Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici masline
  • 06.08.2015. 11:00

Zaštita maslina od muha i svrdlaša

I dalje su potrebni redovni pregledi stabala i plodova maslina, kako bi se evenutalno uočeni štetnici počeli što prije suzbijati.

Foto: depositphotos.com, Jim Film
  • 1.311
  • 48
  • 0

Na kontrolnim punktovima Primorsko-goranske županije, stručnjaci Savjetodavne službe i dalje bilježe let maslinove muhe (Bactrocera oleae), no nižeg intenziteta. Ukoliko u nasadima nema vidljivog napada maslininog svrdlaša (Caenorhinus cribripennis), preporuča se nastavak preventivnih tretiranja primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom, trgovačkog naziva Success bait.

Mamcima i žutim ljepljivim pločama protiv maslininih muha

Podsjećamo i na važnost pravovremenog početka primjene metode mamaca, kojom se suzbijaju odrasle muhe, prije no što odlože jaja u plod masline. U nasadima se preporuča postavljanje žutih ljepljivih ploča i to na cca svakih 50-tak stabala po dvije ploče koje treba zamijeniti nakon dva tjedna. U slijedećem razdoblju redovno pratite kretanje zaraze na plodovima, pri čemu pregledajte minimalno 100 plodova. Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe na tjedan, na običnoj žutoj ploči ili 5% napadnutih plodova na kojima su vidljivi jaje i ličinka.

Najefikasniji pripravci i metode za zaštitu maslina i njezinih plodova

Kurativno odnosno tretiranje širom, opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova maslininom muhom ili kod napada drugih štetnika masline i to primjenom pripravaka na osnovi dimetoata, trgovačkih naziva Rogor 40, Perfekthion, Calinogor ili Chromgor ili deltametrina, trgovačkog naziva Decis 2,5 EC. Ovisno o stanju u nasadima i okolini te do sada provedenim tretiranjima, suzbijanje maslinine muhe moguće je provoditi i kombiniranjem preventivne i kurativne metode.

Insekticide primijenjujte u doba dana kada pčele više ne lete, a zatravljene maslinike prije tretiranja pokosite. Detaljnije podatke o svakom sredstvu za zaštitu bilja registriranom u RH, možete pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Vodite evidenciju o prskanju i čuvajte je minimalno tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Foto: depositphotos.com, Jim Film


Tagovi

Primorsko-goranska županija Kontrolni punktovi Savjetodavna služba Maslinova muha Maslinin svrdlaš Metoda mamaca Žute ljepljive ploče FIS Evidencija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]