Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vajić
  • 06.10.2015. 16:15

Za šampionsku maslinu teren krčio eksplozivom!

Teren na kojem se nalazi maslinik je kršovit i za 70 novih sadnica koje je posadio trebalo je praviti rupe eksplozivom. Sve to, Jozo je radio pod paskom i savjetima struke, primjenjujući pritom sve suvremene agrotehničke mjere.

  • 220
  • 27
  • 0

Ekološka udruga Lijepa naša i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, odsjek Splitsko-dalmatinske županije proglasio je 2007. godine maslinik Joze Vajića iz Trogira najljepšim maslinikom. Maslinik star između 30 i 50 godina, Jozo je obnovio i revitalizirao.

Kršovit teren prilagodio eksplozivom

85 stabala masline je doveo na rod s kojeg godišnje bere od sedam do 10 tona visokokvalitetnog ploda. Pored toga, uredio je okoliš i iskopao dvije čatrnje sa 20-ak vagona vode, kako bi maslina u svakom trenutka imala dovoljno vode. Teren na kojem se nalazi maslinik je kršovit i za 70 novih sadnica koje je posadio trebalo je praviti rupe eksplozivom. Sve to, Jozo je radio pod paskom i savjetima struke, primjenjujući pritom sve suvremene agrotehničke mjere.

Zlatne medalje i priznanja

Kako je pored dobre rodnosti maslinik i svjedočanstvo velike ljubavi, upornosti i dalmatinskog dišpeta, pored zlatnog odličja polučio je još jedno priznanje, novoustrojene zaklade pokojnog Doajena hrvatskog maslinarstva, Pavla Bakarića.

To veliko priznanje, koje se dodjeljuje prvi puta na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2008., dobio je upravo Vajić Jozo. Pored toga, Jozo sudjeluje na svim manifestacijama maslinara i uljara i polučuje odlične rezultate jer je nekoliko puta za ekstra djevičansko ulje dobio zlatnu medalju.

Ne samo šampion - već i vicešampion!

Kako gospodin Vajić teži novim saznanjima, a prikupljeno znanje u praksi primjenjuje kako bi zadržao i sačuvao idealan sklad suživota kamena, masline, smokve i vinove loze, ovo priznanje došlo je doista u prave ruke. Iz godine u godinu niče po neki kvalitetan eko maslinik, ali Jozo se ne da i svake godine sudjeluje na manifestacijama maslinara i uljara, sa kojih se vraća kao u pravilu sa nizom priznanja. Vlasnik je 11 zlatnih i jedne srebrne medalje, a proglašen je na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana Noćnjak i za vicešampiona.


Tagovi

Jozo Vajić Agrotehničke mjere Eksploziv Revitalizacija Lijepa naša Savjetodavna služba Okoliš Pavle Bakarić Sadnice Manifestacije maslinara Praksa Vicešamion Navodnjavanje Zaklada


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰