Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jagoda
  • 23.03.2016. 11:30

Zaštitite jagode od gljivičnih infekcija

Primijetili ste promjene u nasadu jagoda? Donosimo vam savjete kako ih zaštititi od gljivičnih infekcija kako ne bi došlo do venuća.

Foto: Ivanikova/bigstockphoto.com
  • 521
  • 63
  • 0

Nakon izvršenog "čišćenja" nasada jagoda od starog lišća te čupanjem biljaka koje su propale tijekom zime potrebno je izvršiti zaštitu sadnica, naročito novo zasađenih, protiv gljivičnih oboljenja, preporuča agronom Ana-Marija Čajkulić iz Savjetodavne službe. Gljivice koje su uzrok kasnijeg propadanja sadnica potječu iz tla (Pythium, Phytophtora, Alternaria) od zaraženih biljnih ostataka i uzrokuju infekcije radi nepovoljnog vodozračnog odnosa u tlu.

Simptomi napada gljivica su venuće, zaostajanje u rastu, promjena boje na poprečnom presjeku stabljike radi začepljenja provodnih snopova.

Fungicidi za ove bolesti su Ridomil gold MZ pepite, Alliete flash, Avi WG, Fonganil gold kroz sustav navodnjavanja, Dithane M45, Pinozeb M45, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Dithane DG Neotec, Neoram WG.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja kao i pridržavati se Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 te Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Foto: Ivanikova/bigstockphoto.com


Tagovi

Nasad jagoda Jagode Gljivice Infekcije Zaštita sadnica Fungicidi Savjetodavna služba Uporaba pesticida


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]