Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 03.07.2015. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita maslina od maslinine muhe

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 130
  • 5
  • 0

Na području Splitsko-dalmatinske županije pojava i brojnost maslinine muhe (Bactrocera oleae), prati se u suradnji Savjetodavne službe, Zavoda za zaštitu bilja i Instituta za jadranske kulture i melioracija krša.

Prema prikupljenim podacima s terena, let maslinove muhe je započeo na svim lokalitetima na kojima se prati pojava i dinamika populacije (Gradac, Brela, Makarska, Omiš, Žrnovnica, Brač, Šolta, Vis, Hvar, Čiovo, Drvenik, Kaštela, Gustirna, Vrsine). Vrijednosti ulova odraslih jedinki maslinine muhe na svim lokalitetima prelaze prag odluke, a ovisno o lokalitetu, zabilježen je srednji intenzitet pojave na otocima i većem dijelu obale (5-10 jedinki tjedno), a na pojedinim žarištima s područja Kaštel Sućurca, Kaštel Starog i Kaštel Štafilića i vrlo jaki intezitet (50-100 jedinki tjedno).

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, slijedećega se tjedna očekuju temperature iznad 33°C, koje mogu ometati razvoj muhe. Međutim ukoliko temperature ostanu niže od 33°C, moguća je zaraza plodova te je potreban oprez i redovito pregledavanje maslinika. S obzirom na visoku brojnost odraslih jedinki, može se očekivati izraženija pojava patule na plodovima, kao poslijedica prisustva maslinine muhe. Plodovi zaraženi gljivicom, uzročnikom patule, također otpadaju i uzrokuju direktnu štetu.

Maslinarima i posjednicima maslinika preporučujemo provođenje mjera suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe, primjenom metode zatrovanih mamaca. Njome suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe prije no što odlože jaja u plod.

Mamci se pripremaju na način da se u 10 litara vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina (Buminal) te 10-15 ml insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Perfethion ili Calinogor).Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana, uz utrošak 1 do 2 dcl škropiva ili se mamac puni u prikladne lovke odnosno boce s otvorima. Tretiranje treba ponavljati svakih 10 do 12 dana te ih nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi. Kao gotovi mamac koristi se Eco trap ili Sucess bait (spinosad sa atraktantom), koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji.

Također upozoravamo maslinare da i dalje redovito pregledavaju maslinike na prisutnost maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Posebno su ugroženi maslinici na kamenitim terenima i u blizini zapuštenih maslinika. Pregled se radi trešnjom grana u jutarnjim satima na bijelu podlogu te provjeravanjem ima li uboda i crnjenja maslina. Ovisno o intezitetu napada može se donijeti odluka o kemijskim mjerama suzbijanja štetnika, registriranim sredstvom Rogor 40.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača, nakon tretiranja popunite evidencijski list, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Splitsko-dalmatinske županije održat će se 23. rujna 2015. u Sinju, kod Poljoapoteke Hipodrom, Put Piketa 24, od 09:00 do 11:00 sati.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

silvija.marusic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Splitsko-dalmatinska županija Maslinina muha Zavod za zaštitu bilja Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Gradac Brela Makarska Omiš Žrnovnica Brač Šolta Vis Hvar Čiovo Drvenik Kaštela


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.