Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 13.08.2016. 12:00

Voćni crveni pauk - opasnost za nasade!

Napad crvenog pauka odražava se i na sljedeću sezonu posebice na rodnost stabala. U posljednjih trideset godina primjećen je nagli porast pojave crvenih pauka, kako na vinovoj lozi, tako i na voćkama.

  • 5.389
  • 80
  • 0

Voćni crveni pauk (Panonychus ulmi Koch) oduvijek je poznat kao štetnik voćaka, a tek od šezdesetih godina postaje važnijim štetnikom plantažnih nasada jabuka u Hrvatskoj. Prva veća pojava ovog štetnika bila je u Međimurju od kud se proširila cijelom Hrvatskom. Pojava ovog pauka postaje problem samo tamo gdje je izazvan nekom pogrešnom mjerom.

Štete moguće i u idućoj sezoni

Crveni voćni pauk izrazito je crvene boje tijela po čemu je i cijela porodica dobila naziv. Hrane se biljnim sokovima i uglavnom se nalaze uz lisne žile s donje strane lista. Štete čine ubodom i sisanjem biljnih sokova crpeći hranjive tvari i smanjujući turgor neophodan za vitalnost biljaka. Uslijed sisanja biljnih sokova na listovima se pojavljuju pjege koje se postepeno sjedinjuju te se pojavljuju klorotične površine na listovima. Napadnuti listovi mijenjaju boju u svijetlozelenu i brončanu, nakon čega se suše i venu. Napad crvenog pauka odražava se i na sljedeću sezonu posebice na rodnost stabala. U posljednjih trideset godina primjećujemo nagli porast pojave crvenih pauka, kako na vinovoj lozi, tako i na voćkama.

Jedan od razloga za povećanje populacije crvenog pauka je upotreba insekticida širokog spektra djelovanja kao i fungicida koji pogoduju jačem razmnožavanju crvenog pauka povećavanjem plodnosti i duljine života, te uništavanjem njegovih prirodnih neprijatelja.

Štete su najveće u vrijeme kretanja voćaka. Najjači napad je za vrijeme zadnjih generacija. Jedna od posljedica napada crvenog voćnog pauka jest i nenormalan razvoj plodova te slabiji razvoj pupova što može uzrokovati štetu i iduće sezone.

Suzbijanje crvenog pauka

Na brojnost i dinamiku populacije utječe niz faktora poput:

  • temperatura od 220C uz relativnu vlagu zraka od 60-75%
  • kiša ne ometa štetnost, jer sišu na naličju lišća
  • jači vjetar pomaže u širenju zaraze
  • na svjetlijim terenima jači je napad, zbog bogatijih asimilata u lišću
  • dušik potencira razvoj
  • ditianon i piretroidi forsiraju razvoj štetnika
  • mankozeb i propineb jako usporavaju razvoj crvenog pauka do su klorpirifosmetil i biotehnički insekticidi neutralni

Iznimno je važno napomenuti da stadij jaja traje koliko i stadij ličinki, pa je pri suzbijanju važno izabrati sredstva koji imaju larvicidno, adulticidno i ovicidno djelovanje. Idealni su akaricidi koji djeluju fumigantno, a suzbijaju odrasle pauke i jaja. Pravi termin primjene je u momentu kada 30% ličinki iziđe iz zimskih jaja (odnosi se na prve izlaske ličinki, kada se opet javlja problem temperatura za fumigantno djelovanje).

Za kvalitetnu i učinkovitu zaštitu važno je sustavno pratiti intenzitet pojave pauka uzimanjem uzoraka grana i izboja tijekom zime i brojanjem jaja po metru dužnom. Tijekom vegetacije utvrđuje se postotak zaraženih listova. U manjem nasadu pregleda se do 100 listova. Preporuča se provoditi metodu otresanja grana, koja nam daje prag odluke 2.000-3.000 pauka na 100 udaraca (20-30 pauka na 1 udarac).

Najdjelotvornija zaštita - pravilno upotrijebljeni insekticidi

Insekticidi su pesticidi koji se koriste za suzbijanje insekata. Obuhvaćaju ovicide i larvicide koji se upotrebljavaju protiv jaja i larvi insekata. Smatra se da je korištenje insekticida jedan od najvažnijih činioca koji su doveli do povećanja efikasnosti poljoprivrede u dvadesetom stoljeću. Insekticide dijelimo na više skupina:

  • sistemski insekticidi su oni koji su sadržani unutar tretirane biljke (djeluju tako što ih insekti unesu u organizam jedući biljke)
  • kontaktni insekticidi su otrovni za one insekte koji dođu u direktni kontakt s njima (efikasnost je često vezana za način i kvalitetu načina upotrebe pesticida u vidu malih kapi (poput aerosola) da bi se poboljšalo djelovanje)
  • prirodni insekticidi kao što su nikotin, piretrum i slični ekstrakti koje same biljke proizvode kao obranu protiv insekata.
  • zaštitni insekticidi koji spadaju u sistemske insekticide a koji su dizajnirani tako da ih sama transgena biljka proizvodi
  • neorganski insekticidi su kontaktni insekticidi koji se proizvode sa metalnim spojevima a uključuju spojeve arsena, bakra i fluora, vrlo rijetko korišten, kao i sumpora koji se vrlo često koristi.
  • organski insekticidi- kontaktni insekticidi koji obuhvaćaju najveći broj danas dostupnih pesticida na tržištu.

Masai suzbija pojavu voćnog pauka i koprivine grinje

Masai® je sistemični akaricid koji ima kontaktno i želučano djelovanje. Namijenjen je suzbijanju ljetnih jaja, ličinki i odraslih oblika crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i koprivine grinje (Tetranychus urticae) te grinja šiškarica (Eriophyidae) i mekokožnih grinja (Tarsonemidae). Prednosti korištenja ovog sredstva su:

  • odlično translaminarno djelovanje, odnosno, s lica lista lako dospijeva do naličja lista. Ovo je posebno značajno kod suzbijanja Tetranychus urticae (koprivina grinja).
  • djeluje kontaktno i želučano (grinja ga usvaja ishranom), snažno djeluje na odrasle jedinke. Brzo djeluje, ima snažan knockdown efekt. Ima produženo (rezidualno) djelovanje.
  • djelovanje preparata ne ovisi puno o temperaturi. Ima dobre toksikološke osobine.

Najbolji učinak sredstva u suzbijanju crvenog voćnog pauka u proljeće se postiže kada izađe 70-80% ličinki iz zimskih jaja, a najpovoljnije vrijeme primjene za suzbijanje koprivine grinje je kod praga štetnosti što ljeti vrijedi za obje vrste. Sredstvo djeluje na jaja, ličinke i odrasle oblike grinja iz porodice Tetranychidae. Tretirati u stadiju BBCH 69-81.

Sredinom i krajem ljeta preporučuje se tretiranje ako se po listu nađe više od 8 pauka. Karenca iznosi 21 dan a dopuštena aplikacija je najviše dva puta godišnje prskanjem ili raspršivanjem.

Za sve informacije o ovom sredstvu molimo da se obratite u tvrtku BASF na dolje navedene kontakte.


Tagovi

Voćni pauk Crveni pauk Bolesti jabuke Insekticidi Akaricidi


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]