Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 02.12.2014. 13:00

Zabranjeno voće iz Klokočevika

"Poticaji imaju itekako negativan utjecaj na našu poljoprivredu. Često se događa da ih dobiju upravo oni koji ih ne trebaju. Stoga se u poljoprivredu nikako ne smije ulaziti zbog poticaja, jer će takva proizvodnja imati loš kraj."

  • 2.066
  • 243
  • 0

Voćnjak Dražena Ružića iz Klokočevika prostire se na 11 hektara površina na plodnoj Dilj gori, sjeverno od Slavonskoga Broda. Upravo ovakvi obronci pružaju idealne uvjete za uzgoj trajnih nasada, voćnjaka i vinograda.

"Uzgojem voća na slavonskoj Dilj gori dobivamo izvrsne rezultate. Dobra je drenaža i rijetka je pojava mraza, koji uglavnom pogađa niže dijelove", priča nam Dražen, koji s obitelji vodi poljoprivredno gospodarstvo te ističe: "Bavimo se uzgojem brojnih voćnih kultura, ponajviše jabukama, pod kojima je preko 6 hektara. Ostatak čine kruške, marelice, šljive i trešnje, a proizvodnja nam je integrirana."

Priča o OPG-u Dražen Ružić započinje 1991. godine, kada je podignut prvi voćnjak. "Ostao sam bez zaposlenja i odlučio rješenje pronaći u poljoprivredi, kojom su se bavili moji roditelji. 1995. godine podignuto je još 2 hektra jabuka, a sada raspolažemo površinom od 11 hektara voćnjaka", priča Ružić. Napominje da su voćnjak podizali postupno, prilikom čega su se najvećim dijelom vodili dosadašnjim iskustvom, ali imali su i potporu Savjetodavne službe.

"U integriranu proizvodnju ušli smo 2002. godine. To je bio logičan slijed, budući da prilikom obavljanja zaštite voćari moraju primjenjivati načela dobre prakse. Smatramo da je to bio dobar korak, jer vodi izgradnji povjerenja u kupaca, što smo u praksi i dokazali", pričaju nam.
Jabuke u integriranoj proizvodnji

Najveći ponos - stalni kupci

Imanje obitelji Ružić gotovo je u potpunosti navodnjavano, a mreže za obranu od tuče nalaze se na 3 hektra jabuka s planovima za podizanje dodatnih mreža u skoroj budućnosti.

Sredstva za podizanje nasada nisu koristili, sve su najvećim dijelom financirali vlastitim sredstvima.

"Za sada nemamo u planu konkurirati na predstojećim natječajima Operativnog programa ruralnog razvoja. Iako je u planu širenje voćnjaka, sve ovisi o djeci i njihovim željama za budućnost. Pa ćemo tako i planove vezane za gospodarstvo raditi u skladu s time", pojašnjavaju. Zajednički ulazak na tržište, odnosno udruživanje smatraju dobrom mogućnošću za pristup tržištu i poručuju da su spremni na svaku suradnju.

Potražnja za njihovim proizvodima za ovu je obitelj zadovoljavajuća, a do sada su izvezli jabuku u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Za sada prodaju sirovi proizvod, dok sokove i džemove proizvode samo za obitelj i bliske prijatelje. Ponosni su na svoje stalne kupce, koji im se vraćaju već dvadesetak godina. Ipak, širenje djelatnosti na preradu za sada nije u planu.

"Regulativa nam je za sada previše komplicirana. Mi smo malo gospodarstvo, a voćar mora biti i trgovac i zaštitar i upravitelj - sve u jednom, tako da nam često manjka vremena." Na pitanje o poticajima Ružić strogo odgovara - "Poticaji imaju itekako negativan utjecaj na našu poljoprivredu. Često se događa da ih dobiju upravo oni koji ih ne trebaju. Stoga se u poljoprivredu nikako ne smije ulaziti zbog poticaja, jer će takva proizvodnja imati loš kraj. Važno je vjerovati u sebe, puno raditi i ulagati u kvalitetu svoga proizvoda."

Godišnje 300 tona jabuka

Obitelj u berbi jabuka

Kvaliteta proizvoda glavni je preduvjet za prodaju i interes tržišta za proizvodom, smatraju na gospodarstvu Ružić. Kupci danas sve više traže kvalitetnu i sigurnu hranu, za koju su spremni izdvojiti i nešto više novca. Stoga smatramo da se svaki dodatni trud uvijek isplati.

"Iako radni dan ovisi o sezoni, odnosno radi li se o rezidbi ili obavljanju zaštite, budimo se u 5 sati ujutro i ne stajemo do 9 navečer. Zaposleni su samo članovi obitelji, no u berbi tražimo dodatnu radnu snagu. Prosječno godišnje imamo 300 tona jabuka, a jedan radnik dnevno uspije obrati tonu proizvoda", pričaju nam na gospodarstvu, gdje je zadnja berba nedavno završena. Naime, zbog različitih sorti koje uzgajaju, berba jabuka započinje krajem kolovoza i traje do sredine studenoga, kada dozrijeva sorta Pink Lady. Jabuku, koju se često povezuje s grijehom i zabranjenim voćem, na ovom gospodarstvu s pravom smatraju kraljicom voća i tako se prema njoj i odnose.

S gospodarstva Ružić savjetuju da je za kvalitetnu voćarsku proizvodnju u početku najvažniji izbor mjesta za podizanje nasada, budući da se radi o kulturama s dugim životnim vijekom. Svakako je važno prije sadnje provjeriti kvalitetu tla te izloženost suncu i položaj kako se ne bi događali veliki gubici uslijed iznenadnog mraza.

Greške napravljene u uzgoju jabuke teže će se moći ispraviti nego u slučaju drugih trajnih kultura, a postavljanje protugradne mreže postalo je imperativ za sve one koji se ozbiljno bave proizvodnjom. "Danas nije dovoljno samo imati proizvod, potrebno je kontinuirano raditi na podizanju njegove kvalitete, kao i pronalasku otkupljivača. Poljoprivreda je posao bez radnog vremena, ali u ovome poslu, kao i u svakom drugome, kako biste bili uspješni morate pratiti tržište i neprekidno ulagati," poručuju.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Dražen Ružić Klokočevik Dilj gora Brodsko - posavska županija Podizanje voćnjaka Voćarstvo Ministarstvo poljoprivrede Mreže za obranu od tuče Poticaji Proizvodnja jabuke Pink Lady Protugradne mreže Savjetodavna služba Uzgoj jabuke Kralji


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.