Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest talijanskih maslina
  • 01.05.2015. 17:40

Xylella fastidiosa još nije došla do HR maslinika

Europska komisija govori kako radi s državnim i lokalnim vlastima, no nije jasno koje su to preventivne mjere i mjere suzbijanja bolesti poduzete, kako bi maslinari na vrijeme znali pravilno postupiti u slučaju pojave bolesti.

Foto: depositphotos.com,
  • 439
  • 39
  • 0

Posljednjih godina europski maslinari proživljavaju turbulentna razdoblja, od rekordnih berbi do suša, poplava i drugih pošasti. Pojava bolesti uzrokovane bakterijom Xylella fastidiosa u Italiji, te mogućnost njezina širenja i na masline susjednih zemalja, izaziva strah kod maslinara. Upravo ta epidemija bila je jedna od tema i plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Obeštećenje maslinarima

"Tražim da Europska komisija i Vijeće pronađu način za adekvatno obeštećenje proizvođača maslina, jer jedino tako ćemo biti sigurni da će svatko poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Europska komisija govori kako radi s državnim i lokalnim vlastima, no nije jasno koje su to preventivne mjere i mjere suzbijanja bolesti poduzete, kako bi maslinari na vrijeme znali pravilno postupiti u slučaju pojave bolesti", kazala je tom prigodom hrvatska zastupnica Marijana Petir. Stoga je zatražila da taj proces bude transparentniji i da svima bude jasno što se čini i što je još potrebno napraviti.

Stroge fitosanitarne mjere iz EU?

Petir je također istaknula kako na sreću u Hrvatskoj još nema te bolesti te podsjetila kako su hrvatski maslinici, od kojih su neki stariji i od tisuću godina, kao takvi povijesno i kulturno nasljeđe odnosno svjetska baština.

"U okruženju čistog mora i surovoga golog kamena, hrvatski maslinari stoljećima proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje. Cilj nam je takvu proizvodnju sačuvati, stoga tražim primjenu strogih fitosanitarnih mjera i informiranje građana kako bi se spriječio prijenos bolesti prenošenjem biljaka između država članica", istaknula je zastupnica Petir.

Foto: depositphotos.com, @digicomphoto


Tagovi

Europski maslinari Bakterija Xylella fastidiosa Italija Europski parlamente Marijana Petir Obeštećenje proizvođača Preventivne mjere Svjetska baština Hrvatski maslinari Ekstra djevičansko maslinovo ulje Fitosanitarne mjere


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.