Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj voćarstva
  • 29.09.2015. 16:25

Voćarski projekti su prioritet ruralnog razvoja!

Unatoč problemima, velike šanse za voćare kroz mjere Programa ruralnog razvoja! Lipičko-pakračko područje spremno je za ubrzani razvoj voćarstva.

Foto: depositphotos, werve, Nevenka Sudetić i Antun Ciglečki
  • 832
  • 81
  • 0

Izgradnjom ULO-hladnjača kapaciteta 3.000 tona voća tvrtke Frutarija stvoreni su preduvjeti za brži razvoj voćarstva na lipičko-pakračkom području, ali i šire u tom dijelu Slavonije. Promidžbi voćarske proizvodnje, uskladištenja i prerade voća treba pridonijeti i gospodarstveno-zabavna manifestacija Dan voćara u Lipiku koja je u nedjelju održana u tom gradu.

Na dva stručna predavanja - Pozitivna i negativna iskustva u voćarstvu i Korištenje EU fondova za razvoj voćarstva oslikano je sadašnje stanje prilično bremenito problemima, ali i perspektive u toj grani poljoprivrede ako bude dovoljno zainteresiranih za pripremu kvalitetnih projekata kroz mjere Programa ruralnog razvoja.

Pečenje rakije u Lipiku

Najveće zanimanje za lijesku i aroniju

Upravitelj LAG-a Zeleni trokut Igor Matek kaže da je intenzivniji razvoj voćarstva na tom području počeo podizanjem suvremenih nasada jabuka i drugog voća već potkraj Domovinskog rata, u čemu su tada pomogle i donacije te kasnije osnivanjem Poljoprivredne zadruge Voćko u Pakracu, koja se bavi uslužnom preradom voća i povrća u prirodne sokove te hlađenjem i skladištenjem voća u svojoj hladnjači.

Nažalost, voćari ovog kraja nisu značajnije iskoristili sredstva Operativnog programa razvitka voćarstva. Zanimljivo je, ističe Matek, da je posljednjih godina podignuto gotovo stotinjak hektara nasada pod lijeskom, a prilično veliko zanimanje je i za aroniju, što su ipak novi trendovi.

Još ne znaju otkupne cijene jabuka

Zdenko Sudetić iz Prekopakre, vlasnik OPG-a s gotovo tri hektara moderne plantaže jabuka sa navodnjavanjem i mrežama protiv tuče, kaže da se u zadnje vrijeme voćari tog kraja teško odlučuju na skupa ulaganja u podizanje novih nasada jabuka zbog mnogobrojnih problema u proizvodnji: od ćudljivih vremenskih prilika koje utječu na proizvodnju i kakvoću plodova, do nesigurnog tržišta, odnosno niskih otkupnih cijena.

Zaštitna mreža u voćnjaku

"Eto, i na Danu voćara Lipika koji svakako podržavam kao promidžbenu manifestaciju voćarstva, niste mogli čuti po kojim će se cijenama otkupljivati pojedine sorte i klase jabuka. To dovoljno govori o neizvjesnosti proizvođača i o stanju na tržištu", kaže Zdenko. Inače, zadovoljan je ovogodišnjim, kako kaže prosječnim urodom jabuka koje su dobre kakvoće, zahvaljujući navodnjavanju s oko 1.000 kubika vode. Vera Jandrić, viša stručna suradnica Savjetodavne službe kaže da je ljetna suša ostavila traga na voćnjacima koji nemaju sustave za navodnjavanje.

Voćarski projekti prioritetni

Viši stručni suradnik u Lipičkoj razvojnoj i turističkoj agenciji Lira d.o.o. Darian Husko, nada se, kaže, da bi mjere Programa ruralnog razvoja (4.1. i 4.2.) ipak mogle pridonijeti oživljavanju i širenju voćarske proizvodnje, jer je u njima voćarstvo prepoznato kao jedan od prioritetnih sektora. "To znači svi koji kandidiraju svoje voćarske projekte dobivaju dodatnih 20 bodova i u prednosti su pred nekim drugim granama poljoprivrede u dobivanju bespovratnih sredstava", kaže Husko. Poziva sve koji se bave ili se žele baviti voćarstvom da pomoć za kandidiranje projekata potraže u njihovoj agenciji Liri.

Pečenje rakije i pekmeza

Gospodarstveno-zabavnu manifestaciju Dan voćara u Lipiku uspješno su organizirali Grad Lipik, LAG Zeleni trokut, Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o., tvrtka Frutarija d.o.o., Ergela Lipik i Turistička zajednica grada Lipika.

Lipičko povrće

Oni su, među ostalim, osigurali voće za udruge Udruge žena iz Lipika, Poljane i Brekinske, te Školske zadruge Lipa iz OŠ Lipik koje su prikazale tradicijski način pečenja pekmeza, a Turistička zajednica grada Lipika s predstavnicima Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO iz Dobrovca demonstrirala je pečenje rakije. Na štandovima u parku posjetitelji su mogli razgledati, kušati jabuke i drugo voće i proizvode od njih, proizvode od meda, aronije i druge prerađevine.

Nikada nismo pile tako dobar sok

"Nikada nismo pile tako dobar sok...". Dok sam sjedio u slastičarnici preko puta lipičke bolnice dvije starije gospođe naručile su kavu. "Izvolite kavu, a uz nju dobivate i besplatan prirodni sok", ugodno ih je iznenadila djevojka ih je poslužila. Objasnila im je da ih to časte voćari koji su tog dana organizirali Dane voćara u Lipiku i darovali sok ugostiteljskim objektima.

Gospođe su zahvalile, a onda nakon petnaestak minuta pitale od čega je sok koji piju. Djevojka im je objasnila da je to miješani sok jabuke i cikle. "Nikada nismo pile tako dobar sok, gdje se može kupiti, kupila bi ga i odvezla unucima u Rijeku", pitala je jedna gošća, očigledno jako zadovoljna kakvoćom prirodnog napitka. Vjerojatno je sličnih pozitivnih primjera bilo i u drugim lipičkim ugostiteljskim objektima.

Foto: depositphotos, werve, Nevenka Sudetić i Antun Ciglečki


Fotoprilog


Tagovi

Voćarski projekti Prirodni sok Dan voćara Lipik Pečenje pekmeza Pečenje rakije Darian Husko Vera Jandrić Tržište Zdenko Sudetić Operativni program Program ruralnog razvoja Mreže Skupa ulaganja Otkupne cijene Mreže


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.