Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MGN
  • 03.11.2016. 18:00

Zaštitite biljke od mraza kišenjem!

Većina biljaka ne trpi od posljedica hladnoće sve dok je temperatura zraka iznad ili blizu 0° C. Jedan od načina borbe protiv mraza je orošavanje.

  • 12.160
  • 281
  • 0

Kada nakon zimskog mirovanja nastupi zatopljenje, počinje buđenje vegetacije. Ukoliko za vrijeme bubrenja cvatnih pupova i same cvatnje nastupi naglo zahladnjenje (mraz), može doći do djelomičnog ili potpunog propadanja cvjetnih pupova i njegovih organa. Posljedica toga je bitno smanjenje uroda ili nikakav urod.

Većina biljaka ne trpi od posljedica hladnoće sve dok je temperatura zraka iznad ili blizu 0° C. Jedan od načina borbe protiv mraza je orošavanje (kišenje).

Zaštita se temelji na fizikalnoj pojavi, da se pri zaleđivanju vode oslobađa toplina (80 kal./1 gram vode). Oslobođena toplina održava temperaturu pri tlu iznad 0°C. Neprekidnim prskanjem po voćkama na površini voćaka se stvara mješavina vode i leda. Unutrašnje tkivo voćaka, uslijed oslobođene topline nije ugroženo hladnoćom, jer se u njemu ne događa smrzavanje. Tako dugo dok je sva voda smrznuta, temperatura će se zadržavati oko 0° C. Zaštitom od mraza počinje kada temperatura padne ispod 0° C, i provodi se tako dugo dok temperatura zraka ne poraste iznad 0° C, odnosno dok se sav led stvoren na voćkama ne otopi. Zaštita orošavanjem može se provoditi na dva načina.

Prskanje iznad krošnje

Sustav se sastoji od prskalica koje se obično stavljaju u rasteru 10x12 m (nosač prskalice se pričvršćuje na stup konstrukcije mreže protiv tuče; 20 do 30 cm iznad), mreže PE cijevi, spojnica i pumpe. Glavna mreža se ukapa, a laterale s prskalicama smještaju se nadzemno, duž redova.

S obzirom na količine vode koja je potrebna za zaštitu, izvor vode većinom su akumulacije. Koriste se centrifugalne motorne pumpe velikih protočnosti, radnog tlaka 6-8 bara (ovisno od konfiguracije terena). Tražena količina vode je min. 35 m3/h po 1 ha. Približna računica je da se s tih 35 m3/h može uspješno štititi od -3 do -5 °C. Povećanjem količine vode se povećava mogućnost zaštite i pri nižim temperaturama. Naravno, na uspješnost zaštite utječe položaj voćnjaka, vlažnost zraka, vjetar, stanje biljaka.

Prskanje iznad krošnje

Indikator uspješne zaštite mraza je izgled leda na biljkama - ukoliko je led proziran, zaštita se dobro odvija. Ako led poprimi mliječnu boju, znači da je počelo smrzavanje biljaka.

Prikaz dobrog i lošeg leda na biljkama

Važno: za uspješnu zaštitu potrebna je uniformnost orošavanja (jednolika pokrivenost nasada) i odgovarajuća brzina rotacije prskalice. Zbog toga treba odabrati ispravan razmak između prskalica, te model prskalica koji se koristi. Tvrtka MGN koristi pretežno prskalice Meganet (proizvođač Netafim), koje imaju dva jednaka mlaza (pod 180°), koji se rotiraju. Dva mlaza omogućuju veću brzinu rotacije. Disperzija vode je jednolična u cijelom području rada prskalice. Prskalice su u Pop-up verziji (normalno su zatvorene, što sprječava ulazak insekata - kada počne prskanje, rotor iskače. Uz to, svaka prskalica ima ugrađen filtar koji štiti mlaznice od začepljenja).

Za uspješnu zaštitu potrebna je uniformnost orošavanja (jednolika pokrivenost nasada) i odgovarajuća brzina rotacije prskalice.

Važno je i da prskanje bude kontinuirano, sve dok temperatura okoline ne poraste iznad 0 °C. Ne smije se dogoditi da dođe do prekida u orošavanju, jer u tom slučaju dolazi do značajnog oštećenja voćaka. Glavne značajke ovog načina zaštite jesu velika učinkovitost, ali i velika potrošnja vode (obično jedna zaštita traje 10 h).

Prskanje ispod krošnje

Ovaj se način zaštite može primijeniti kada se raspolaže s manjim količinama vode, ili kod jako velikih nasada (opet pitanje kapaciteta izvora vode). Može se izvesti kao periodičko, tako da se prskanje odvija po sekcijama,s brzim izmjenama, automatski. Ovim se načinom može uspješno štiti do -3°C. Prednost je što ne postoji opasnost od razvoja bolesti, može se koristiti i za navodnjavanje, ali se uspješno može štititi samo do -3°C (u slučaju vjetra učinak je manji). Koriste se prskalice manjih dometa.

Prskanje ispod krošnje

MGN može izvesti oba sustava za zaštitu od mraza, od izrade projekta do isporuke i ugradnje opreme. Za više informacija obratite se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

MGN Orošavanje Hladnoća Temperature Pupovi Vegetacija Prskalice Led


Partner

MGN d.o.o.

Eugena Kumičića 78, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: +385 42 232 555, e-mail: mgn1@vz.t-com.hr web: http://www.mgn.hr/index.html