Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka izvornosti
  • 25.01.2016. 16:30

Zaštita izvornosti za šoltansko maslinovo ulje

Šoltansko maslinovo ulje dobilo je zaštitu oznake izvornosti na nacionalnoj razini Republike Hrvatske, a Ministarstvo poljoprivrede proslijedilo je zahtjev Europskoj komisiji da se ono izvornim proglasi i na razini EU.

Foto: siculodoc/bigstock.com
  • 296
  • 32
  • 0

Šoltansko maslinovo ulje dobilo je zaštitu oznake izvornosti na nacionalnoj razini Republike Hrvatske, a Ministarstvo poljoprivrede proslijedilo je zahtjev Europskoj komisiji (EK) da se ono izvornim proglasi i na razini Europske unije, doznaje se u petak u Udruzi šoltanskih maslinara Zlatnoj Šoltanki.

"To priznanje nama proizvođačima maslinova ulja na Šolti jako puno znači jer vjerujemo da će pridonijeti porastu zanimanja tržišta za Šoltansko maslinovo ulje, što bi moglo potaknuti veću proizvodnju ulja na našem otoku", rekao je za Hinu predsjednik Zlatne Šoltanke Zlatko Burić.

Postupak zaštite traje tri godine

Istaknuo je kako su aktivnosti da to ulje dobije zaštitu oznake izvornosti na nacionalnoj razini trajale tri godine. Prema njegovim riječima, u postupak zaštite uključilo se ove godine osam privatnih proizvođača maslinova ulja na otoku Šolti, od kojih su četvorica ekološki proizvođači koji na godinu proizvedu oko 10.000 litara ulja.

"Na Šolti postoje mnogi zapušteni maslinici i vjerujemo kako su se sada ovim proglašenjem zaštićene izvornosti počele stvarati okolnosti da se mladi Šoltani angažiraju i ožive te maslinike jer procjenjujemo da bismo na ovom otoku mogli u godini proizvoditi i više od 1.500 tona", istaknuo je Burić.

Očekuje se zaštita na razini EU

Objasnio je kako je zaštićena izvornost nekog proizvoda najviši stupanj zaštite autohtonosti jer sirovina mora biti sa zaštićenog područja, a prerada i pakiranje također se moraju obaviti na zaštićenom području, u ovom slučaju na otoku Šolti.

Podsjetio je kako je maslinovo ulje s Cresa jedino iz Hrvatske dosad dobilo zaštitu izvornosti na razini Europske unije, a šoltanski maslinari očekuju da će i Šoltansko maslinovo ulje uskoro dobiti takvu oznaku.

"Ministarstvo poljoprivrede poslalo je zahtjev Europskoj komisiji da se Šoltansko maslinovo ulje zaštiti oznakom izvornosti na razini Europske unije, a mi očekujemo kako bi se to moglo i dogoditi do kraja travnja ove godine", istaknuo je Burić.

Foto: siculodoc/bigstock.com


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Zlatko Burić Šoltansko maslinovo ulje Maslinici Zaštita izvornosti