Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 03.03.2016. 12:30

Zaštitite koštičave voćke od paleži i sušenja

Ako se nepovoljni vremenski uvjeti budu nastavili, tretiranje treba ponoviti u fazi opadanja latica pridržavajući se pri tome uputstava o dozvoljenom broju tretiranja pojedinog pripravka.

Foto: Pixabay
  • 1.225
  • 152
  • 0

Nestabilno vrijeme u kombinaciji s iznadprosječnim temperaturama nastavit će se i idućih dana, poručuju iz Savjetodavne službe, uvidom u najave meterološke prognoze.

Stoga se koštičave voćne vrste poput nektarina, breskvi i marelica, ovisno o sortimentu i položaju nalaze od fenofaze bubrenja pupova, početka cvatnje do fenofaze pune cvatnje. Stručnjaci iz Savjetodavne službe savjetuju kako je u fenofazi otvaranja pupova potrebno provesti zaštitu protiv uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans) s jednim pripravkom: Chromodin S-65, Ziram 76 WG, Delan 700 WDG.

Preporuka voćarima i maslinarima!

Zaštita tijekom mirnog vremena

Poručuju također, kako je na voćkama gdje je otvoreno 20% cvjetova potrebno provesti zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenja grančica (Monilinia Iaxa) s pripravkom: Chorus 50 WG, Indar 5 EW, Signum, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC i dr.

Ako se nepovoljni vremenski uvjeti budu nastavili, preporučuju oni, tretiranje treba ponoviti u fazi opadanja latica pridržavajući se pri tome uputstava o dozvoljenom broju tretiranja pojedinog pripravka.

Zaštitu treba obaviti tijekom mirnog vremena, piše na stranicama Savjetodavne službe dipl.ing.agr. Zrinka Krpan-Buić, dan ili dva prije najavljenih jačih oborina, a preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje potrebno je evidentirati, a ambalažu zbrinuti na zakonom propisani način.

Foto: Pixabay


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Pripravak Voće Vrsta Nekatarina Breskva Marelica Uzročnik Metereološka prognoza Proizvođač Ambalaža


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.