Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik Geront
  • 15.04.2015. 15:25

Vratiti staru slavu domaćem uzgoju sadnica!

Mate je prepoznao potrebu za domaćim uzgojem pa je pokrenuo vlastitu proizvodnju sadnica voća i maslina.

Foto: depositphotos.com,
  • 2.422
  • 491
  • 0

U rasadniku mladog agronoma Mate Žanića iz Kaštel Novoga, milijuni sadnica raznog voća i masline spremno je za hrvatske voćare i maslinare. Sto tisuća sadnica višnje maraske uzgojio je i zasadio samo za potrebe tvornice Maraske Zadar.

Na desetine tisuća sadnica masline, pretežno domaćih sorti, oblice, lastovke, levantinke, istarske bjelice, dužice, buže i drugih, spremljeno je za maslinare od Istre preko otoka pa sve do Konavala. Više tisuća sadnica kruške, šljive, marelice, trešnje, badema, breskve, nektarine, višnje te stotine tisuća zasađenih podloga za navrtanje (kalemljenje) raznog voća čeka voćare od Iloka do Cavtata.

U vrijeme kada na našem tržištu nije bilo dostatno sadnog materijala iz domaćeg uzgoja, uvozilo se i više sadnica sumnjive kvalitete. Mate je prepoznao potrebu za domaćim uzgojem pa je pokrenuo vlastitu proizvodnju. Uskoro će domaći proizvođači moći u potpunosti zadovoljiti potrebe za ovakvim sadnim materijalom. Pohvalno je kada se mladi ljudi poput Mate Žanića odluče uhvatiti u koštac s poljodjelstvom u kojem je danas izazov raditi.

Ljubav prema poljoprivredi još iz studentskih dana

Rasadnik Geront

Kako je prošlo desetljeće djelovanja tvrtke ovog mladog agronoma, upitali smo ga kako se odlučio na proizvodnju ovako velikih količina sadnog materijala.

"Još dok sam studirao s ocem sam odlazio i drugima navrtao (kalemio) razne voćke. Svidjelo mi se to raditi i odlučio sam jednog dana imati svoj vlastiti rasadnik. Roditelji, otac poljoprivrednik i majka nezaposlena medicinska sestra, nisu se slagali s mojom odlukom, ali ja sam bio ustrajan. Još za vrijeme studija prodao sam svoj automobil, kupio prvih par tisuća podloga u voćarskom centru i započeo uzgoj sadnica.

Danas, na iznajmljenih nekoliko hektara otvorenih nasada i 3.000 metara kvadratnih staklenika iznajmljenih od PZ Kaštela coop u Kaštelima, uzgajam sadnice koje distribuiram u sve dijelove Lijepe Naše. Zasadio sam, na plantaži koja se digla u Ravnim Kotarima na 212 hektara za potrebe tvornice Maraska iz Zadra, 100 tisuća sadnica maraske. Ove godine imam velik broj sadnica masline, a njih sadim na podlogu od supstrata jer je on daleko lakši i kompaktniji od zemlje, što olakšava kupcima transport. Naime, na podlozi zemlje sadnice budu teške i do deset kila što je doista problem u transportu. Na ovakav način u mali auto stane do 150 sadnica jer su teške oko pola kilograma."

Obnoviti tradicionalne nasade trešnje

Različite vrste sadnica

Kada se radi o maraski nužno je znati da je Hrvatska prije rata imala oko milijun stabala i zadovoljavala sve potrebe domaćeg tržišta i tvornice Maraska. Dobar dio Dalmacije, priobalja, otoka i Dalmatinske zagore živio je od uzgoja maraske, a danas je pak potrebno obnoviti te nasade.

"Pored maraske, u Dalmaciji su, što zbog vremenskih nepogoda, što zbog ljudskog nemara, stradali tradicionalni nasadi trešnje i želja mi je da se to obnovi kako bi kaštelansko područje i ostali dijelovi Dalmacije ponovno po tome bili prepoznatljivi. Pored vinogradarstva i maslinarstva, Kaštela i Zagora su uvijek bila bogata nasadima trešnje", istaknuo je ovaj mladi agronom.

"Kada je u pitanju maraska, u početku sam krenuo sa 20 tisuća sadnica, ali kada su došli predstavnici tvornice Maraske i vidjeli kako to radim. odmah su podigli na 75 tisuća sadnica. Za mene mladog čovjeka, to je bio pravi izazov, iako sam se u početku malo plašio. Sada sam spreman i na daleko veće zahvate i nadam se da ću narednih godina povećavati uzgoj sadnica sve dok bude potražnje na tržištu. Zadovoljan sam što je prijem sadnica dosegao 91%, što je inače nezamislivo s obzirom da su skoro sve sadnice prve klase."

Planovi za budućnost

Ovaj mladi poduzetnik ne skriva svoje planove za budućnost u ovom poslu, a ukazao je i na probleme koji koče mlade poduzetnike u poljodjelstvu.

Potrebna je pomoć Vlade i Ministarsva u osiguravanju sredstava iz EU fondova kako bi se stvorio preduvjet za mlade poduzetnike koji se opredjeljuju za rad u poljodjelstvu.

"Želja mi je bila da podignem svoj vlastiti voćnjak na oko 50 hektara gdje pokusno provjeravam svoju proizvodnju sadnog materijala. Bilo bi lakše uz povoljniju kreditnu politiku banaka koje ucjenjuju hipotekom i jamcima. Vrijeme ishođenja kredita je također veoma dugo i mukotrpno . S jednim hektrom nasada voća ili masline, uz organiziran plasman i dobru kreditnu politiku, kao i postojeća poticajna sredstva, četveročlana obitelj bi mogla dobro živjeti", zaključio je Žanić.

Foto: depositphotos.com, @minimug


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Geront Mate Žanić Poduzetnik Tvornica Maraska Dalmacija Rasadnik Sadnice voća Sadnice maslina Višnja maraska Trešnja Domaći uzgoj Proizvodnja Staklenik


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]