoproljetnu pojavu zelenih gusjenica grbica (mali mrazovac) - Operophtera, koje prije cvatnje zapredaju i uništavaju generativne organe. Budući se američke borovnice u Hrvatskoj uzgajaju na svega nekoliko desetaka hektara do prije par sezona nismo imali registrirana sredstva za zaštitu od spomenutih štetnih organizama. Ali, temeljem "Naputka o proširenju primjene sredstva za zaštitu bilja na male kulture i/ili male namjene" od sredine 2011. godine dopuštenje za primjenu u američkim borovnicama imaju pripravci Switch WG i Calypso SC, odnosno u borovnicama su dozvoljeni Zato 50 WG i Laser KS. Insekticidima Laser KS (0,015-0,02 %) i Calypso SC (0,02 %) se mogu uspješno suzbiti ranoproljetne gusjenice, a fungicidima Zato 50 WG (0,01 %) i Switch WG (0,08 %) se uspješno mogu suzbijati bolesti izdanaka i specifična monilija američkih borovnica.

Meteorološki uvjeti zabilježeni tijekom ožujka ove godine pogodovali mogućoj ranoj aktivnosti štetnih gusjenica u nasadima američkih borovnica, a samo u slučaju kišnog i vlažnog razdoblja moguć je razvoj potencijalno vrlo štetne monilije.


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Kovrčavost lista Breskva Nektarina Palež cvijeta Monilija Fungicidi Američke borovnice SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]