Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plantaža borovnica Igora Seleša
  • 18.07.2014. 18:00

Volim borovnice iz Koprivnice!

"Upravo je ljubav prema voću i bila jedan od glavnih pokretača za sadnju ove plantaže, a i željeli smo ponuditi, ponajprije hrvatskom tržištu, kvalitetan, domaći proizvod. Odabir borovnice nam je bio vrlo logičan, budući da toga voća nedostaje na našem tržištu", napominje Igor Seleš

Foto: depositphotos.com, romrodinka
  • 15.652
  • 555
  • 0

Upravo ovakav natpis nalazi se na ulazu plantaže borovnica obitelji Igora Seleša iz Zagreba, koju su prije pet godina zasadili u podravskom mjestu Peterancu, nedaleko od Koprivnice. Prostire se na dva i pol hektra i na njoj je pet tisuća sadnica. Nisu se odlučili za jednu, već imaju desetak različitih sorti ovoga zdravoga i traženoga voća.

"Upravo je ljubav prema voću i bila jedan od glavnih pokretača za sadnju ove plantaže, a i željeli smo ponuditi, ponajprije hrvatskom tržištu, kvalitetan, domaći proizvod. Odabir borovnice bio nam je vrlo logičan, budući da toga voća nedostaje na našem tržištu, ali i općeg trenda zdravog života i zdravog načina prehrane. Kako smo obiteljski vezani za Koprivnicu, oko lokacije nismo puno dvojili. Dodatni motiv je bila i velika nezaposlenost u Podravini, a ujedno i poznata marljivost ovdašnjega stanovništva. Cijeli dosadašnji projekt financirali smo postupno iz vlastitih sredstava, bez jedne kune kredita, no za proširenje plantaže za dodatnih 3,5 hektara, aplicirali smo za sredstva putem IPARD programa i nadamo se da ćemo plan i realizirati", ističe Igor Seleš.

U voćnjaku svi zajednički doprinose

Borovnica - skromna i otporna

Budući da su posadili sadnice stare po dvije ili tri godine, prvi urod je bio odmah, iste godine. Prinos se povećava svakom sljedećom godinom, dok se maksimum doseže kad su sadnice stare desetak godina. "Investicija se u početku čini malom, ali ukoliko se poštuje tehnologija proizvodnje tada je to vrlo ozbiljan iznos novaca. Toliko velik da je cijena sadnog materijala u odnosu na kompletan iznos potpuno zanemariva. Kada nam se pojave potencijalni kupci za sadnice kojima je najvažniji čimbenik njihova cijena, a ne kvaliteta, sa sigurnošću možemo reći da od tog projekta neće biti ništa. Borovnica je vrlo otporna na razne bolesti i nametnike, no povremeno je ipak treba prskati zaštitnim sredstvima, najbolje čim se pojave prvi štetnici ili bolesti. U odnosu na druge voćne vrste, zaštita je neusporedivo manja i svodi se na jedno do dva prskanja i to prije cvatnje, jer se plodovi borovnica ne smiju prskati. Izuzev berbe, posla nema puno i on se uglavnom svodi na higijenu voćnjaka odnosno košnju i sprječavanje rasta korova, kontrolu zdravstvenog stanja sadnica, zimsku rezidbu i zalijevanje. Prilikom sadnje birali smo i rane i one kasnije sorte, tako da imamo zrelih plodova od polovice lipnja do polovice kolovoza. Svaki grm se bere dvadesetak dana u nekoliko navrata, jer plodovi ne dozrijevaju istovremeno", pojašnjava nam Zdenko.

Plasman garantiran

A borovnice vole i mnogi drugi pa s plasmanom, kaže, nemaju ni najmanje problema. Čak štoviše, potražnja je puno veća no što trenutno mogu ponuditi.

Plantaža borovnica

"Za sada prodajemo samo svježu konzumnu borovnicu, dok plodove koji zbog zrelosti nisu pogodni za pakiranje i transport od nekoliko dana, zamrzavamo i uživamo u njima tijekom cijele godine. U planu imamo i prodaju smrznutih plodova, ali to su planovi za treću fazu razvoja plantaže. Borovnice uglavnom prodajemo hotelima visoke kategorije, nekim trgovačkim lancima, no najveći dio ide otkupljivačima, kojih ima jako puno. Cijena naših borovnica nije najniža na tržištu i na veliko se kreće između 50,00 i 60,00 kuna za kilogram + pdv, a u maloprodaji, recimo pakiranje od 250 g košta 15,00 kn i ukoliko računate da jedan grm u punoj zrelosti može dati i do pet kilograma plodova, računica je jasna. Povratu uloženog novca nadamo se kroz desetak godina. Pokušali smo i sami proizvesti sadnice, ali ubrzo smo odustali, jer je to vrlo osjetljiv posao i zahtijeva veliki angažman. Umjesto toga uspostavili smo odlične kontakte s jednim od najvećih proizvođača sadnica borovnica u EU koji se nalazi u Nizozemskoj. Godišnje proizvode cca 3 milijuna sadnica i sve su rasprodane dvije godine unaprijed. Nama isporučuju nekoliko stotina sadnica godišnje koje koristimo za obnovu vlastitog nasada te za prodaju. Obzirom na visoku kvalitetu takvih sadnica, njihova cijena nije popularna u našoj zemlji pa ih prodajemo uglavnom samo onima koji traže kvalitetan sadni materijal, a takvih nažalost kod nas nema mnogo. Konkurencije nemamo puno. Naravno, sveprisutni preprodavači pokušavaju raznim smicalicama srušiti cijenu otkupa kako bi njihov profit bio veći, ali to se ne događa samo po pitanju borovnica, već i kod svih drugih vrsta proizvodnje. Stoga je važno što više se približiti kupcu. O izvozu nismo za sada razmišljali, no kada značajnije povećamo proizvodnju, naravno da hoćemo", napominje Igor.

Nekoliko savjeta uzgajivačima

Procjenjuje se da Hrvatska ima oko 50 hektara nasada borovnica, dok je nekoliko velikih plantaža, od cca 20 hektara, u pripremnoj fazi. Što se pak ostatka Europe tiče, najveći proizvođač je Poljska, koja je podignula većinu plantaža koristeći sredstva iz predpristupnih fondova EU. Slijede je Španjolska, Nizozemska i Njemačka. Nekoliko velikih plantaža u razvijenim europskim državama posjetio je i naš sugovornik i doslovno, kaže, ostao bez riječi. U pozitivnom smislu, naravno. "Ostali smo zatečeni visokom razinom tehnologije i znanja koju koriste uglavnom svi ozbiljni proizvođači. Tamo npr. proizvođač srednjega ranga ima 50 hektara nasada i proizvodi 500 tona borovnica godišnje. Dakle, cijelu jednogodišnju hrvatsku proizvodnju", zaključuje vlasnik najveće podravske plantaže borovnica. Ukoliko se još netko želi okušati u ovoj vrsti proizvodnje, Igor nesebično daje nekoliko korisnih savjeta.

Domaće borovnice iz Koprivnice

"Borovnica uspijeva na svakoj rastresitoj, kiseloj zemlji i ta kiselost bi trebala biti između pH 4,2 do pH 5,2. Ukoliko je kiselost ispod pH 4,2 plodovi će biti previše kiseli, a ukoliko bude iznad pH 5,2 biljka ne može preuzeti željezo iz tla i tada ne daje svoj maksimum. Tlo za borovnice uvijek mora biti vlažno, ali nikada mokro. U tome leži tajna uspješne proizvodnje. I mi smo zbog toga na plantaži instalirali nekoliko tenziometara uz čiju pomoć svakodnevno kontroliramo sadržaj vlage u tlu. Borovnica je generalno jako skromna biljka i ne traži previše, ali taj minimum koji svakako treba osigurati su taj odgovarajući pH i vlažnost. Također, jednom godišnje, najbolje prije početka vegetacije, bilo bi dobro prihraniti biljku organskim gnojivom ili amonijevim sulfatom, ali u vrlo malim količinama. Važno je napomenuti da borovnica ima izrazito plitak korijen, odnosno da se 70 posto korijena nalazi na svega 30 cm dubine pa to treba svakako imati na umu kada se priprema teren za sadnju", ističe Igor. Ovoga ljeta bile su već dvije velike berbe, a ovih će se dana, uz pomoć vrijednih pomagača, odraditi i treća.

Volim borovnice!

Zašto voljeti borovnice?

Plava boja borovnica potječe od antioksidansa antocijana, a namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava. Bogate su i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi i preporuča se osobama s povišenim kolesterolom u krvi. Sadrže i vitamin C koji djeluje kao snažni antioksidans koji, osim što ima povoljan učinak kod astme i prehlade, smanjuje i rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma, primjerice usta, ždrijela, želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Dokazana je veća učinkovitost vitamina C prirodno sadržanog u voću od onoga uzetog u obliku vitaminskog dodatka. Ujedno borovnice djeluju antibaketrijski kod upalnih promjena probavnoga sustava. Osim plodova i listovi borovnice imaju ljekovita svojstva. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. Čaj od listova borovnice u narodnoj se medicini preporuča kod problema s probavom, upalama usne šupljine i ždrijela, šećerne bolesti za utrljavanje u vlasište radi boljeg rasta kose te kod pripreme obloga.

Foto: depositphotos.com, romrodinka


Tagovi

Borovnice Uzgoj Zdenko Vašatko Koprivnica Plantaža borovnica Sorte borovnice Domaći proizvod Podravina IPARD Prvi urod Investicije Cijena Berba Plasman Otkup Sadni materijal Uvjeti uzgoja Antioksidansi Zdravlje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.