Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 29.01.2015. 17:45

Voda u Polači ne smije više biti problem

Već za potrebe 80 hektara nasada vinograda i maslinika osigurana je voda za navodnjavanje i zalijevanje. No, najnoviji izvor koji je pronađen nadmašio je sva očekivanja.

  • 418
  • 89
  • 0

Nije uopće čudo da je veliki izvor vode pronađen u Ravnim Kotarima i Polači, i na imanju poljoprivredne zadruge tamošnje kojom rukovode Rade Bobanović i Željko Uzelac. Oni tamo jednostavno cijeli život tragaju za vodom i bore se za nju.

No, već oni i njihovi radnici na kamenu gdje uzgajaju grožđe, masline i smokve imaju vodu. Prema onom što nam je rekao Bobanović u obje lagune koje vidite i na fotografijama koje smo snimili prilikom nedavna našeg posjeta zadruzi, voda se akumulira s ogromnih dubina ispod razine mora.

Voda u Polači

"U istražne radnje krenuo je i biogradski Komunalac, a onda je nađena i ova voda u našem prostoru te su s Hrvatskim vodama oni napravili iscrpnije istraživanje koje je potvrdilo da se ovdje radi o značajnoj količini vode", kaže Bobanović, tada medijima.

Postavljena je aparatura i krenulo je bušenje, a nakon nekoliko dana u masliniku, koji je nekada bio u minski sumnjivom području, stvorio se ogroman vodoskok. Iz bušotine je poput gejzira krenula isticati voda koju je pritisak nosio i do nekoliko metara visine. Prva istraživanja govore kako se radi o nalazištu koje bi moglo zadovoljiti potrebe cijeloga područja.

U zadruzi Masline i vino imaju dvije lagune sa zalihama vode. Naizgled kada nailazite na njih učini vam se da se radi o jezerima. No, one su tu isključivo zbog osiguravanje vode za 80 hektara ekoloških maslinika i vinograda, te nasada smokava. Već sada je jasno da ni prethodni izvori na tim imanjima nisu bila slučajnost i da su Bobanović i Uzelac znali što rade. Oni su doslovce vinograde i maslinike podigli na miniranom kamenjaru. Danas je to čudo, a uz to još imaju i vode.

S Radom Bobanovićem smo razgovarali upravo pored laguna s vodom u vinogradima u Polači kada je i istaknuo kako voda nije nikakav problem da je uvijek imaju kada ju trebaju. No, problem je naša administracija koja ubija svaki posao, rad, svaku inovativnost.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bura Vino Maslina Polača Zadruga Loza Oblica Pendolino Pischolino Tanere Bjelica Karolea Frantjola Tlo Plavac Syrah Uzelac Rade Bobanović Komunalac Bušenje Ekološki maslinik Administracija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.